Kathimerini.com.cy
Κύμα σκόνης επικρατεί στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα σε πολίτες.
Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το φαινόμενο παρατηρείται από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και σήμερα, καταγράφοντας ψηλές συγκεκντρώσης σκόνης στην ατμόσφαιρα.
«Επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο», σημείωσε.
Οι τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 08:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
Λευκωσία: 94 μg/m3
Λεμεσός: 93,7 μg/m3
Λάρνακα: 83,3 μg/m3
Παραλίμνι: 89,8 μg/m3
Πάφος: 90,1 μg/m3
Ζύγι: 81,4 μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου: 67,9 μg/m3
Οι λόγοι αύξησης των φαινομένου
Αναφερόμενος στους λόγους που οδηγούν στην αύξηση του φαινομένου, είπε ότι οι μετρήσεις του Κλάδου και η εμπειρία των λειτουργών του, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι συνδέεται με την αλλαγή του καιρού από ζεστό σε κρύο και αντίστροφα. Σημείωσε ότι αυτό το διάστημα μπορεί η πτώση της θερμοκρασίας στην Κύπρο να είναι μικρή, αλλά στις χώρες που δημιουργείται το φαινόμενο μπορεί να είναι μεγάλη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν υπάρχει παρατήρηση πως χρόνο με τον χρόνο το φαινόμενο αυξάνεται. Ανάφερε ότι μέχρι στιγμής, το 2023 δεν είναι χρονιά με επεισόδια υψηλής ποσότητας σκόνης στην ατμόσφαιρα, το ίδιο και το 2022, ενώ το 2018, πρόσθεσε, ήταν η τελευταία χρονιά με επεισόδια υψηλής ποσότητας.
Η αντίληψη της αύξησης των επεισοδίων
Όσον αφορά το ερώτημα γιατί επικρατεί η αντίληψη στο κοινό ότι τα επεισόδια σκόνης αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, απάντησε ότι αυτο συμβαίνει διότι την τελευταία δεκαετία το κοινό δέχεται ενημέρωση για τα φαινόμενα αυτά. Προηγουμένωςς ο Κλάδος κατέγραφε τα φαινόμενα, αλλά δεν ενημέρωνε το κοινό, είτε μέσω της ιστοσελίδας και της εφαμογής για κινητά τηλέφωνα, είτε μέσω των ΜΜΕ.
Σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ, τόνισε ότι η Κύπρος είναι σε δυσχερέστερη θέση, όσον αφορά τα κύματα σκόνης, διότι, όπως εξήγησε, περικλείεται από τρεις ερήμους, της Σαχάρας, της Μέσης Ανατολής και της Συρίας. Την ίδια ώρα, άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Ελλάδα, η Νότια Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Πορτογαλία, επηρεάζονται μόνο από την έρημο της Σαχάρας.