ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bloomberg: Πλήρη έλεγχο της Ελληνικής θέλει η Eurobank

Σκέψεις για μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο εξυπηρέτησης των νέων αγορών - Σχέδια επέκτασης σε Σαουδική Αραβία, Ντουμπάι, Ινδία και Ισραήλ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Eurobank θέλει κάποια στιγμή να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου.

Στο πλαίσιο δηλώσεων του κ. Ιωάννου στο Bloomberg, ανάφερε ότι, η Eurobank Ergasias Service and Holdings SA σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ντουμπάι, της Ινδίας και του Ισραήλ, στοχεύοντας σε πλούσιους πελάτες καθώς ο ελληνικός δανειστής επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες.

«Για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν αυξήσετε τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείτε», δήλωσε ο Σταύρος Ιωάννου. «Αυτές είναι ακόμη υπό ανάπτυξη αγορές διαχείρισης πλούτου στις οποίες πρέπει να εισέλθετε αρκετά νωρίς για να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, οι αυξημένες φιλοδοξίες της Eurobank αποτελούν περαιτέρω ένδειξη ανάκαμψης στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους που άφησε τις τράπεζες να επιβαρύνονται με πάνω από εκατό δισεκατομμύρια ευρώ σε επισφαλή δάνεια έως το 2016. Σύμφωνα με τους εγχώριους ομολόγους της, η τιμή της μετοχής του δανειστή έχει αυξήθηκε κατά σχεδόν 46% φέτος, υποβοηθούμενη από την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει σύντομα το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Η Κύπρος ως κόμβος εξυπηρέτησης νέων αγορών

Η Eurobank έχει ήδη παρουσία στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Βουλγαρία και το Λονδίνο, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε τη μονάδα Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία προσθέτοντας 400 εκατ. ευρώ (435 εκατ. δολάρια) σε δάνεια και 100 εκατ. ευρώ νέες καταθέσεις. Αύξησε επίσης το μερίδιό της στον δεύτερο μεγαλύτερο δανειστή της Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα Pcl, στο 29,2% και στοχεύει να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή της σύντομα.

Ο δανειστής έχει ήδη τη δική του θυγατρική στο νησί της ανατολικής Μεσογείου και θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο εξυπηρέτησης των νέων αγορών. «Έχουμε να παίξουμε έναν περιφερειακό ρόλο τόσο ως ελληνική τράπεζα όσο και μέσω της κυπριακής θυγατρικής μας, λόγω της εγγύτητας που έχει η Κύπρος σε αγορές όπως η Ινδία, το Ισραήλ, το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία», είπε ο Ιωάννου.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γραφείο αντιπροσωπείας «σε ορισμένες από αυτές τις χώρες».

Ταυτόχρονα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως, η Eurobank θα ήθελε επίσης «κάποια στιγμή να έχει τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο», σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο δανειστής έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εξαγορά του μεριδίου του ελληνικού κράτους στη Eurobank. Το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών της Ελλάδας που ιδρύθηκε κατά την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας, κατέχει ποσοστό 1,4% στη Eurobank.

Το fund έχει ανακοινώσει το σχέδιό του για αποεπένδυση από τους ελληνικούς δανειστές και η Eurobank προχωρά με τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση του μεριδίου χρησιμοποιώντας το ποσό που προορίζεται για διανομή μερίσματος το 2023.

Τα έσοδα από τις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank αντιπροσώπευαν το 33% των συνολικών κερδών του ομίλου στα τέλη Μαΐου, από περίπου 25% το 2022. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο δανειστής θα έχει οριστικοποιήσει τη στρατηγική του και από το νέο έτος θα ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης του επεκτατικού του σχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Η Ελληνική Τράπεζα, ως μέρος του Τραπεζικού προβλήματος του τόπου υπό την εποπτεία της ποδηγετούμενης αντιπαραγωγικά ΚΤΚ, αγόρασε, σχεδόν δωρεάν τον μπελά Συνεργατισμό και τώρα η Eurobank επιδιώκει πλήρη έλεγχο του μπελά Ελληνική Τράπεζα.
Τραπεζικό Σύστημα, ένα συστημικό πρόβλημα από το οποίον κέρδιζαν έκπαλαι οι επώνυμοι και μη μεγαλομέτοχοι και κάποιοι άλλοι επιτήδειοι, με αγοραπωλησίες στον κατάλληλο χρόνο, δια του κατάλληλου μέσου, όπως συμβαίνει από τον καιρόν του Χρηματιστηρίου. Ο πολίτης και η οικονομία ευρύτερα ουραγοί.
Εκτελεστική και Νομοθετική πρώτοι στην συνενοχή ποικιλότροπα και ποικιλόμορφα.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση