Η εικόνα για την πορεία των επιχειρήσεων καταγράφει μεγαλύτερη σταθεροποίηση, σε αντίθεση με τις αρνητικές προσδοκίες που καταγράφουν τα νοικοκυριά. Όπως και σε προηγούμενα κύματα της έρευνας, η αυξημένη αισιοδοξία των επιχειρήσεων σε σχέση με τα νοικοκυριά, ενδεχομένως να επηρεάζεται από συνεχείς αναλύσεις και σχεδιασμούς, εναλλακτικές επιλογές και πηγές εσόδων, αλλά και την μεγαλύτερη αίσθηση ανάμεσα σε επιχειρήσεις πως έχουν μέσα αντίδρασης προς τις αυξημένες πιέσεις, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στην περίπτωση των νοικοκυριών.
Συνολικά, το 50% του δείγματος εκτιμά πως τα επίπεδα κέρδους θα παραμείνουν τα ίδια, ενώ μοιρασμένοι είναι οι ερωτηθέντες που αναμένουν βελτίωση (22%) και εκείνοι αναμένουν επιδείνωση (20%) της κατάστασης.
Αξιοσημείωτη είναι η προσδοκία για σταθεροποίηση των κερδών στην Πάφο, όπου «ίδια επίπεδα» αναμένει το 64% του δείγματος, αλλά και στην Αμμόχωστο όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 52%. Οι συγκριμένες επαρχίες διατηρούν, όμως, την συνολικά αρνητική προσδοκία με την Αμμόχωστο να καταγράφει αύξηση των απαισιόδοξων προσδοκιών κατά 10 εκατ. μονάδες στο 24% και την Πάφο κατά 12 εκατ. μονάδες, στο 28%.
Οι ίδιο ερωτώμενοι, πάντως, ενώ εκτιμούν κατά 20% πως θα αντιμετωπίσουν μείωση κερδών, την ίδια ώρα αναμένουν μόνο κατά 14% πως το ίδιο θα συμβεί στους ανταγωνιστές τους, ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας αυξημένα επίπεδα ανταγωνισμού στις συνθήκες πλήρους απασχόλησης της οικονομίας. Στην Πάφο, το 23% των ερωτηθέντων αναμένουν πως τα κέρδη των ανταγωνιστών τους θα μειωθούν, ενώ την ίδια εκτίμηση κάνουν για την δική τους επιχείρηση κατά 28%.
Αυξήσεις κερδών του ανταγωνισμού αναμένουν σε υψηλά επίπεδα τα δείγματα της Λευκωσίας, κατά 24% (με τα κέρδη «της δικής μου επιχείρησης» στα 27%), ενώ στη Λάρνακα έχουμε την μοναδική επαρχία όπου η εκτίμηση για αύξηση κερδών του ανταγωνισμού είναι υψηλότερη από την εκτίμηση για την «δική μου» επιχείρηση (33% έναντι 25%).
Όσον αφορά στην επέκταση εργασιών και απασχόλησης, η εικόνα μερικής σταθεροποίησης σε γενικά αρνητικές προσδοκίες, επιβεβαιώνεται, με το 67% του δείγματος να εκτιμά πως η επιχείρηση στην οποία εργάζεται ή την οποία διευθύνει, θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και όρους εργασίας. Θετική εκτίμηση για αύξηση της απασχόλησης ή και των μισθών στην επιχείρησή τους, αναμένουν το 15% του δείγματος. Από αυτούς, το 4% αναμένει πως η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται ή την οποία διευθύνουν, θα επεκταθεί «σημαντικά».
Τα ευρήματα, πάντως, επιβεβαιώνουν, τόσο την στενότητα στην αγορά εργασίας, όσο και την εικόνα πλήρους απασχόλησης στην οικονομία. Οι αντίθετες εικόνες, βελτιωμένων προοπτικών για τις επιχειρήσεις και αυξημένων πιέσεων στα νοικοκυριά, επαναλαμβάνεται.
Αξιοσημείωτη είναι η βελτιωμένη εικόνα της Λευκωσίας, η οποία συνάδει και με τα άλλα ευρήματα της έρευνας, όπου το 22% συνολικά του δείγματος αναμένει προσλήψεις ή/και αυξήσεις μισθών. Ελαφρώς χαμηλότερα βρίσκεται η αισιοδοξία στη Λεμεσό (15%). Ωστόσο, είναι άξιο αναφοράς πως εξ αυτών, το 9% αναμένει «σημαντική επέκταση με προσλήψεις».
Πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις βρίσκουμε, και σε αυτή την κατηγορία ερωτήσεων, σε Αμμόχωστο και Πάφο.