![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548212/images/b_11111.jpg)
ΚΥΠΕ
Οι άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ να κλείσει την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) έχουν αφήσει πολλούς εργαζόμενους στην Κύπρο και σε άλλες χώρες του κόσμου αντιμέτωπους με την αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Καθώς οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ, οι υπάλληλοι της USAID που είναι τοποθετημένοι στην Κύπρο είναι μεταξύ αυτών που τέθηκαν σε διοικητική άδεια, ενώ τους ζητήθηκε άμεση μετακίνηση.
Η αλλαγή πολιτικής, μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε η κυβέρνηση Τραμπ, έχει προκαλέσει αναταράξεις στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της υπηρεσίας, που αντέδρασε καταθέτοντας μήνυση στην κυβέρνηση.
Στην Κύπρο, όπου η USAID έχει στηρίξει διάφορες πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, βρίσκονται παγιδευμένοι στη δίνη των γεγονότων. Πολλοί από αυτούς επίσης τονίζουν "το οικονομικό βάρος που θα έχει η επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Σύμφωνα με πηγές της USAID, που μίλησαν στον αμερικανικό Τύπο, το κόστος επαναπατρισμού περίπου 2.000 υπαλλήλων και των οικογενειών τους παγκοσμίως θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ανέλαβε προσωρινά τη διοίκηση της USAID, με σχέδια για ενσωμάτωσή της στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η έδρα της USAID στην Ουάσιγκτον έκλεισε, ενώ η πλειοψηφία των υπαλλήλων τέθηκε σε διοικητική άδεια. Οι υπάλληλοι στο εξωτερικό κλήθηκαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ εντός 30 ημερών.
Το “Center of Global Development (CGD)” στις ΗΠΑ αναφέρει ότι “καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιβάλλει «πάγωμα» στη χρηματοδότηση της USAID και ανακαλεί χιλιάδες υπαλλήλους, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σημαντικά στην αμερικανική εξωτερική βοήθεια”.
Αν και η Κύπρος διατηρεί πολλά έτη συνεργασία μ ετην USAID δεν είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών, αναφέρει το CGD, οι επιπτώσεις της μείωσης της χρηματοδότησης αναμένεται να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικοί απευθύνουν έκκληση σε δωρητές – όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία – να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση.
Χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Σουδάν και η Ουγκάντα κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από το 20% της εξωτερικής βοήθειας, μεγάλο μέρος της οποίας κατευθύνεται σε κρίσιμους τομείς όπως η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, η υγεία και η διακυβέρνηση.
Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ήδη αναλάβει βασικό ρόλο στην υποστήριξη ευάλωτων κρατών όπως η Λιβερία και η Σομαλία. «Η Γερμανία ξεχωρίζει ως ο μεγαλύτερος δωρητής σε έξι από τις οκτώ πιο εκτεθειμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος», σημειώνει το CGD, προσθέτοντας ότι η Σουηδία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή βοήθεια.
Ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ισπανία είναι σε θέση να αυξήσουν τις συνεισφορές τους, ενώ η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη δέσμευση τους στην ανάπτυξη στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.