Του Απόστολου Τομαρά
Οι συλλήψεις τεσσάρων προσώπων την περασμένη Τρίτη, οι οποίοι φέρονται να είχαν στήσει δίκτυο το οποίο μετάφερε παράνομα μετανάστες στην Κύπρο φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές της «Κ» οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας φαίνεται να έχουν εντοπίσει και άλλο κύκλωμα το οποίο μεταφέρει μετανάστες από το γειτονικό Λίβανο. Ο εντοπισμός των προσώπων που λειτουργούν ως μεσάζοντες, προφανώς με οικονομικό όφελος, έχει γίνει μετά από συντονισμένη δράση ομάδας λειτουργών με αντίστοιχες υπηρεσίες του Λιβάνου. Όπως και στην πρώτη περίπτωση οι κινήσεις των αρμόδιων αρχών είναι προσεχτικές και συντονισμένες προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να συλληφθούν. Οι ίδιες πηγές έλεγαν με νόημα στην «Κ» πως η επιχείρηση όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί να είναι αιφνιδιαστική προκειμένου να ξηλωθεί το κύκλωμα διακίνησης από τον Λίβανο. Στο ξήλωμα δικτύων διακίνησης μεταναστών σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η συγκρότηση ομάδας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου η οποία αποφασίσθηκε μετά το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου στη Βηρυτό, για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης.
Οι δράστες
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα τα οποία αναζητούνται φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής όπως και οι συλληφθέντες κατά την πρώτη επιχείρηση των αρμοδίων αρχών. Διαμένουν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και λόγω της καταγωγής τους (Συρία διατηρούν επαφές με συμπατριώτες τους τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο. Οι αρχές της Δημοκρατίας υποστηρίζουν πως από τον περασμένο Ιούνιο και μετά έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στον τρόπο δράσης των διακινητών, για την αντιμετώπιση των οποίων γίνονται ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό, τεχνοκρατικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Μείωση αφίξεων
Με βάση επίσημα στοιχεία από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών το πεντάμηνο Μαρτίου – Ιουλίου παρατηρείται μια ξεκάθαρη μείωση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα τόσο κατά μήνα όσο και στο σύνολο το ποσοστό μείωση φθάνει στο 50%. Η μείωση είναι μεγαλύτερη σε κάποιους μήνες όπως ο Απρίλιος Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος.
Αιτήσεις ασύλου
Μείωση δείχνουν τα επίσημα στοιχεία και στο κομμάτι των αιτήσεων για άσυλο. Κατά την ίδια περίοδο (Μάρτιο – Ιούλιος) το ποσοστό μείωσης που καταγράφεται φθάνει στο 53%. Το πεντάμηνο του 2022 υποβλήθηκαν 10.625 αιτήσεις ενώ την ίδια περίοδο, φέτος, 4.978 άτομα. Ωστόσο κινητικότητα παρατηρείται στο κομμάτι των μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε ένα ζήτημα στο οποίο το αρμόδιο Υπουργείο επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή. Συγκεκριμένα από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Ιούλιο μετακινήθηκαν από την Κύπρο περίπου 840 άτομα ενώ όπως υποστηρίζεται αρμοδίως το τελευταίο τετράμηνο το ισοζύγιο αφίξεων και αναχωρήσεων διαφοροποιήθηκε με τον αριθμό των αναχωρήσεων μεταναστών να είναι μεγαλύτερος με σχέση με τον αριθμό των αφίξεων. Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου φάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία εισήλθε στην Κύπρο από μη νόμιμη είσοδο. Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή οι αφίξεις ανήλθαν σε 464 άτομα με το 94% να πέτυχε είσοδο από παράνομη είσοδο, όπως οι κατεχόμενες περιοχές και 6% από νόμιμη.
Επιστροφές
Το κομμάτι των επιστροφών αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τη συνεργασία με το γειτονικό Λίβανο χώρα από την οποία ξεκινά ένα μεγάλο κομμάτι των μεταναστών που φθάνουν στην Κύπρο. Ένεκα του εμπάργκο της Ε.Ε στις επαφές με την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, η Κύπρος επικεντρώνεται στο Λίβανο,χώρα από την οποία ξεκινούν οι ροές και στην οποία φαίνεται να δρουν κυκλώματα διακινητών μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων υπηκόων, τους οποίους μεταφέρουν με ψαροκάικα. Μετά τις πρόσφατες επαφές του Κωνσταντίνου Ιωάννου με την κυβέρνηση του Λιβάνου, έγινε εφικτή η επιστροφή αρκετών μεταναστών που είχαν ως αφετηρία τη γειτονική χώρα. Κατά το πρώτο 5μηνο οι αριθμοί είναι αρκετά ενθαρρυντικοί. Συγκεκριμένα την περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου του 2022, οι επιστροφές ήταν 2.323, ενώ το 2023 από τον Μάρτιο μέχρι Ιούλιο αυξήθηκαν σε 3672.