ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση «Υπέροχες Γυναίκες με Αναπηρία»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία - Οι 75 νέες δράσεις που ανακοίνωσε η Πρώτη Κυρία

Την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, που περιλαμβάνει 75 νέες δράσεις για την πενταετία 2024-2028, παρουσίασε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η εκδήλωση που οργάνωσε η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), υπό τον τίτλο «Υπέροχες Γυναίκες με Αναπηρία», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  4 Δεκεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η Πρώτη Κυρία, φανερά συγκινημένη, τόνισε τη σημασία της κοινωνικής αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνία μπορεί να αλλάξει. Εμείς την αλλάζουμε». Επεσήμανε πως η 3η Δεκεμβρίου, ημέρα-ορόσημο για την αναπηρία, αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης για δημιουργία μιας πραγματικά συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου τα άτομα με αναπηρίες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ενώ θα πρέπει να αντιληφθούμε, συμπλήρωσε, ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το επίπεδο ζωής των ατόμων με αναπηρία».

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης και του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ετοιμάσει την αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία για την πενταετία 2024-2028, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την άλλη βδομάδα με σχεδιασμό 75 νέων δράσεων προς υλοποίηση από συνολικά 8 Υπουργεία και 4 Υφυπουργεία με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, κατόπιν διαβούλευσης με αντιπροσωπευτικές οργανώσεις.

«Όραμα αυτής της Εθνικής Στρατηγικής είναι η εκπλήρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες ως ισότιμων μελών της κοινωνίας», συμπλήρωσε η Πρώτη Κυρία, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σημερινές προκλήσεις που οι γυναίκες καλούνται να ανταπεξέλθουν αλλά και στα εμπόδια «που μας υπενθυμίζουν ότι ο δρόμος για την πλήρη και πραγματική ισότητα είναι ακόμα μακρύς και αυτό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες με αναπηρία». Τέλος, δήλωσε ότι «αυτή η Κυβέρνηση και μπορεί -και το πιο σημαντικό- θέλει να δώσει λύσεις και στους είκοσι και πλέον μήνες διακυβέρνησης έγιναν άλματα με συνεχή διαβούλευση και αξιοποίηση όλων των πορισμάτων από τον κόσμο της αναπηρίας. Και τις λύσεις εσείς τις περισσότερες φορές τις εισηγείστε, γιατί γνωρίζετε τα προβλήματα καλύτερα από τον καθένα».

Η Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, κατά την ομιλία της ανέφερε πως οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν μία πιο αθέατες μορφές της αναπηρίας σημειώνοντας στους παρευρισκόμενους «παρακολουθήσατε πριν λίγο (σ.σ. στο φιλμ που προβλήθηκε), γυναίκες και κορίτσια που κατόρθωσαν να ξεχωρίζουν μέσα από τη διαφορετικότητά τους σε μία καθολικά μη προσβάσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία». Σημείωσε, επίσης, ότι η ΚΥΣΟΑ, ως θεσμικός φορέας διεκδίκησης κάθε ατόμου με αναπηρία, «προβάλλουμε απόψε τη δυναμική της διαφορετικότητας» επισημαίνοντας ότι «το ταξίδι στον κόσμο της αναπηρίας, είναι μία διαρκής προσπάθεια απόδειξης του κάθε ατόμου ότι δεν είναι ελέφαντας».    

«Οι κοινωνίες αλλάζουν, εμείς τις αλλάζουμε. Κι ως ΚΥΣΟΑ, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε διεξοδικά, συνενωτικά, συλλογικά με κάθε οργάνωση, με κάθε άτομο με αναπηρία, με κάθε γονιό. Ενώνουμε δυνάμεις ως ηγεσία. Η αναπηρία άλλωστε είναι ένα ουράνιο τόξο και είμαστε όλοι χρήσιμοι και πολύτιμοι», τόνισε. 

Η Δέσποινα Ρούσου, Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, αναπτύσσοντας το θέμα της γυναικείας υπεροχής μέσα από την αναπηρία, δήλωσε ότι τα άτομα με αναπηρία θέλοντας ή όχι είναι διαφορετικά και τα τελευταία χρόνια θίγεται παντού το θέμα της διαφορετικότητας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η αξία της διαφορετικότητας συνεπάγεται την έννοια της αποδοχής, λέγοντας ότι «δυστυχώς, στην Κύπρο σε αυτό τον δρόμο ζωής στον οποίο μας έλαχε να βρεθούμε, βρίσκουμε τα σήματα του μονοδρόμου και του αδιεξόδου».

Η Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Frederick, Πάολα Φραντζή, ανέφερε ότι οι γυναίκες με αναπηρία υφίστανται διπλή διάκριση, αφενός λόγω του φύλου τους και αφετέρου λόγω της αναπηρίας τους σημειώνοντας ότι η απομόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός διαφαίνεται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς τους που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Το παρών της στην εκδήλωση έδωσε και η τρις Χρυσή Παραολυμπιονίκης, Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία κατά την ομιλία της μίλησε για τη δύναμη της διαφορετικότητας μέσα από προσωπικά της βιώματα λέγοντας ότι «στέκομαι εδώ για να δώσω φωνή σε όλες τις γυναίκες με αναπηρία που παλεύουν τις διπλές διακρίσεις, του φύλου και τις προκαταλήψεις των ατόμων με αναπηρία». Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, θα πρέπει να ξεκινούν από την εκπαίδευση και δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση σε όλα για τα άτομα με αναπηρίες. «Ας δημιουργήσουμε μια κοινωνία που ανεξαρτήτως φύλου ή αναπηρίας θα μπορεί να ανθίσει», κατέληξε.

Στην έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε φιλμ με τίτλο «Υπέροχες Γυναίκες με Αναπηρία» στο οποίο παρουσιάστηκαν ιστορίες γυναικών με αναπηρίες που έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την πρωτοβουλία για διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, που ήταν υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας, είχαν η Δέσποινα Ρούσου και η Πάολα Φραντζή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση