ΚΥΠΕ
Ο σχεδιασμός του έργου για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη θα διαρκέσει 30 μήνες, παράλληλα όμως θα αρχίσουν να υλοποιούνται και θα τίθενται σε λειτουργία κάποιοι πυλώνες του φακέλου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας (ΕΑΗΥ), Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης διήμερης εναρκτήριας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, στις 29 – 30 Νοεμβρίου 2023, για την υλοποίηση του έργου «Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία» (Extended EHR@EU Data Space for Primary Use), συντονιστής του οποίου είναι η Κύπρος μέσω της ΕΑΗΥ.
Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συντονίζει τις εργασίες Κοινής Δράσης για θέματα υγείας των κρατών μελών της ΕΕ και σε αυτή λαμβάνουν μέρος οι αρμόδιες αρχές για την ηλεκτρονική υγεία και άλλοι συνδεδεμένοι οργανισμοί, από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Νορβηγίας, προστίθεται.
«Στόχος του έργου είναι η δημιουργία των προτύπων και προδιαγραφών που θα αφορούν στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του πολίτη, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η διαλειτουργικότητά του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας και η επίτευξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο με €6 εκατ. τα οποία διαχειρίζεται η Κύπρος για τις ανάγκες των συμμετοχών των Κρατών Μελών» σημειώνεται.
Όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΑΗΥ, Καθηγητής, Χρίστος Ν. Σχίζας, τόνισε ότι ο στόχος είναι ο καθορισμός των δεδομένων που θα περιλαμβάνει ο φάκελος, όπως μεταξύ άλλων ο τρόπος λειτουργίας του, η ασφάλεια του, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και αποθήκευσης του, καθώς επίσης και το ποιοι θα έχουν πρόσβαση στο φάκελο και με ποιο τρόπο.
Σε χαιρετισμό της η Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Δρ. Πόπη Κανάρη, τόνισε την σημασία του έργου για τον ευρωπαίο πολίτη και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων χωρών και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας για την ανάληψη του συντονισμού του έργου, και ευχήθηκε ευόδωση των στόχων της δράσης.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Μάρκο Μαρσέλλα, Γενικός Διευθυντής SANTE εκ μέρους της Επιτρόπου Υγείας κα Στέλλας Κυριακίδου, τόνισε τη σημασία του έργου που ανέλαβε να συντονίσει η Κύπρος με στόχο την ορθή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα δεδομένα υγείας του πολίτη. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της ΕΕ στην Κύπρο και στην Υπουργό Υγείας τονίζοντας ότι η περί ηλεκτρονικής υγείας σύγχρονη νομοθεσία της Κύπρου αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας του έργου.
Το έργο «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use (Xt-EHR)» υποστηρίζει την πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Μία Ευρώπη κατάλληλη για τη ψηφιακή εποχή», υλοποιώντας τον γενικό στόχο του προγράμματος «EU4Health» για ενίσχυση και συνεργασία των συστημάτων Υγείας.