ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δημιουργώντας ευκαιρίες για ένα καλύτερο, ισότιμο μέλλον

Της Κατερίνας Οικονομίδου*

Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και συχνά χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, η επιδίωξη της ισότητας μεταξύ των φύλων παραμένει ζωτικής σημασίας. Σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, η πολιτισμική αλλαγή είναι δύσκολη αλλά οι εξελίξεις δείχνουν πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τον τελικό στόχο. Οι στατιστικές αποτυπώνουν πρόοδο αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά 20% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ μόνο το 10% των CEOs στις εταιρείες Fortune 500 είναι γυναίκες. Ωστόσο, η θέση της γυναίκας στον σύγχρονο εργασιακό χώρο εξελίσσεται, καθώς η έννοια της ηγεσίας αλλάζει.

Η ενσυναίσθηση, μια δεξιότητα που πολλές γυναίκες διαθέτουν έμφυτα, αναδεικνύεται ως βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ηγεσίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο γυναίκες σε ηγετικές θέσεις αποδεικνύουν τη σημαντική συνεισφορά τους. Η πρώην CCO της Meta, Sheryl Sandberg, υποστήριξε ότι «το μυστικό για μια ισχυρή οικονομία είναι οι γυναίκες». Η Cristina Junqueira, συνιδρύτρια της Nubank και μητέρα τεσσάρων παιδιών, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ότι η ίση εκπροσώπηση μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Η ενσυναίσθηση, μια δεξιότητα που πολλές γυναίκες διαθέτουν έμφυτα, αναδεικνύεται ως βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης ηγεσίας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι άνδρες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτή την προσπάθεια. Είχα την τύχη να έχω για μέντορες εξαιρετικούς άνδρες που με ενδυνάμωσαν και να εργαστώ στο Λονδίνο, μια πόλη που προάγει την αξιοκρατία και την ισότητα. Στην Κύπρο, παρόλο που ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, βλέπουμε ικανότατες γυναίκες να κατέχουν θέσεις κλειδιά στην Τράπεζα Κύπρου και να ηγούνται με αυτοπεποίθηση και ευφυΐα, αποδεικνύοντας ότι η επιτυχία είναι εφικτή. Σήμερα το 33% της Εκτελεστικής Επιτροπής (ExCo) και της Ανώτερης Διευθυντικής Ομάδας της Τράπεζας είναι γυναίκες.

Διαρκής πρόκληση η ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας

Η επιχειρηματικότητα παραμένει δύσκολη για τις γυναίκες, καθώς η ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας αποτελεί διαρκή πρόκληση. Όπως είπε μια σπουδαία γυναίκα που γνώρισα, η άδεια πατρότητας θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική. Μόνο όταν οι άνδρες αναγκαστούν να βάλουν μία άνω τελεία στην καριέρα τους όπως οι γυναίκες, το περιβάλλον θα γίνει πιο ισότιμο.

Εξίσου σημαντική είναι η υποστήριξη από την κοινωνία αλλά και από τους χώρους εργασίας. Από τη μία, η εκπαίδευση των κοριτσιών από μικρή ηλικία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς οι αντιλήψεις διαμορφώνονται από πολύ νωρίς. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν ευέλικτα ωράρια και δομές που να διευκολύνουν την ισορροπία εργασίας-ζωής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω πως οφείλουμε να αποτελέσουμε πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Να γίνουμε παράδειγμα για τις κόρες μας ώστε να πιστέψουν στις δυνατότητές τους, και στους γιους μας ώστε να μάθουν να σέβονται και να υποστηρίζουν τις γυναίκες ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Το οφείλουμε και στις γυναίκες που πάλεψαν πριν από εμάς, δημιουργώντας τις ευκαιρίες που έχουμε εμείς σήμερα.

*Η κα Κατερίνα Οικονομίδου είναι Διευθύντρια Υπηρεσίας Καρτών της Τράπεζας Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση