ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτιμήσεις κινδύνου από βιολογικούς παράγοντες έλαβε το Τμ. Επιθεώρησης Εργασίας

«Κάποια εργαστήρια είχαν συμμορφωθεί με τα ενδεικνυόμενα μέτρα, άλλα χρειάζονταν βελτίωση και άλλα παρακολουθούνται», δήλωσε ο κ. Γιαννάκη

ΚΥΠΕ

Εκτιμήσεις κινδύνου από βιολογικούς παράγοντες ζήτησε και πήρε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας από ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια που διενεργούν διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Αναστάσιος Γιαννάκη είπε ότι από τις εκτιμήσεις κινδύνου που έλαβε το Τμήμα, «κάποια εργαστήρια είχαν συμμορφωθεί με τα ενδεικνυόμενα μέτρα, άλλα χρειάζονταν βελτίωση και άλλα παρακολουθούνται γιατί δεν είμαστε ευχαριστημένοι».

Επειδή ο COVID -19 είναι βιολογικός παράγοντας ο εργοδότης έχει υποχρέωση να λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να προστατέψει τους εργοδοτούμενους του από τον κορωνοϊό, υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι υπάρχουν οι γενικοί οδηγοί στους οποίους αναφέρεται τι πρέπει να διαθέτει η κάθε επιχείρηση για το θέμα του κορωνοϊού,

Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργεί το Τμήμα στα εργοτάξια, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι τα μεγάλα εργοτάξια συμμορφώνονται «σε πιο μεγάλο βαθμό με τα μέτρα και είναι καλύτερα οργανωμένα, από τα μικρά εργοτάξια», καθώς έχουν οργανωτική υποδομή, όπως είπε, έχουν επιβλέποντες μηχανικούς και λειτουργούς ασφάλειας.

Ανέφερε ότι οι μικροί και οι μεσαίοι εργολάβοι είναι τα «προβληματικά εργοτάξια» λόγω της μη ύπαρξης οργανωτικής υποδομής και πρόσθεσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν είχαν ικανοποιητικές υγειονομικές διευκολύνσεις ή διευκολύνσεις καθαρισμού ή δεν είχαν δώσει οδηγίες στους εργαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για προστασία από τον κορωνοϊό.

Ο Διευθυντής του Τμήματος είπε ακόμη ότι στο λιανικό εμπόριο είναι πιο καλά τα πράγματα και είναι πιο συνεργάσιμος ο κόσμος, ενώ η εικόνα από τους ελέγχους της Τρίτης ήταν βελτιωμένη σε σχέση με αυτή της Δευτέρας.

Τα μικροπροβλήματα που προέκυψαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απουσία σημάνσεων, τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να βρίσκονται στο κατάστημα και την έλλειψη πληροφόρησης σε σχέση με τα τετραγωνικά που είναι διαθέσιμα ως ωφέλιμος χώρος μέσα στο κατάστημα, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον αριθμό των επιθεωρήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι αυτό εξαρτάται από τη φύση της περιοχής, σημειώνοντας ότι είναι λογικό να διενεργείται μεγάλος αριθμός επιθεωρήσεων όταν τα καταστήματα είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή.

Σε σχέση με καταστήματα που δεν διαθέτουν ιδιωτικό χώρο μπροστά από την είσοδο τους, η οποία ανοίγει στο πεζοδρόμιο, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι δεν μπορούν αυτά να βάλουν σήμανση στο πεζοδρόμιο αλλά ο καταστηματάρχης μπορεί να ζητεί από τους πελάτες του να κρατούν αποστάσεις.

Δεκάδες τηλεφωνήματα για παράπονα

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι το τμήμα λαμβάνει δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που αφορούν διάφορα παράπονα τα οποία διοχετεύονται στα εξωτερικά συνεργεία του Τμήματος για έλεγχο.

Σημείωσε ότι τα παράπονα προέρχονται από πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν πηγαίνουν να εξυπηρετηθούν, από εργαζόμενους και από συντεχνίες αλλά και από επιχειρηματίες που θέτουν δεκάδες ερωτήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση