Οριακή επιδείνωση έχει καταγράψει η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, τόσο όσον αφορά στις αποταμιεύσεις, όσο και σε σχέση με τις συναλλαγές.
Η συνολική εμπιστοσύνη όσον αφορά στις αποταμιεύσεις καταγράφεται ως «σημαντικά μειωμένη» στο 36% του πληθυσμού, σε σχέση με 34% στις αρχές του έτους. Η επιδείνωση στην εμπιστοσύνη για αποταμιεύσεις έχει επιδεινωθεί κυρίως στη Λευκωσία (41%) και στην Αμμόχωστο (48%). Βελτίωση σημειώνουμε στη Λεμεσό, όπου συνολικά 21% των ερωτηθέντων απαντούν πως η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί έστω και οριακά.
Σε σχέση με τις συναλλαγές, η εμπιστοσύνη στις τράπεζες έχει επιδεινωθεί έστω και οριακά για το 47% των ερωτηθέντων, εκ των οποίων όμως το 26% σημειώνει σημαντική μείωση στην εμπιστοσύνη. Στις αρχές του έτους, το 41% ανάφερε μείωση της εμπιστοσύνης, εκ των οποίων το 21% σημείωνε σημαντική υποχώρηση. Η χειρότερη επιδείνωση καταγράφεται ανάμεσα στα άτομα άνω των 65 και στην Πάφο όπου 40% και 36% αντίστοιχα αναφέρουν σημαντική επιδείνωση. Αντίθετα βελτίωση της εμπιστοσύνης σημειώνουμε ανάμεσα στους άνδρες, με βελτίωση στην εμπιστοσύνη να αναφέρεται από το 23%, εκ των οποίων το 6% «σημαντική», ενώ στη Λάρνακα το 21% των ερωτηθέντων αναφέρουν έστω και μικρή βελτίωση.
Η επιδείνωση που καταγράφεται συνάδει και με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί και έχει να κάνει, τόσο με το αυξημένο κόστος δανεισμού λόγω επιτοκίων, όσο και με την δυσκολία εξασφάλισης δανεισμού.
Ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων, 80%, αναφέρουν πως τους είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν δάνειο, ενώ από αυτούς, το 57% αναφέρει πως τους είναι «Πολύ δύσκολο». Η δυσκολία εξασφάλισης δανείου («λίγο» και «πολύ» δύσκολο) καταγράφει ποσοστά υψηλότερα του 75% σε όλες τις επαρχίες. Στην Πάφο σημειώνεται η μεγαλύτερη δυσκολία με 64% να θεωρεί «πολύ δύσκολη» την εξασφάλιση δανείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων είναι επίσης ένα θέμα το οποίο φαίνεται να επηρεάζει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ιδίως λόγω των όλο και αυξανόμενων δυσκολιών στην εξυπηρέτηση.
Η αύξηση των επιτοκίων φυσιολογικά αυξάνει και τη δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει τα νοικοκυριά. Παρόλο ότι η συνολική αύξηση των ερωτηθέντων που απαντούν πως δυσκολεύονται «σε μεγάλο βαθμό» και σε «αρκετό βαθμό» σημειώνει μόνο οριακή αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (60% έναντι 58%), σημειώνουμε πως η πιο ακραία απάντηση, (δυσκολία σε μεγάλο βαθμό) καταγράφει αύξηση από 22% σε 27%.
Έτσι, περισσότερα από το ¼ των νοικοκυριών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης δανεισμού. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες που αναφέρουν πως δεν δυσκολεύονται «καθόλου», μειώνεται από 10% σε 8%.
Ενώ η γενική εικόνα της οικονομίας και οι προσδοκίες των νοικοκυριών δείχνουν γενικευμένη σταθεροποίηση, με τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας να επανέρχονται, το ζήτημα των δανείων συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Άξια αναφοράς είναι η αυξημένη δυσκολία στην εξυπηρέτηση που καταγράφεται στη Λευκωσία, όπου το 68% των ερωτηθέντων αναφέρουν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση, ενώ και η ηλικιακή 25-44 σημειώνει σημαντική αύξηση με το 65% να απαντά πως δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΩΝ
IMR/UNIVERSITY OF NICOSIATM
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
WAVE 3: ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2023
WAVE 2: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023 WAVE 1: IOYNIOΣ 2022
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
800 ATOMA (ΑΝΑ ΚΥΜΑ)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ
ΚΑΛΥΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ