ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTrends Q4 23: Συνεχίζεται η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για οικονομία

Συνεχίζει να αυξάνεται η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική της πολιτική, με την αξιολόγηση να καταγράφει νέα υποχώρηση. Συνολικά η αρνητική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής βρίσκεται στο 64% σε σχέση με το 58% προ τριμήνου.

Σημειώνουμε την αύξηση των ερωτηθέντων που αξιολογούν «αρνητικά» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη κατά 5 εκατ. μονάδες, στο 29%. Ταυτόχρονα, η ελαφρώς αρνητική αξιολόγηση («μάλλον αρνητικά») καταγράφει μικρή αύξηση 1 μονάδας, στο 35%.

 

Αντίστοιχα, οι θετικές αξιολογήσεις σημειώνουν υποχώρηση, με τους πλήρως ικανοποιημένους ανάμεσα στο δείγμα της έρευνας να αποτελούν το 4% (6% προ τριμήνου) και τους «μάλλον» ικανοποιημένους να υποχωρούν από το 24% του περασμένου τριμήνου στο 18%. Συνολικά, σε σχέση με 30% θετικές αξιολογήσεις στο προηγούμενο κύμα της έρευνας, η κυβέρνηση λαμβάνει πλέον 22%.
Ο χειρότερη αξιολόγηση της κυβέρνησης εντοπίζεται στην Αμμόχωστο, μια επαρχία που δείχνει γενικότερα τις υψηλότερες πιέσεις και την μεγαλύτερη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Στην επαρχία Αμμοχώστου, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το ιδιαίτερα υψηλό 80% των ερωτηθέντων, καταγράφοντας σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το 64% του προηγούμενου κύματος της έρευνας.

Η επιδείνωση κατά 16 μονάδες στην αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης στην Αμμόχωστο, συνοδεύεται από υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων κατά 14 μονάδες (10% έναντι 24% προ τριμήνου). Σημειώνεται πως δεν εντοπίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι στην Αμμόχωστο (0%), με το 10% των ικανοποιημένων να αξιολογούν εξ’ ολοκλήρου «μάλλον» θετικά την κυβερνητική πολιτική.

Η Πάφος παραμένει η επαρχία με την μεγαλύτερη ικανοποίηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με το 26% του δείγματος να αξιολογεί θετικά την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, με το 6% να αξιολογούν απόλυτα «θετικά» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η Πάφος είναι και η πιο «ικανοποιημένη» επαρχία.

Ωστόσο, παρά την «πρωτιά» της Πάφου σε ικανοποίηση για την οικονομική πολιτική, και εκεί σημειώνεται σημαντική επιδείνωση της ικανοποίησης. Συγκεκριμένα, η έστω και μικρή ικανοποίηση υποχώρησε από το 41% στο 26%, ενώ την ίδια ώρα οι ερωτηθέντες που αξιολογούν την κυβερνητική πολιτική αρνητικά («μάλλον» ή «απόλυτα»), αυξήθηκαν από 50% σε 65%.

 

 

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφεται επίσης ανάμεσα σε άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, όπου η θετική αξιολόγηση υποχώρησε κατά 26 μονάδες στο 21% και η αρνητική αυξήθηκε κατά 26 μονάδες στο 79%.

Αντοχές δείχνει η αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής ανάμεσα στους νέους (18-24), ένα δημογραφικό το οποίο γενικότερα σημειώνει και υψηλότερη ανθεκτικότητα σε όλες τις μετρήσεις και η οποία δείχνει πως δεν δέχεται υψηλές πιέσεις από την οικονομική κατάσταση. Το εύρημα είναι διαχρονικό και όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερα κύματα, ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι ανάγκες του συγκεκριμένου δημογραφικού χρηματοδοτούνται από γονείς και γενικότερα από άτομα ψηλότερης ηλικίας. Ταυτόχρονα, για τα συγκεκριμένα δημογραφικά υφίστανται μειωμένες υποχρεώσεις που σχετίζονται με το ανάθρεμμα παιδιών, την στέγαση κτλ.

 

 

Πάντως, η υποχώρηση κατά 5 μονάδες στην ικανοποίηση, στο 28% είναι άξια λόγου, όπως είναι και η υποχώρηση των δυσαρεστημένων, κατά 11 μονάδες, στο 45%. Η μεγαλύτερη μετακίνηση των νέων ήταν προς το «Δεν Ξέρω, Δεν Απαντώ».

Θετικό ισοζύγιο απαντήσεων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεν εντοπίζεται σε καμία επαρχία, ηλικιακή ομάδα ή μορφωτικό επίπεδο, με καλύτερη επίδοση το -17 ανάμεσα στους νέους.