ΚΥΠΕ
Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν θα υπάρχει κάποια επίδραση πάνω στο κυπριακό τόξο από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7.8, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χ’’ Γεωργίου.
Σε ερώτηση σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε τα ξημερώματα περιοχή της Τουρκίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κύπρο και πώς αυτή επηρεάζει την Κύπρο και γενικά την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι δημιουργεί ανησυχία στον κόσμο. «Μιλούμε για μεγάλους σεισμούς που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποια ρήγματα. Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν θα υπάρχει κάποια επίδραση πάνω στο κυπριακό τόξο. Πρέπει να δείξουμε υπομονή. Αυτό που λέμε πάντα είναι ότι είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή. Άρα, ο σεισμός είναι στην καθημερινότητα μας και μακάρι να συνεχίσουν να είναι μόνο αισθητοί, χωρίς να είναι καταστροφικοί», συμπλήρωσε.
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα γίνει ένας σεισμός, αλλά οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση από ποιο ρήγμα προήλθε ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι ουσιαστικά ο σεισμός έγινε στη συμβολή τριών ρηγμάτων. «Το ένα είναι το ρήγμα της Νεκρά Θάλασσας, το άλλο είναι το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας και το κυπριακό τόξο», πρόσθεσε.
Κληθείς να υπενθυμίσει πώς εκδηλώνεται μια σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι είναι η διάρρηξη ενός ρήγματος, δηλαδή η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών.
«Από ό,τι φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να ήταν οριζόντιας ολίσθησης και πρακτικά να έγινε διάρρηξη ενός αρκετά μεγάλου τμήματος του ρήγματος που έδωσε αυτό το μεγάλο σεισμό», ανέφερε.
Σε ερώτηση πόσες μέρες μπορεί να συνεχιστεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι «αν λάβουμε υπόψιν ότι είχαμε ακόμα ένα σεισμό στην κλίμακα 7,5 στις 12:24 και έχουμε μια σειρά από αρκετούς σεισμούς, θα πρέπει να υπάρξει υπομονή να δούμε τη σεισμική δραστηριότητα».
«Δεν είναι εύκολο να πούμε αυτή τη στιγμή ότι έχουμε μετασεισμική δραστηριότητα, θα εκτονωθεί άμεσα. Αυτό το πράγμα μπορεί να πάρει και ολόκληρους μήνες μέχρι να έρθει σε κάποια ηρεμία το συγκεκριμένο ρήγμα», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα επηρεαστούν περιφερειακές ζώνες, ο κ. Χ’’ Γεωργίου είπε ότι δυνητικά μπορεί να επηρεαστούν.
Αν στην πράξη επηρεαστεί ή όχι, συνέχισε, κανένας δεν μπορεί να το ξέρει. «Δυνητικά μπορεί», συμπλήρωσε.
Ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης συνέστησε υπομονή και εγρήγορση.
«Και όταν προκύψει σεισμός στον δικό μας χώρο να τον αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα και τοπική ώρα 03:17 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζαντιέπ (οντά στα σύνορα με τη Συρία) με μέγεθος ροπής Μw=7,8.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε απόσταση σχεδόν 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του (Τουρκία, Ιράκ, Γεωργία, Ισραήλ, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, και Κύπρος). Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί.
Τον ισχυρό σεισμό ακολούθησαν ισχυρός σεισμός στις 03:28 (Mw=6.7), πέντε σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα από 5 και πλήθος σεισμών με μικρότερα μεγέθη.
Εξάλλου, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, σήμερα Δευτέρα και τοπική ώρα 12:24 καταγράφηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Τμήματος η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στην περιοχή του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία με μέγεθος ροπής Μw=7,5.
Εντάσσεται στην πρωινή σεισμική ακολουθία (ίδια επικεντρική περιοχή) και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, σε ακτίνα πέραν των 600 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του, προστίθεται.
Στην Κύπρο έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί, αναφέρει η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι, από την γένεση του σεισμού που σημειώθηκε στις 03:17 έχουν καταγραφεί πέρα των 150 σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα από 3.
Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.