ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόντιση τρίτου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή Βορόκληνης (βίντεο)

Η υπουργός Περιβάλλοντος έκανε αναφορά στα οφέλη από την πρακτική αυτή, σε σχέση με την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και τις ευκαιρίες για κατάδυση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Βορόκληνης με τεχνητούς υφάλους, με την πόντιση, το Σάββατο του σκάφους «Lambousa II», στην παρουσία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρίας Παναγιώτου και εκπροσώπων φορέων. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά σκάφος που ποντίζεται στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια, με την Υπουργό να κάνει αναφορά στα οφέλη από την πρακτική αυτή, σε σχέση με την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και τις ευκαιρίες για κατάδυση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Παράλληλα, η κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν με συνέπεια να κάνουν πράξη την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, προσθέτοντας πως σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνδυάζεται με ευκαιρίες ανάπτυξης και βιώσιμης αξιοποίησης.

Σε χαιρετισμό της εν πλω για την πόντιση του σκάφους «Lambousa II», η Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα γινόμαστε μέρος μιας σημαντικής δράσης για τη θαλάσσια ζωή, την προστασία του οικοσυστήματος και την ενίσχυση της αλιείας. Η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε έχει εγκαθιδρυθεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή το 2020».

Πρόσθεσε ότι η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Βορόκληνης, «παρουσιάζει περιορισμένους φυσικούς υφάλους και η ενίσχυση της που γίνεται σταδιακά συμβάλλει στη δημιουργία περισσότερων χώρων ανάπτυξης, διατροφής και προστασίας για τη θαλάσσια ζωή και σε αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. Πριν από πέντε περίπου χρόνια, και σε απόσταση περίπου 500 μέτρα, σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ Λάρνακας, το ΕΒΕ της πόλης και με άλλους φορείς, τοποθετήθηκαν σε βάθος 30 μέτρων το σκάφος «Ελπίδα» και το σκάφος «Lef1» σε βάθος 14 μέτρων.

Σήμερα, συνέχισε το «Lambousa II», ένα σκάφος 23 μέτρων, αποκτά μια νέα αποστολή να γίνει καταφύγιο ζωής στον βυθό. Το σκάφος που παραχωρήθηκε στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για να χρησιμοποιηθεί ως τεχνητός ύφαλος, κατασκευάστηκε στη Ρουμανία το 1995, και το 2003 εγγράφηκε στο κυπριακό νηολόγιο σκαφών» είπε και πρόσθεσε πως «έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του, από σήμερα θα αποτελεί κατοικία για διαφορετικούς θαλάσσιους οργανισμούς».

Αναφερόμενη στην ονομασία του σκάφους η Υπουργός Γεωργίας είπε πως «δεν είναι τυχαία, αφού Λάμπουσα ήταν το όνομα της αρχαίας Λαπήθου κατά τα Βυζαντινά χρόνια και σημαίνει «ακτινοβολούσα». Και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε με τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές: να αποτελούν κέντρα ζωής, γνώσης και βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Όπως είπε η Δρ. Παναγιώτου «πέραν από τα οφέλη για την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων και τη θαλάσσια ζωή, οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και οι τεχνητοί ύφαλοι δημιουργούν ευκαιρίες για δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως είναι η αυτόνομη και η ελεύθερη κατάδυση και η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα αποτελούν ιδανικές περιοχές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης».

Σημείωσε πως «το Υπουργείο και το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που έχει την αρμοδιότητα για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, συνεχίζει τον εμπλουτισμό τόσο της ΘΠΠ Βορόκληνης όσο και άλλων ΘΠΠ. Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με άλλους κρατικούς και τοπικούς φορείς, θα εργαζόμαστε για να επιτυγχάνεται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό καλή διαχείριση και ανάδειξη της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Βορόκληνης, διασφαλίζοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνδυάζεται με ευκαιρίες ανάπτυξης και βιώσιμης αξιοποίησης».

Η Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε όλους όσοι «συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης, ιδιαίτερα την εταιρεία Brasal Marine για την παραχώρηση του σκαφους «Lambousa II» και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Διαβεβαιώνουμε πως με συνέπεια θα συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη την προστασία και αειφόρο διαχείριση των θαλάσσιων πόρων μας» κατέληξε.

Ο Ντίνος Λευκαρίτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας χαρακτήρισε «πολύ σημαδιακή τη σημερινή μέρα γιατί καταφέραμε μετά από αρκετές προσπάθειες να εμπλουτίσουμε τον ύφαλο που είναι ανοικτά της παραλίας της Λάρνακας με ακόμα ένα πλοίο, που προσφέρθηκε στο Υπουργείο από την εταιρεία Brasal Marine, τους οποίους και ευχαριστούμε».

Πρόσθεσε ότι «υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Αλιείας, το ΕΒΕ και την ΕΤΑΠ Λάρνακας καθώς και όλους τους φορείς της πόλης, καταφέρνοντας να κάνουμε αυτή τη προσπάθεια την οποία οραματιζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ως ΕΤΑΠ θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τον ύφαλο της περιοχής, είτε με αμφορείς όπως έχουμε κάνει πριν από λίγο καιρό, ή με άλλες ενέργειες».

Όπως είπε ο κ. Λευκαρίτης «περηφανευόμαστε για τη Λάρνακα η οποία έχει ένα εξαιρετικό καταδυτικό τουρισμό και κάθε χρόνο έχουμε μεγαλύτερο αριθμό τουριστών».

Εξάλλου ο Σταύρος Σταύρου, Πρόεδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε πως «η πόντιση του "Λάμπουσα ΙΙ" είναι ακόμα μια ένδειξη πως μαζί όλοι οι θεσμοί της Λάρνακας σε συνεργασία με τα κυβερνητικά τμήματα και Υπουργεία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Είναι και αυτό ακόμα ένα λιθαράκι για την ανάπτυξη της Λάρνακας και για να βγάλουμε τη πόλη εκεί που της αξίζει» είπε.

Ευχαρίστησε «το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Αλιείας, την ΕΤΑΠ και το ΕΒΕ Λάρνακας, την Αρχή Λιμένων και όσοι συνεργάστηκαν μαζί για να πετύχουμε αυτό το μικρό μεν αλλά πολύ σημαντικό, βήμα μπροστά».

Εχουμε, συνέχισε ο κ. Σταύρου «πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε για τη Λάρνακα, μπορεί να είχαμε και κάποιες αστοχίες στην πορεία, όπως το πρόβλημα με το λιμάνι και τη μαρίνα, όμως τα αντιμετωπίζουμε και όλοι μαζί ομαδικά, θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε για τη Λάρνακα. Να τη βάλουμε δηλαδή εκεί που πραγματικά της αξίζει, χωρίς να αλλάξουμε την ταυτότητα της αλλά να την εκσυγχρονίσουμε και να την κάνουμε μια σύγχρονη πόλη με τη δική της ταυτότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση