ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

E. Μασκ: Ο «καουμπόι του διαστήματος» θέλει να γίνει σερίφης του Twitter

Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη που ίδρυσε την Tesla, θέλει να εξαγοράσει πλήρως το Twitter και αγαπά να ταξιδεύει με ηλεκτροκίνητα αμάξια και διαστημόπλοια;

Kathimerini.gr

Ελένη Τζαννάτου

«Τρομερό παιδί», «ευφυής τρελός», το πιο διψασμένο όνειρο όλων όσων δηλώνουν “entrepreneurs” και CEOs, «καουμπόι του διαστήματος» ή πιο απλά, ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας που με κάθε υπολογισμένη κίνησή του κατάφερε να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη.

Έχουν ξοδευτεί τόνοι μελάνι αλλά και άπειρα διαδικτυακά KBs για να αναλυθεί το φαινόμενο Έλον Μασκ και να καταγραφούν οι κατά καιρούς εκκεντρικότητες του 51χρονου μεγιστάνα, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αλλά και διασημότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Για τι πράγμα μιλάμε, όταν μιλάμε για τον Ελoν Μασκ; 

elon-mask-o-kaoympoi-toy-diastimatos-thelei-na-ginei-serifis-toy-twitter0Φωτ.: Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File

Αν και εγκατεστημένος στο Τέξας, ο Έλον Ρίβερ Μασκ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, με μητέρα Καναδή και πατέρα Νοτιοαφρικανό, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική. Το επιχειρηματικό και τεχνολογικό του δαιμόνιο δεν άργησε να φανεί, μιας και ήδη στα 12 του χρόνια, ο μικρός Μασκ κατάφερε να φτιάξει ένα βίντεο γκέιμ με έναν υπολογιστή Commodore VIC-20 το οποίο πούλησε μάλιστα για 500 δολάρια σε ένα περιοδικό για υπολογιστές. Η αρχή μόλις είχε γίνει.

Αφού πήγε στις ΗΠΑ με σχετική ευκολία λόγω του καναδικού διαβατηρίου του, μετά από αρκετές σπουδές και δύο υποτροφίες στην «πολυπόθητη» Σίλικον Βάλεϊ, ήδη πριν τα 25 του χρόνια, ο Μασκ άρχισε να δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα.

Εργάστηκε για λίγο σε μία start up για gaming, τη Rocket Science και ήδη στα 24 του ο Μασκ έγινε συνιδρυτής της Zip2 που προσέφερε υπηρεσίες χαρτών και τηλεφωνικών καταλόγων. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρεία πωλήθηκε στην Compaq για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 307 εκατομμυρίων δολαρίων, 22 εκ των οποίων πήγαν στον Έλον Μασκ.

Με τα 10 εξ αυτών, ο επιχειρηματίας έκανε το επόμενο βήμα του, ιδρύοντας το X.com, μια ιστοσελίδα ειδικευόμενη σε ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Μόλις βέβαια η εταιρεία συγχωνεύτηκε μαζί με μία άλλη κι έγινε η γνωστή σε όλους μας PayPal, o Έλον Μασκ ξεκίνησε να περπατάει στον δρόμο του θριάμβου.

Is there life on Mars?

elon-mask-o-kaoympoi-toy-diastimatos-thelei-na-ginei-serifis-toy-twitter1To “Starship” της SpaceX. Φωτ.: SpaceX/NASA via AP

Αφού αποκόμισε 165 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγορά της PayPal το 2001 από το eBay, ο Μασκ κοίταξε πολύ πιο μακριά. Συγκεκριμένα, μέχρι το διάστημα. Με 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία ίδρυσε το 2002 την SpaceX. Όχι απλά μια εταιρεία κατασκευής διαστημικών αεροσκαφών, αλλά το μέσο για το όραμα του Μασκ για έναν ολοκληρωμένο διαστημικό πολιτισμό. 

Οι πολυάριθμες πρωτιές της εταιρείας έδειξαν πως τα όνειρα του Μασκ βρίσκονταν σε καλό δρόμο. Ανάμεσα σε αυτές, το Falcon 1 που έγινε το πρώτο ιδιωτικό αεροσκάφος που τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της Γης το 2009, ενώ το 2012 το όχημά της Dragon έγινε το πρώτο ιδιωτικό αεροσκάφος που στάλθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Παρ’ όλα αυτά, ο Μασκ εξακολουθούσε να έχει ακόμα περισσότερες φιλοδοξίες, μιας και το όνειρό του όπως έχει δηλώσει ο ίδιος είναι να καταφέρει να γίνει ο Άρης κατοικήσιμος από το ανθρώπινο είδος πλανήτης μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Φυσικά η άκρατη φιλοδοξία του Έλον Μασκ δεν έχει γλιτώσει από τη δημόσια κριτική. Άλλωστε, τη στιγμή που ο Μασκ ξοδεύει άπειρα χρήματα για να λανσάρει το «ιερό δισκοπότηρο» των διαστημικών μετακινήσεων, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το “Starship” και στρέφει απόλυτα το βλέμμα σε άλλους πλανήτες, αυτός ο πλανήτης δεν έχει λύσει ακριβώς όλα του τα προβλήματα (κάθε άλλο).

Φορτίζοντας αμάξια

elon-mask-o-kaoympoi-toy-diastimatos-thelei-na-ginei-serifis-toy-twitter2 Patrick Pleul/Pool via AP

Την άλλη μεγάλη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα του δισεκατομμυριούχου κατέχει φυσικά η Tesla, που από το 2004 διατελεί πρόεδρός της. Βλέποντας άλλη μια φορά το μέλλον και συγκεκριμένα ενός πλανήτη που πλέον η «βιωσιμότητα» είναι η λέξη που λέει σε κάθε δεύτερη πρότασή του, η Tesla επικεντρώνεται στην κατασκευή ηλεκτροκίνητων, φορτιζόμενων αυτοκινήτων. Μαντέψτε ποια είναι η ισχυρότερη εταιρεία ηλεκτροκίνητων στον κόσμο αυτή τη στιγμή. (Spoiler: Η Tesla, με έσοδα που αγγίζουν τα 53.8 δισεκατομμύρια τον χρόνο.) Επόμενο σχέδιο της εταιρείας, να προχωρήσει σε παραγωγή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ μέχρι το 2023.

Μια εκκεντρική ιδιοφυΐα 

elon-mask-o-kaoympoi-toy-diastimatos-thelei-na-ginei-serifis-toy-twitter3   O Έλον Μασκ με την Γκράιμς. Φωτ.: Charles Sykes/Invision/AP

Η ιστορία έχει βέβαια αποδείξει πως το εκτόπισμα μιας προσωπικότητας πάει σχεδόν χέρι-χέρι με την εκκεντρικότητα. Και ο Έλον Μασκ δεν έχει και λίγες. Ορκίστηκε να μην έχει περιουσία και γι’ αυτό πρόσφατα πούλησε και τις 7 κατοικίες που είχε για 128 εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια είναι ζευγάρι με την επίσης sui generis μουσικό Γκράιμς και μαζί έχουν ένα παιδί με το διόλου εύηχο όνομα X Æ A-12. Όσο οι δυο τους δήλωναν πρόσφατα χωρισμένοι, μάθαμε πως η Γκράιμς περιμένει και δεύτερο παιδί με τον Μασκ. Πολιτικά δηλώνει κατά το ήμισυ Δημοκρατικός και κατά το ήμισυ Ρεπουμπλικάνος, ενώ έχει περισσότερα θετικά από ό,τι αρνητικά να αποδώσει στη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πες το με ένα tweet

Η πιο πρόσφατη υπόθεση στην οποία βλέπουμε ξανά και ξανά το όνομα του αφεντικού της Tesla δεν είναι φυσικά άλλη από αυτή που αφορά την εξαγορά του Twitter. Αφού αγόρασε το 9,2% της εταιρείας, ο Μασκ δηλώνει έτοιμος να εξαγοράσει το 100% του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας ήδη καταθέσει προσφορά που ανέρχεται στα 41,39 εκατομμύρια δολάρια. Για να παραφράσουμε και γνωστή κινηματογραφική φράση, «τους έκανε μια προσφορά που δύσκολα μπορούν να αρνηθούν».

Όσο κι αν αναλύουμε το φαινόμενο Έλον Μασκ, στο τέλος της ημέρας είναι σίγουρο πως περισσότερο θα παραμένει ανοιχτό αίνιγμα παρά λυμένος γρίφος. Είναι πάντως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, με 273 δισεκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να απαντήσει ή να υπερκαλύψει πολλά ερωτήματα.

Άλλωστε, το περιοδικό Time ανακήρυξε τον Έλον Μασκ «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2021. Σύντομα, μπορεί και να ανακηρυχθεί «Πρόσωπο του Σύμπαντος». Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση