ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Κύπρο ο δείκτης ισότητας των φύλων ανέβηκε από το 57% το 2021 στο 57,3%

Στην τελική κατάταξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ, κατατάσσεται 22η στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων

ΚΥΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του σχετικά με το Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το έτος 2022.

Όσον αφορά την Κύπρο ο δείκτης ισότητας των φύλων ανέβηκε από το 57% που ήταν το 2021 στο 57,3%. Η Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων πέφτοντας μία θέση στην τελική κατάταξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ, κατατάσσεται 22η στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία της είναι 11,3 πόντους χαμηλότερη από αυτή της ΕΕ.

Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων είναι ένα ολοκληρωμένο μέτρο για την παρακολούθηση της προόδου στον τομέα της ισότητας των Φύλων στην ΕΕ σε βάθος χρόνου. Δίνει περισσότερη προβολή σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση και τελικά υποστηρίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ισότητα των φύλων.

Ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέβηκε στο 68,6% από το 68% που ήταν το 2021.

Από το 2010, η βαθμολογία της Κύπρου αυξήθηκε κατά 8,3 μονάδες, κυρίως λόγω βελτιώσεων στον τομέα της εξουσίας (+ 14,7 μονάδες). Η ταχύτητα της προόδου της ήταν άνω του μέσου όρου της ΕΕ (5,5 μονάδες), με αποτέλεσμα να ανέβει τέσσερις θέσεις στην κατάταξη. Ωστόσο, η βαθμολογία της χώρας μας παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη (+ 0,3 μονάδες) από το 2019. Η οριακή αύξηση στη συνολική βαθμολογία από την τελευταία έκδοση του Δείκτη οφείλεται κυρίως σε βελτιώσεις στον τομέα της γνώσης (+ 1,8 μονάδες).

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022 η Κύπρος κατατάσσεται 13η μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα του χρήματος, με βαθμολογία 83,1 μονάδες. Στο πλαίσιο του τομέα αυτού, η χώρα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον υποτομέα της οικονομικής κατάστασης, όπου κατατάσσεται 12η με βαθμολογία 91,7 μονάδες.

Από το 2019, η βαθμολογία της Κύπρου στον τομέα του χρήματος έχει μείνει στάσιμη (+ 0,5 μονάδες). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πρόοδος στον υποτομέα της οικονομικής κατάστασης (+ 1,9 μονάδες) αντισταθμίστηκε από την υποχώρηση στον υποτομέα των χρηματοοικονομικών πόρων (- 0,8 μονάδες).

Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι εντονότερες στον τομέα της εξουσίας (30,1 μονάδες), όπου η Κύπρος καταλαμβάνει την 24η θέση. Με βαθμολογία 22,8 μονάδες, το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης υπάρχει στον υποτομέα της λήψης οικονομικών αποφάσεων, όπου η Κύπρος έχει βαθμολογία 22,8 μονάδες και κατατάσσεται 24η. Ωστόσο, παρά την υψηλότερη βαθμολογία (34,6 μονάδες), στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων η χώρα καταλαμβάνει τη χαμηλότερη θέση (26η).

Η γενική στασιμότητα της χώρας τα τελευταία χρόνια (+ 0,1 μονάδες από το 2019) οφείλεται κυρίως στην οπισθοδρόμηση στον υποτομέα της λήψης κοινωνικών αποφάσεων (- 2,0 μονάδες), η οποία έχει ακυρώσει τις βελτιώσεις στον υποτομέα της λήψης πολιτικών αποφάσεων (+ 2,3 μονάδες).

Από το 2019, η βαθμολογία της Κύπρου έχει βελτιωθεί περισσότερο στον τομέα της γνώσης (+ 1,8 μονάδες), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ του συνόλου των κρατών μελών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα ανέβηκε έξι θέσεις στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας αυτήν τη στιγμή τη 15η θέση. Αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στη μείωση του διαχωρισμού στην εκπαίδευση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η βαθμολογία στον εν λόγω υποτομέα (+ 2,6 μονάδες) και να βελτιωθεί η κατάταξη της Κύπρου από την 26η στην 20ή θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση