ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι «ουτοπικές» κυπριακές φυλακές στο Netflix - Πιάνο-σιντριβάνι, γάμοι και τόμπολα

«Άννα είσαι η βασίλισσα μας» φώναζαν οι κρατούμενοι στην Διευθύντρια των φυλακών

Πώς μοιάζουν οι κεντρικές φυλακές της Κύπρου από μέσα; Το πιάνο-σιντριβάνι στην αυλή που παίζει μουσική, μαθήματα αγγλικών, ρωσικών, παραδοσιακοί χοροί, πραγματοποίηση γάμων σε ορθόδοξο εκκλησάκι ακόμα και βραδιά μπίνγκο (τόμπολα) την ώρα που οι κρατούμενοι αποθεώνουν με κάθε ευκαιρία την διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους φωνάζοντας «Άννα είσαι η βασίλισσά μας» συνέθεσαν το σουρεαλιστικό σκηνικό όπως το χαρακτήρισε ο παρουσιαστής.

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ του Netflix «Inside the Worlds Toughest Prisons» συμπεριέλαβε στα επεισόδια της έκτης σεζόν του και τις φυλακές της Κύπρου (μαζί με αυτές της Νορβηγίας) θέλοντας να εκθειάσει το ανθρωποκεντρικό σύστημα που ακολουθείται. Με εμπνευστή και πρωταγωνιστή τον Ράφαελ Ρόου, τον άνθρωπο που το 1988 είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για φόνο που δεν διέπραξε. Στην μάχη για απόδειξη της αθωότητάς του ο παρουσιαστής σπούδασε -κατά την παραμονή του στις φυλακές- δημοσιογραφία και κατάφερε την αθώωση του 12 χρόνια αργότερα (2000). Ο ίδιος μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε την ερευνητική δημοσιογραφία συμμετέχοντας σε διάφορες αποστολές και έρευνες ενώ τα τελευταία χρόνια επιδόθηκε στην παρουσίαση σειράς επεισοδίων στην πλατφόρμα Netflix που αφορούν τις φυλακές και τα σωφρονιστικά ιδρύματα σε διάφορες χώρες.

Ενώ ο παρουσιαστής προσπαθούσε να «χωνέψει» τις πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης και αντιμετώπισης ο συγκρατούμενος του (εν ονόματι Φαέθων) τον ενημέρωσε πως διεξάγεται τόμπολα (Bingo)

Υποδοχή… VIP

Για κάθε επεισόδιο ο Βρετανός δημοσιογράφος-παρουσιαστής περνά μία ολόκληρη εβδομάδα μέσα στις φυλακές και ακολουθεί κανονικά το πρόγραμμα των υπόλοιπων κρατουμένων. Η είσοδος του πάντως στις Κεντρικές Φυλακές δεν είχε καμία σχέση με τα όσα έχει ζήσει μέχρι σήμερα ενώ απείχε παρασάγγας από αυτό που περίμενε. Κατά την άφιξη του οδηγήθηκε για έλεγχο συνομιλώντας με δεσμοφύλακες, οι οποίοι μάλιστα επιβεβαίωσαν την φημολογία που φέρει -την περίοδο πριν την ανάληψη καθηκόντων από την Άννα Αριστοτέλους- μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων να προβαίνουν σε ξυλοδαρμούς κρατουμένων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 6 αυτοκτονίες σε διάστημα 10 μηνών ενώ στη συνέχεια πέρασε από «συνέντευξη» για να εντοπιστούν τα ενδιαφέροντα και οι τομείς που μπορεί να δραστηριοποιηθεί στα πλαίσια της επανένταξης στην κοινωνία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στον Ράφαελ Ρόου η παράδοση καθαρών σεντονιών καθώς και «επώνυμων» προϊόντων υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες).

Χωρίς στολές και βραδιά τόμπολας - Η αποθέωση της Αριστοτέλους 

Οι κατάδικοι δεν φοράνε στολή όπως ενημερώθηκε σαν ένας τρόπος να διατηρήσουν στο βαθμό του δυνατού τη δική τους ταυτότητα. Ενώ ο παρουσιαστής προσπαθούσε να «χωνέψει» τις πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης και αντιμετώπισης ο συγκρατούμενος του (εν ονόματι Φαέθων) τον ενημέρωσε πως διεξάγεται τόμπολα (Bingo) οδηγώντας τον σε μια αίθουσα με τον γενικό πληθυσμό. Παρουσία ανδρών και γυναικών οι κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν σαν δώρα σκεπάσματα, γλυκά ακόμα και τηλεοράσεις. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού την εμφάνιση της στην αίθουσα έκανε η Άννα Αριστοτέλους γνωρίζοντας την αποθέωση -ιδιαίτερα από αιτητές ασύλου αφρικανικών χωρών- (πέραν των 300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις φυλακές) με συνθήματα όπως «Άννα σ’αγαπάμε» με την ίδια να αγκαλιάζει και να κάνει χειραψία με αρκετούς κατάδικους. Σε κατ’ιδίαν συζήτηση του με τη διευθύντρια των φυλακών λέχθηκε πως σκοπός είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ερωτηθείσα για το εάν οι συγγενείς των θυμάτων πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο οι θύτες δεν τιμωρούνται όπως θα έπρεπε, ανέφερε πως «Αν η ανθρωπιστική προσέγγιση θεωρείται ήπια, τότε έχουμε ήπια προσέγγιση».

Πλούσιο φαγητό, μαθήματα ξένων γλωσσών και η νέα αντιμετώπιση δεσμοφυλάκων

Στο σερβίρισμα του φαγητό συζητήθηκε πως το φαγητό που προσφέρεται είναι καλό αλλά και οι ποσότητες μεγάλες. Σε συζήτηση του ο παρουσιαστής με Ινδό βαρυποινίτη ανέφερε πως η απουσία φαγητού παλαιότερα οδηγούσε πολύ ευκολότερα σε αψιμαχίες και καυγάδες λέγοντας χαρακτηριστικά «Hungry is angry» ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να μεταβεί σε μάθημα ρωσικής γλώσσας προσπαθώντας ν’αντιληφθεί γιατί κάποιος να θέλει να παρακολουθεί αυτά τα μαθήματα. Οι ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στην Κύπρο προσφέρουν θέσεις εργασίας με τη γνώση της γλώσσας να θεωρείται επιπρόσθετο προσόν ενώ κάποιοι χαριτολογώντας ανέφεραν πως θέλουν να γνωρίσουν όμορφες κοπέλες από τη Ρωσία. Σειρά πήρε η συζήτηση με δεσμοφύλακες και παρουσίαση των τεχνικών αντιμετώπισης κρίσεων, με τον υπεύθυνο Αλέξανδρο Παπαδόπουλο να προχωρά σε μία επίδειξη αφοπλισμού του παρουσιαστή χωρίς όμως την πρόκληση του σωματικού πόνου.

Γάμος μεταξύ… κρατουμένων - Μπόνι & Κλάιντ

Κατά την επίσκεψη του στα μαθήματα παραδοσιακών χορών που πραγματοποιούνται εντός των φυλακών (άνδρες και γυναίκες μαζί) ο Ράφαελ Ρόου ενημερώθηκε από την παρτενέρ του πως την επόμενη μέρα παντρεύεται, προσκαλώντας τον στην τελετή. Ο παρουσιαστής φυσικά αποδέχθηκε με τον γάμο να διεξάγεται στο ορθόδοξο εκκλησάκι που βρίσκεται εντός των φυλακών παρουσία κρατουμένων, μελών του προσωπικού, δεσμοφυλάκων και της ίδιας της διευθύντριας. Ενημερώθηκε μάλιστα πως ο γάμος στον οποίο παρευρέθηκε είναι ο 20ος που πραγματοποιείται από το 2014 όταν και ανέλαβε η Άννα Αριστοτέλους με τον παρουσιαστή ν’αναφέρει ενδεικτικά τους Μπόνι & Κλάιντ αναφερόμενος στο γάμο μεταξύ κατάδικων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση