BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES
Μία ακόμη πυροσβεστική παρέμβασή της ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας, για να αποτρέψει μια μείζονα κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μετά τις μαζικές πωλήσεις τίτλων στις οποίες προέβησαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας. Ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μεγάλο όγκο από ομόλογα του βρετανικού δημοσίου, δίνοντας παράταση σε σχετικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών και αφορούσε την αγορά μακροπρόθεσμων τίτλων του βρετανικού δημοσίου συνολικής αξίας 65 δισ. στερλινών. Το εν λόγω πρόγραμμα επρόκειτο να τερματιστεί την Παρασκευή, αλλά τώρα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει όχι μόνον την παράτασή του αλλά και τη χαλάρωση των όρων για την επιλογή των ομολόγων που θα αγοράζει. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου εργαλείου χρηματοδότησης για τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας προκειμένου να διασφαλίσει επάρκεια ρευστότητας στον κλάδο και να αποτρέψει μια κρίση ρευστότητας.
Ανακοίνωσε παράταση του προγράμματος αγορών βρετανικών τίτλων μετά τις μαζικές πωλήσεις στις οποίες προέβησαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Βρετανίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποφασιστική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία στα τέλη του περασμένου μήνα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές μακροπρόθεσμων τίτλων του βρετανικού δημοσίου. Αιτία τόσο της νέας κίνησης όσο και της προηγούμενης ήταν η μεγάλη πτώση της αγοράς και οι μαζικές πωλήσεις τίτλων που προκάλεσε ο «μίνι» προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ. Ο εν λόγω «μίνι προϋπολογισμός» ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε τεκτονικούς κραδασμούς στις αγορές, καθώς προέβλεπε εκτεταμένες φοροαπαλλαγές στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας. Προπαντός, όμως, προέβλεπε την πλήρη κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, 45%, για τα υψηλότερα εισοδήματα. Με την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, η αγορά αντέδρασε σχεδόν βίαια υποτιμώντας επιθετικά τη στερλίνα και προκαλώντας μαζική πτώση τίτλων, μετοχών και ομολόγων. Ετσι, έπειτα από αλλεπάλληλες δηλώσεις αδιαλλαξίας και επιδείξεις πυγμής από πλευράς της κ. Τρας, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και ανακάλεσε την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή, που ήταν και η κατεξοχήν πέτρα του σκανδάλου.
Είχε, όμως, προλάβει να γίνει αρκετό κακό έως εκείνη τη στιγμή αφού είχαν προηγηθεί μαζικές πωλήσεις ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κρίση τα συνταξιοδοτικά ταμεία του κράτους, κατεξοχήν επενδυτές σε τίτλους του δημοσίου. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είχαν προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και εταιρικών ομολόγων, ρίχνοντας τις τιμές τους. Με την παρέμβασή της η κεντρική τράπεζα κατόρθωσε να επαναφέρει την ηρεμία στην αγορά, αλλά πυροδότησε εσωτερικές διαμάχες για το κατά πόσον στοχεύει στη μείωση των αποδόσεων του δημοσίου χρέους. Τα στελέχη της υπογράμμιζαν πως οι κινήσεις της δεν στοιχειοθετούν νομισματική πολιτική μολονότι έκανε χρήση ενός εκ των εργαλείων νομισματικής πολιτικής, την ποσοτική χαλάρωση. Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρός της, Ντέιβ Ράμσντεν, σχολίασε τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν «κερδίζει χρόνο». Εξαιτίας, πάντως, αυτών των διχογνωμιών, το νέο εργαλείο χρηματοδότησης έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να καθιστά σαφές πως όλα αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν εμμέσως ένα είδος νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα έχει, άλλωστε, μεγάλα περιθώρια να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές ομολόγων εντός της εβδομάδας. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών προέβλεπε πως οι αγορές ομολόγων θα περιορίζονταν σε τίτλους αξίας έως 5 δισ. στερλινών την ημέρα, όμως τις πρώτες οκτώ ημέρες της παρέμβασης δεν αγόρασε συνολικά παρά τίτλους αξίας κάτω των 4 δισ. στερλινών.
Σημειωτέον, πάντως, ότι παρά τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της Βρετανίας εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων σημείωσαν χθες άνοδο 0,14 εκατοστιαίας μονάδας, στο 4,5%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους μετά την παρέμβαση της 28ης Σεπτεμβρίου.