BLOOMBERG, REUTERS
Την ώρα που η κρίση του φυσικού αερίου οδηγεί καταναλωτές και χώρες ξανά στο πετρέλαιο, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες δύο ημέρες, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική πορεία. Αργά το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε άνοδο 0,39% στα 82,47 δολ. το βαρέλι, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης το Brent πλησίασε τα 90 δολ. το βαρέλι.
Αιτία οι πληροφορίες που θέλουν τις ισχυρότερες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ή μάλλον του ΟΠΕΚ+ όπως αποκαλείται πλέον το διεθνές καρτέλ πετρελαίου μετά τη συμμαχία του με τη Ρωσία, να προσανατολίζονται σε μείωση της παραγωγής στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Έχουν, άλλωστε, προηγηθεί πληροφορίες του Reuters πως η Ρωσία, πλέον άτυπο μέλος του ΟΠΕΚ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, θα προτείνει μείωση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. Την ίδια στιγμή, όμως, το πέρασμα του τυφώνα «Ιαν» από τον κόλπο του Μεξικού έχει διακόψει προς το παρόν την παραγωγή περίπου 157.706 βαρελιών αμερικανικού αργού την ημέρα. Και στο μεταξύ τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η αμερικανική υπηρεσία ενημέρωσης για θέματα ενέργειας. Στη συγκυρία προστίθεται ο νέος γύρος κυρώσεων που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και απαγορεύει εφεξής στις ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο του ΟΠΕΚ σε τρίτες χώρες πουλώντας σε τιμές άνω του πλαφόν.
Συνδυασμός παραγόντων εξωθεί έτσι ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου που υποχωρούσαν μέχρι πρότινος, καθώς καλλιεργούν αρνητικές προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση οι δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και οι αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για τον διαφαινόμενο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Τις τιμές του μαύρου χρυσού είχε, άλλωστε, συμπιέσει η εκτόξευση του δολαρίου, στο οποίο τιμολογούνται τόσο το πετρέλαιο όσο και τα σημαντικότερα εμπορεύματα ανά τον κόσμο, που γίνονται λιγότερο ελκυστικά όταν ανατιμάται το αμερικανικό νόμισμα. Στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν, πάντως, να ανακάμπτουν οι τιμές τόσο του αργού όσο και του Brent από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, όταν ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε προσωρινά.
Πέραν των κινήσεων του ΟΠΕΚ+, πάντως, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πιθανότατα άνοδο των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας μείωσης της παραγωγής των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων πετρελαίου. Στη Γαλλία, απεργίες σε έξι διυλιστήρια έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 740.000 βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της συνολικής παραγωγικής δυνατότητας των γαλλικών διυλιστηρίων. Η Exxon Mobil, που διαχειρίζεται τα δύο από τα διυλιστήρια στα οποία έχει διακοπεί η παραγωγή, ανέφερε στο Reuters ότι έχει ήδη θέσει όρια στα αιτήματα των πελατών της για παραδόσεις, όπως, άλλωστε, προβλέπουν οι όροι των συμβολαίων που έχει συνάψει. Την ίδια στιγμή αναμένεται να διακόψουν τη λειτουργία τους για έργα αποκατάστασης διυλιστήρια της Eni στην περιοχή Σανατζάρο της Ιταλίας και της Repsol στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Και στο μεταξύ η Ε.Ε. θα διακόψει κάθε αγορά ρωσικού αργού μεταφερόμενου διά θαλάσσης από τον Δεκέμβριο και δύο μήνες αργότερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων διύλισης. Σύμφωνα με τον Μαρκ Γουίλιαμς, αναλυτή της Woodmac, «οι τιμές θα εκτοξευθούν γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά είναι πιθανή μια άνοδός τους νωρίτερα αν επικρατήσει πανικός στην αγορά».