ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Covid-19: Δύο επιστημονικές μελέτες δεικνύουν όφελος από το χάπι Lagevrio

Δελτίο Τύπου

  • Μείωση των νοσηλειών και της θνησιμότητας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου έδειξε η μελέτη Clalit
  • Σύμφωνα με την μελέτη PANORAMIC το φάρμακο βοήθησε τους ασθενείς να αναρρώσουν γρηγορότερα

Το φως της δημοσιότητας είδαν πρόσφατα τα συμπεράσματα (real world evidence) δύο μελετών, στο μικροσκόπιο των οποίων τέθηκε η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του αντιιικού σκευάσματος Lagevrio (molnupiravir), κατά της Covid 19, της φαρμακευτικής εταιρείας MSD. Η μελέτη Clalit έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα σε ασθενείς, άνω των 65, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη PANORAMIC οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ανάρρωσαν γρηγορότερα, σε σύγκριση με την ομάδα των ασθενών που δεν έλαβε το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η μελέτη PANORAMIC

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης PANORAMIC, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την συμμετοχή 25,783 ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας: 56,6 έτη) με Covid 19, εκ των οποίων οι 12,821 έλαβαν θεραπεία Lagevrio και οι 12,962 αντιμετώπισαν τη νόσο με συμπτωματικές αγωγές (αντιπυρετικά κτλ). Να σημειωθεί ότι η μελέτη «έτρεξε» κατά την περίοδο που κυκλοφορούσε κυρίως η μετάλλαξη Όμικρον. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό μεγαλύτερο του 98% των συμμετεχόντων ήταν εμβολιασμένο με το 95% να είχε λάβει τρεις ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των συμμετεχόντων που χρειάστηκε νοσηλεία ή/και κατέληξε ήταν εξαιρετικά μικρό - 0,8% και από τις δύο ομάδες. Δε φάνηκε, δηλαδή, στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ τους.

Οι ερευνητές, ωστόσο, κατέγραψαν σημαντικό όφελος σε ότι αφορά το χρόνο ανάρρωσης των ασθενών που έλαβαν Lagevrio, συγκριτικά με την άλλη ομάδα (6 μέρες νωρίτερα, 9 έναντι 15 ημερών).

Επιπρόσθετα, η ομάδα των ασθενών που έλαβε την αντιιική θεραπεία δήλωσε ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα νωρίτερα, συγκριτικά με την άλλη ομάδα (9 ημέρες έναντι 12). Τα δε σοβαρά συμπτώματα άρχισαν επίσης να υποχωρούν νωρίτερα (8 ημέρες έναντι 12). Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι η χορήγηση του Lagevrio μείωσε τις επισκέψεις των ασθενών σε προσωπικό ιατρό ή και νοσηλευτήριο.

Αξιοσημείωτο είναι και το συμπέρασμα που προκύπτει σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του ιού. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι την 7η μέρα ο ιός δεν ανιχνεύτηκε στο 21% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Lagevrio, έναντι 3% στην άλλη ομάδα.

Επιστημονικά δεδομένα από το Ισραήλ

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν και μέσα από μελέτη (γνωστή ως Clalit) που διεξήχθη από ερευνητές στο Ισραήλ σε ηλικιωμένους ασθενείς με υποκείμενα χρόνια νοσήματα που τους καθιστούσαν ευάλωτους σε σοβαρή νόσηση από Covid 19. Και αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το Lagevrio συσχετίστηκε με χαμηλότερο ποσοστό νοσηλειών και θνησιμότητας λόγω Covid-19 σε ασθενείς 65 ετών και άνω, όχι σε νεότερους ενήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, από σύνολο 13,569 ασθενών ηλικίας 65 και άνω χρειάστηκαν νοσηλεία 18 ασθενείς που έλαβαν το Lagevrio (74.6 προς 100,000 ανθρωποημέρες) και 513 που δεν έλαβαν τη θεραπεία (127,6 προς 100,000 ανθρωποημέρες). Ο θάνατος, συνεπεία Covid-19, επήλθε σε 4 από τους 845 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Lagevrio και σε 137 από τους 12.724 ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σε ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών (6.229 στο σύνολο), χρειάστηκαν νοσηλεία 8 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο (125,8 ανά 100.000 ανθρωποημέρες) και 97 χωρίς θεραπεία (49,1 ανά 100.000 ανθρωποημέρες). Σε αυτή την ίδια ηλικιακή ομάδα απεβίωσαν 4 από τους 224 ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο και 7 από τους τους 6.075 ασθενείς που δεν έλαβαν θεραπεία. Και οι τέσσερις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε Lagevrio σημειώθηκαν σε ασθενείς ηλικίας 60 - 64 ετών.

Σχετικά με το Lagevrio

To Lagevrio, που κυκλοφορεί στην Κύπρο από τα μέσα Ιανουαρίου, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 12,000 ασθενείς. Εξ αυτών, μόλις το 5% χρειάστηκε τελικά νοσηλεία για την Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ύστερα από την χορήγηση του φαρμάκου.

Το φάρμακο συνταγογραφείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτύξουν βαριά νόσο, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ. Στη βάση πρωτοκόλλου, οι συνταγογράφηση γίνεται από προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, γηρίατρους και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ όλων των πόλεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X