ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παράπονο ατόμου με Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για μη δωρεάν είσοδο σε εκδήλωση

Συστάσεις από την Επίτροπο Διοικήσεως με αφορμή καταγγελία εις βάρος του Δήμου Λεμεσού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έκκληση προς την Ένωση Δήμων και στην Ένωση Κοινοτήτων, καθώς επίσης και στο ΤΚΕΑΑ (Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες) ως αρμόδιο Συντονιστικό Φορέα μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της παροχής του ωφελήματος της ελεύθερης, δωρεάν εισόδου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή της παροχής έκπτωσης στους κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας (ΕΚΑ) και τους συνοδούς τους, έκανε με Έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Αφορμή στάθηκε παράπονο, αναφορικά με τα εμπόδια που συνάντησε άτομο με αναπηρία, το οποίο κατείχε Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας (ΕΚΑ), στην απόλαυση του ωφελήματος της ελεύθερης εισόδου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, το παράπονο αφορούσε ανήλικη και τον Δήμο Λεμεσού. Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της παραπονούμενης υποστήριξε ότι ενώ αρχικά είχε ενημέρωση ότι θα μπορούσε ο ίδιος και η κόρη του να προμηθευτούν δωρεάν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση στο Κηποθέατρο Λεμεσού, όταν έφτασαν εκεί, ο υπεύθυνος του Δήμου Λεμεσού τού ανέφερε ότι δεν υπάρχουν οδηγίες για μη καταβολή αντιτίμου, και έτσι υποχρεώθηκαν να αγοράσουν εισιτήρια.

Στα συμπεράσμα της Έκθεσης η επίτροπος τονίζει ότι η εισαγωγή της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας εισήχθηκε στην Κύπρο το 2016 πιλοτικά με αρμόδιο Συντονιστικό Φορέα το ΤΚΕΑΑ. «Κατά την εξέταση του παραπόνου διαφάνηκε ότι, αν και η ΕΚΑ εισάχθηκε στην Κύπρο εδώ και 7 χρόνια, υπάρχει ωστόσο έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται σχετικά με την παροχή κάποιων ωφελημάτων, από κάποιους φορείς. Εν προκειμένω ο Δήμος Λεμεσού δεν παρέχει το πιο πάνω ωφέλημα ομοιόμορφα σε όλους τους κατόχους ΕΚΑ και τους συνοδούς τους, αλλά με την εισαγωγή ενός πρόσθετου κριτηρίου, σύμφωνα με το οποίο ο κάτοχος ΕΚΑ θα πρέπει να χρησιμοποιεί τροχοκάθισμα για να επωφεληθεί του συγκεκριμένου ωφελήματος», σύμφωνα με την έκθεση.

«Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία κατοχυρώνει την αρχή της μη-διάκρισης όχι μόνο ανάμεσα στα άτομα με αναπηρίες και στα άτομα χωρίς αναπηρίες, αλλά και ανάμεσα στα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, αφού η Σύμβαση δεν διαχωρίζει ανάλογα με το είδος ή τη βαρύτητα της κάθε αναπηρίας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στο προοίμιο της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία επισημαίνεται κατ’ αρχάς ότι η έννοια της αναπηρίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τρόπο δυναμικό και η κατανόησή της εξελίσσεται διαρκώς. Περαιτέρω η χρήση ειδικού εξοπλισμού ή ειδικών βοηθημάτων δεν αποτελεί τμήμα του ορισμού της έννοιας της αναπηρίας και δεν αποτελεί απόδειξη ή όχι της αναπηρίας, αλλά αποδεικνύει απλώς την ειδική αυτή ανάγκη του ατόμου», προστίθεται.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «υπό το φως των πιο πάνω, υποβάλλω την παρούσα Έκθεση και στην Ένωση Δήμων και στην Ένωση Κοινοτήτων, καθώς επίσης και στο ΤΚΕΑΑ ως αρμόδιο Συντονιστικό Φορέα μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ζητώντας τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της παροχής του ωφελήματος της ελεύθερης, δωρεάν εισόδου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή της παροχής έκπτωσης στους κατόχους ΕΚΑ και τους συνοδούς τους, σύμφωνα με τις πιο πάνω εισηγήσεις μου. Αναμένεται, συγχρόνως, ότι θα δημοσιευθούν σαφείς οδηγίες, που θα αποσκοπούν στην ενημερωμένη και χωρίς ταλαιπωρία εξυπηρέτηση των κατόχων ΕΚΑ, κατά την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση