ΚΥΠΕ
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των εκπομπών, μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων γεωργικών πρακτικών και ενισχύοντας την κυκλική οικονομία ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου. Είπε επίσης ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η κλιματική δράση, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας αποτελούν βασικούς άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η Υπουργός μιλούσε κατά την ημερίδα «Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου στη Γεωργία» και ο ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Περιβαλλοντικών Βραβείων για Φοιτητές σε Περιβαλλοντικές Σπουδές.
«Στόχος μας είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και τη διατήρηση της παραγωγικότητας των φυσικών μας πόρων», τόνισε.
Πολιτικές όπως η Στρατηγική του Πρωτογενούς Τομέα, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2024 από το Υπουργικό Συμβούλιο αποσκοπούν ακριβώς στην αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, πρόσθεσε στον χαιρετισμό της και είπε ότι μέσα από τη Στρατηγική αυτή, επιδιώκουμε μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του γεωργικού τομέα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, είπε στη συνέχεια η Υπουργός «μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2023-2027), έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους για την κλιματική δράση. Τουλάχιστον 40% των πόρων της ΚΑΠ διατίθενται για δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την διαφύλαξη των πόρων καθώς και τη βελτίωση και αλλαγή των παραγωγικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας, μέσα από οικολογικά προγράμματα και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα».
Στο μικρό επενδυτικό μέτρο, η προκήρυξη του οποίου είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι 29 του Νοέμβρη, έχουμε αυξήσει το ποσοστό επιδότησης για περιβαλλοντικές επενδύσεις στο 80%, δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να υιοθετήσουν πρακτικές που μειώνουν τις εκπομπές και το ανθρακικό τους αποτύπωμα και προάγουν τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη στη γεωργία, διευκρίνισε η Υπουργός.
Αναφέρθηκε ακόμα στη μετατροπή του Προεδρικό Μέγαρο σε πρότυπο «Zero Waste to Landfill», λέγοντας ότι το Προεδρικό κατάφερε να διαχειριστεί πάνω από το 95% των απορριμμάτων του, ώστε να μην καταλήξουν στις χωματερές, αποδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας δημοσίου τομέα και ακαδημαϊκών φορέων αλλά και τον πολυσήμαντο ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σχετικά με την ημερίδα η Υπουργός είπε ότι αυτή συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λέγοντας ότι «η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει αφενός τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της κλιματικής δράσης, αλλά και την αξία της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ερευνητικού τομέα».
«Ερευνητικά Ιδρύματα, όπως το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και ακαδημαϊκά Ιδρύματα όπως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών που συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η έρευνα και η καινοτομία είναι άλλωστε, χωρίς αμφιβολία, οι πυλώνες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε.
Τέλος αναφερόμενη στην απονομή των βραβείων του 1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Περιβαλλοντικών Βραβείων για Φοιτητές και Φοιτήτριες σε Περιβαλλοντικές Σπουδές τόνισε ότι η απονομή των βραβείων αυτών στην ουσία τιμά τις νέες γενιές επιστημόνων που οι καινοτόμες ιδέες τους προωθούν λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.