Kathimerini.com.cy
Νέα πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, εξελέγη η Θεανώ Καλαβανά. Ιστορική μάλιστα η ανάδειξη της αφού είναι η πρώτη γυναίκα που θα διατελέσει πρόεδρος του ομίλου. Μάλιστα πριν την ανάδειξη της, Δρ Θεανώ Καλαβανά υπηρέτησε και από το πόστο του Γενικού Γραμματέα. Μαζί της στην θέση του Αντιπροέδρου, ο Έρικ Σουκιούρογλου, Γενικός Γραμματέας η Κατερίνα Γεννάρη ενώ χρέη Ταμία θα εκτελεί ο Χριστόδουλος Αποστολίδης.
Το who is who της προέδρου του ΟΠΕΚ
Η Δρ Θεανώ Καλαβανά,
γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1977. Είναι πρόσφυγας από το Ριζοκάρπασο. Από μικρή είχε ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Οι ισχυροί δεσμοί της με το Ριζοκάρπασο εξαιτίας των εγκλωβισμένων παππούδων της, την ώθησε στο δικό της αγώνα για επανένωση. Στα 14 της χρόνια ένωσε τα χέρια της για πρώτη φορά με τις «γυναίκες επιστρέφουν» δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα που κάλυπτε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο.
Η Δρ Θεανώ Καλαβανά έχει ειδικότητα στην Ψυχολογία της Υγείας. Διετέλεσε Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μέχρι το 2019. Σήμερα εργάζεται με ένα διεθνή οργανισμό ως Professional Certified Coach in Leadership and Wellbeing. Συνεργάζεται με κολοσσούς όπως την Coca Cola Europe, την PwC, την Barilla κα. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά.
Η Δρ Θ. Καλαβανά έχει πτυχίο από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία, και Διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία. Με υποτροφία Fulbright έκανε το μετα-Διδακτορικό της στην Αμερική στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburgh και στο Ινστιτούτο Υγείας του Memorial Hospital του Πανεπιστημίου Northwestern University στο Σικάγο.Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, έχει αναλάβει επιμέλεια βιβλίων και έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα είναι επιστημονική επόπτρια μεγάλης Παγκύπριας Έρευνας σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου που αφορά τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στους επαγγελματίες υγείας.
Η Δρ Θεανώ Καλαβανά έχει να επιδείξει πλούσια ακτιβιστική δράση πέραν των είκοσι χρόνων. Μεταξύ άλλων, έχει εμπλακεί ενεργά σε θέματα που αφορούν την δικοινοτική δράση για επίλυση συγκρούσεων. Το 2011 προσκλήθηκε από το Δήμο Πάφου να συμμετάσχει ως Συντονίστρια της Ομάδας Υποστήριξης της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κερδίζοντας τελικά με την ομάδα της τον τίτλο για την Πάφο. Από το 2017 αρθρογραφεί εθελοντικά κάθε Κυριακή στην εφημερίδα «Πολίτης». Αρθρογράφησε, επίσης, για ένα χρόνο παράλληλα (2019-2020) και στην «Καθημερινή».
Από το 2018, συνεργάζεται σε εθελοντική βάση ως επιστημονική συνεργάτιδα με το Τομέα Ογκολογικής Νοσηλευτικής σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική εξουθένωση, την αυτοδιαχείριση των νοσηλευτών και την ικανοποίηση των ασθενών. Τον Γενάρη του 2021, κλήθηκε να στηρίξει νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης φροντίδας σε θέματα διαχείρισης στρες.
Διετέλεσε από το 2018 μέχρι και την εξαγγελία της υποψηφιότητάς της, Γενική Γραμματέας του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας, εστιάζοντας κυρίως σε θεματικές που αφορούν την Υγεία και το Περιβάλλον. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών» και μέσα από διάφορες δράσεις διεκδίκησε μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες την υλοποίηση όλων των σημείων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που αφορά την έμφυλη βία. Πρωτοστάτησε, επίσης, μαζί με άλλους πολίτες τους μήνες που μας πέρασαν, στις διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς.
Τα θέματα που συνδέονται με την ελευθερία, την πάταξη της διαφθοράς και την ευημερία του τόπου μας είναι στην κορυφή της δημόσιας δράσης της. Η Θεανώ είναι μητέρα του Ορφέα και της Σοφίας και αγωνίζεται για ένα κράτος δικαίου, ισονομίας και ίσων ευκαιριών για τον κάθε πολίτη. Όραμα της μια απελευθερωμένη, επανενωμένη πράσινη Αμμόχωστος.