ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κάτοικοι Ιδαλίου-Ποταμιάς ζητούν διεξαγωγή του Afrobanana αλλού

«Ο επιλεγμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον με μη αναστρέψιμες συνέπειες»

ΚΥΠΕ

Οι κάτοικοι της περιοχής Αγριδίου μεταξύ Ιδαλίου και Ποταμιάς ζητούν τη διοργάνωση του πενθήμερου Afrobanana festival 2023 σε άλλη περιοχή, επειδή «ο επιλεγμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον με μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους οι κάτοικοι της περιοχής, δεν έχουν αντίρρηση για το ίδιο το φεστιβάλ. Παράλληλα, εκφράζουν την εκτίμηση «τι ο επιλεγμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον με μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Ακόμη, τονίζουν ότι «η επιλεγείσα περιοχή συνορεύει με κατοικημένη περιοχή καθώς και ότι είναι το τελευταίο εναπομείναν, αδιατάρακτο σημείο φυσικής ομορφιάς και πρασίνου στην περιοχή Ιδαλίου/Ποταμιάς που φιλοξενεί μια πλούσια βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας (κουκουβάγιες, νυχτερίδες, ερπετά, έντομα και πουλιά ενδημικά και αποδημητικά) και καταλήγει στις όχθες του ποταμού Γιαλιά».

Επισημαίνεται ότι «το Αγρίδι αποτελεί μια πραγματική όαση από πυκνούς πληθυσμούς αιωνόβιων δέντρων, ευκαλύπτων και πεύκων, και πολύ πυκνή βλάστηση με θάμνους, αγριολούλουδα και καλαμιώνες στην περιοχή της νότιας Λευκωσίας». Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «στην περιοχή Αγρίδι έχουν βρεθεί και ταυτοποιηθεί νέα και σπάνια είδη αραχνών συμπεριλαμβανομένων Turkozelotes mccowani (Chatzaki & Russell-Smith, 2017), Olios sauvis (O. Pickard-Cambridge, 1876)». Στην περιοχή αυτή, προστίθεται, «υπάρχει ακόμα ένα βυζαντινό εκκλησάκι του 13ου αιώνα και ο παλιός νερόμυλος της περιοχής με τη δεξαμενή του».

«Ένα ολοήμερο πενθήμερο φεστιβάλ το καλοκαίρι, με χιλιάδες επισκέπτες, εκατοντάδες κατασκηνωτές (200 σκηνές), αποτελεί προφανή και σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον αφού εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στον χώρο για να στηθούν δύο μουσικές σκηνές, να δημιουργηθούν χώροι για τις πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες, να βρεθούν χώροι στάθμευσης, χώροι υγιεινής, χώροι όπου θα πωλείται φαγητό κ.λπ.», αναφέρει η επιστολή. «Εκτός αυτών, λόγω των εύφλεκτων φυσικών υλικών και των αυξημένων θερμοκρασιών της εποχής, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μέγιστος», υπογραμμίζεται.

«Σε πρόσφατή μας συνάντηση με τους διοργανωτές (18/6/2023) και την παρουσία του δημάρχου και αντιδημάρχου του Δαλιού καθώς και του κοινοτάρχη της Ποταμιάς, μάς ανακοινώθηκε ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Αν και οι διοργανωτές και οι τοπικές αρχές απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις μας, δεν έχουμε πεισθεί για την ορθότητα και τη διαφάνεια της απόφασης», αναφέρουν οι κάτοικοι.

Επιπλέον, ζητούν «από την πιο αρμόδια αρχή να διερευνήσει προσεκτικά και σε βάθος την απόφαση αυτή, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πιθανές ανεπανόρθωτες καταστροφές στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, τις αυξημένες πιθανότητες πυρκαγιάς, τη φωτορύπανση και την ηχορύπανση που δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν καθώς και τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και ηρεμίας της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X