Kathimerini.com.cy
Στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, κατέληξε άτομο μετά από κατανάλωση είδους μανιταριού (Amanita phalloides), το οποίο ανήκει στη πιο τοξική κατηγορία, όπως ανέφερε στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολάου.
Δηλητηριώδη είδη
Δεν έχουν ταυτοποιηθεί όλα τα μανιτάρια στην Κύπρο, ενώ, σύμφωνα με τον Μυκητολογικό Σύνδεσμο, πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες εάν όχι εκατοντάδες δηλητηριώδη στο νησί μας. Οι συλλέκτες θα πρέπει να μάθουν να τα αναγνωρίζουν με τον σωστό τρόπο, δηλαδή να ξέρουν το κάθε είδος.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Μανιτάρια της Κύπρου – Εδώδιμα και τοξικά» (αυτοέκδοση, 2011) των Μιχάλη Λοϊζίδη, Θωμά Κυριάκου και Αντρέα Τζιακούρη, θανατηφόρα είναι τα μανιτάρια του γένους Amanita. Όπως επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση, τα κύρια τους χαρακτηριστικά είναι, ευτυχώς, εύκολα διακριτά. Τόσο το Amanita phalloides, όσο και τα Amanita verna, Amanita virosa, Amanita proxima και Amanita pantherina έχουν κοινά χαρακτηριστικά τα λευκά ελεύθερα ελάσματα, το δακτυλίδι στο πόδι και την παρουσία βόλβας (θήκης) στη βάση του ποδιού. Ιδιαίτερα, τονίζεται, η ύπαρξη βόλβας σε ένα μανιτάρι, θα πρέπει να σημαίνει το καμπανάκι του συναγερμού σε κάθε μανιταροσυλλέκτη.
Επίσης οι συγγραφείς αναφέρουν: Θανατηφόρα δηλητηρίαση προκαλούν και άλλα μανιτάρια από άλλα γένη, αρκετά από τα οποία είναι κοινά στην Κύπρο. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το Galerina marginata, που καρποφορεί πάνω σε σάπιο ξύλο και περιέχει ψηλές συγκεντρώσεις α-αμανιτίνης, όπως και αρκετά είδη του γένους Lepiota, που είναι γενικά κοινά. Το Cortinarius splendens προκαλεί θανατηφόρα ορελανινική δηλητηρίαση, όπως και αρκετά άλλα είδη του γένους Κορτινάριων. Θάνατο μπορεί να προκαλέσει και το σπάνιο στην Κύπρο Gyromitra esculenta, που περιέχει την τοξίνη γυρομιτρίνη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στη λίστα των θανατηφόρων ειδών και τα μέχρι πρόσφατα «εδώδιμα» είδη Sarcosphaera coronaria και Tricholoma equestre, κάποτε γνωστά με τις λαϊκές ονομασίες «Αφτί της Γης» και «Κιτρινοβωλετός» αντίστοιχα, αφού φαίνεται να προκαλούν απρόβλεπτα συμπτώματα, ακόμα και σε άτομα που τα είχαν επανειλημμένα καταναλώσει χωρίς παρενέργειες στο παρελθόν. Ιδιαίτερα επικίνδυνα για όσους πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα είναι τα Omphalotus olearius, Clitocybe candicans, Clitocybe rivulosa και τα περισσότερα είδη του γένους Inocybe, που περιέχουν μουσκαρίνη, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο μπορεί να προκαλέσει και το Amanita pantherina που περιέχει ιβοτενικό οξύ και μουσιμόλη. Τα είδη που προκαλούν γαστρεντερική δηλητηρίαση ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, ενώ για πάρα πολλά είδη η εδωδιμότητα παραμένει αμφίβολη ή άγνωστη, είτε γιατί δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωσή τους, είτε γιατί ανήκουν σε γένη «υψηλού κινδύνου».