Kathimerini.com.cy
Πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) αποκτά από σήμερα Τρίτη (25/07) η Κύπρος και οι εκτενείς όγκοι δεδομένων του συστήματος είναι πλέον προσβάσιμοι από την Αστυνομία Κύπρου, τα μέλη της οποίας μπορούν να το συμβουλεύονται στους καθημερινούς τους ελέγχους. Για την εξέλιξη αυτή μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η υπεύθυνη του Εθνικού Γραφείου SIRENE, της Αστυνομίας, υπαστυνόμος Δώρα Χριστοδούλου Νικάνδρου, αναφέροντας ότι με την πρόσβαση στο θα αναβαθμιστεί η εσωτερική ασφάλεια της χώρας και η καταπολέμηση του εγκλήματος.
Σύμφωνα με την κ. Νικάνδρου, στο σύστημα θα καταχωρούνται καταζητούμενοι, ελλείποντα πρόσωπα αλλά και άτομα στα οποία χρειάζεται να επιδοθούν δικαστικά έγγραφα. Σημειώνεται ότι η ένταξη των προσώπων στο σύστημα είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Παράλληλα, με την πρόσβαση στο σύστημα αναμένεται να καταπολεμηθεί και η λαθρομετανάστευση καθώς σε αυτό θα καταχωρούνται υπήκοοι τρίτων χωρών εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής στη χώρα τους, ενώ με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στο σύστημα πληροφοριών θα μπορούν να εισάγονται απαγορεύσεις εισόδου που εκδίδει η Δημοκρατία σε υπηκόους τρίτων χωρών.
Η κ. Νικάνδρου ξεκαθάρισε ότι με την πρόσβαση δεν έχουν αρθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη Σένγκεν, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να εκδίδει βίζες Σένγκεν, καθώς αυτά θα γίνουν με την πλήρη ένταξη, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αξιολογήσεων. Ερωτηθείσα πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος αξιολογήσεων, είπε ότι πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, θα πρέπει να υλοποιηθούν από την Δημοκρατία όλες οι συστάσεις που έχουν γίνει και αφορούν βελτιώσεις και στην πορεία το θέμα να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε. για λήψη ομόφωνης απόφασης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το SIS είναι ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, το οποίο χρησιμοποιείται τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Schengen και θεωρείται ότι συνέβαλε και συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και εγγυάται την ελευθερία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στις χώρες της ζώνης Schengen, στηρίζοντας έμπρακτα την επιχειρησιακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αστυνομικών, συνοριακών, μεταναστευτικών, τελωνειακών και δικαστικών αρχών της ΕΕ και των χωρών Schengen.
Βασικός σκοπός του SIS είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους πληρέστερες και πιο αξιόπιστες πληροφορίες, συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το σύστημα αποτελεί μια κοινή βάση δεδομένων στην οποία οι αρχές κάθε συμβεβλημένου κράτους, όπως η Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες, εισάγουν πληροφορίες για πρόσωπα ή αντικείμενα, που έχουν σχέση με τη διάπραξη ή διερεύνηση εγκλημάτων ή αδικημάτων και ακολούθως οι αρχές των υπόλοιπων συμβεβλημένων χωρών μπορούν να συμβουλευτούν αυτά τα δεδομένα, κατά τη διάρκεια συνοριακών, αστυνομικών ή άλλων νόμιμων ελέγχων, οπουδήποτε εντός της ΕΕ και του χώρου Schengen.