ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάχη για την τηλεργασία στην Αυστραλία

Τα συνδικάτα στην Αυστραλία δίνουν μάχη για να κατοχυρώσουν νομικά το δικαίωμα μόνιμης εργασίας από το σπίτι

Μπάιρον Κέι / Reuters

Tην ώρα που οι επικεφαλής επιχειρήσεων, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, μέχρι το αφεντικό του Twitter και της Tesla, Ελον Μασκ, τερματίζουν τις συμφωνίες τηλεργασίας από την εποχή της πανδημίας, τα συνδικάτα στην Αυστραλία δίνουν μάχη για να κατοχυρώσουν νομικά το δικαίωμα μόνιμης εργασίας από το σπίτι. Θέλουν η τηλεργασία να γίνει κανόνας και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ενάντια στη μεγαλύτερη τράπεζα και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ώστε να μπορέσουν να εξισορροπήσουν οι εργαζόμενοι επαγγελματική και εργασιακή ζωή.

Ενισχυμένο από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εδώ και μισόν αιώνα, το προσωπικό της Commonwealth Bank of Australia έσυρε τη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας στο δικαστήριο για να αμφισβητήσει την οδηγία για εργασία από το γραφείο το 50% του χρόνου. Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της National Australia Bank, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Αυστραλίας, κάλεσε 500 ανώτερα στελέχη να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, τον Ιούλιο όμως κατέληξε σε συμφωνία που εκχωρεί σε όλους τους εργαζομένους το δικαίωμα τηλεργασίας υπό όρους. Την ίδια περίοδο, το συνδικάτο του δημόσιου τομέα «κέρδισε» συμφωνία που επιτρέπει στους 120.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους της Αυστραλίας να ζητήσουν τηλεργασία για απεριόριστο αριθμό ημερών. Συγκριτικά, οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι στον Καναδά τερμάτισαν απεργία δύο εβδομάδων τον Μάιο με μια μισθολογική συμφωνία που δεν περιείχε τη ρήτρα τηλεργασίας που ήθελαν. Και στην Ε.Ε., οι νομοθέτες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν εδώ και δεκαετίες για την τηλεργασία, με στόχο να ευθυγραμμιστούν με την οικονομία μετά το lockdown.

Γεγονός είναι πως η εργασία από το γραφείο είναι πλέον μειωμένη σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 σε όλο τον κόσμο, από το Τόκιο, όπου μειώθηκε κατά 1/5, έως τη Νέα Υόρκη, που έπεσε πάνω από το μισό, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία ακινήτων Jones Lang Lasalle (JLL.N). «Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι: η τηλεργασία παραμένει μετά την πανδημία», σχολιάζει η Μελίσα Ντόνελι, γραμματέας της Ενωσης Κοινότητας και Δημόσιου Τομέα, που διαπραγματεύτηκε την ομοσπονδιακή συμφωνία της Αυστραλίας η οποία θα επεκταθεί σε διάφορες βιομηχανίες. Αν και ο αριθμός των ημερών τηλεργασίας που διεκδικούν οι εργαζόμενοι διαφέρει μεταξύ χώρας και κλάδου, το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των εργαζομένων και των εντολών επιστροφής στο γραφείο από τα αφεντικά είναι παγκόσμια σταθερά, εξηγεί ο Ματίας Ντολς, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μακροοικονομικών Ερευνών στο ινστιτούτο ifo, έπειτα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 35.000 εργαζόμενοι και εργοδότες σε 34 χώρες. Από τους εργαζομένους με εμπειρία τηλεργασίας, μόλις το 19% ήθελε να επιστρέψει στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, διαπιστώθηκε.

Η στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία έχει, τέλος, διαταράξει το επιχειρηματικό μοντέλο των ιδιοκτητών γραφείων, που αναφέρουν πτώση της αξίας των κτιρίων εν μέσω ανησυχίας για τη μείωση των επιφανειών που νοικιάζονται από εταιρείες. Ενώ η τηλεργασία απασχολεί εργοδότες και επενδυτές ακινήτων, οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας φαίνεται πως έχουν κυρίως οφέλη για τους εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση