Ο θάνατος του 18χρονου από υπερβολική χρήση ναρκωτικών έφερε εκ νέου ερωτήματα στην κοινή γνώμη για τη χρήση ναρκωτικών στη χώρα και κυρίως αν γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες από την κυβέρνηση και το κράτος για μείωση του φαινομένου. Η μεγάλη ανησυχία μάλιστα της κοινωνίας έχει καταγραφεί και στη μεγάλη δημοσκόπηση της «Κ» πριν από ένα σχεδόν μήνα, όπου εκεί το 79% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Μάλιστα σημειώνεται ότι μόλις ένα ποσοστό 16% να δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις δράσεις του κράτους, ποσοστό που επίσης είναι ενδεικτικό της απογοήτευσης που αισθάνεται η κοινωνία.
Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα, από τότε που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχε αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο. 30 Μαΐου σε εκδήλωση στο Προεδρικό, εξέφρασε τη στήριξη της Κυβέρνησης προς το έργο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σημειώνοντας πως «αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αναγκαιότητα της υιοθέτησης και της προώθησης μιας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και της συμπόρευσης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προχωρήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο στη μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με διευρυμένο ρόλο».
Αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετό, έστω και αν ως διακήρυξη σε πολιτικό επίπεδο, είναι μια βάση. Είναι ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης όμως που τόνισε την αναγκαιότητα της υιοθέτησης και της προώθησης μιας πιο σφαιρικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, και είναι αυτή η αναγκαιότητα που επιστρέφει ως πρώτη είδηση σήμερα, με τον θάνατο ενός ακόμη νέου ανθρώπου.
Το 79% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης της «Κ» είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τις πολιτικές ενέργειες της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά
Άμεσοι και έμμεσοι θάνατοι
Η κατάληξη του 18χρονου από υπερβολική δόση, αν μη τι άλλο καθιστά τα ζητήματα και ερωτήματα πέριξ του θέματος, επίκαιρα με την πλέον τραγική μορφή. Οι έμποροι ναρκωτικών συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι «πασάροντας» ναρκωτικά σε ανήλικους χωρίς να φαίνεται να μπορεί κανείς να τους σταματήσει. Όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στην επιφάνεια πληροφορίες για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ακόμα και εντός των σχολικών μονάδων, κάτι που θα έπρεπε όχι μόνο να σημάνει συναγερμό στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αλλά επιβάλλεται να υπάρξει εθνική γραμμή και συννενόηση για το ζήτημα, ώστε να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας.
Ανάγκη που δεν είναι πρωτοφανής, εφόσον και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει σημειώσει κατά το παρελθόν ότι ως ο ανώτατος συντονιστικός φορέας της Κύπρου για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και αυξάνοντας τις αρμοδιότητες του στο πεδίο της χρήσης νόμιμων ουσιώντου στο πεδίο της χρήσης νόμιμων ουσιών.
Ωστόσο, πέραν των διαπιστώσεων και της εργασίας φορέων, διαφαίνεται πως το πρόβλημα διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Η «Κ» επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της ΥΚΑΝ Στέλιο Σεργίδη αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, τις διαστάσεις του, τους νεκρούς που θρηνεί η κυπριακή κοινωνία αλλά και σε ποιες ενέργειες προβαίνει η Υπηρεσία για τη μείωση του φαινομένου. Όπως σημείωσε, ο αριθμός χρηστών που απεβίωσαν από υπερβολική χρήση το 2016 ανήλθε στους έξι αλλά πρόσθεσε ότι κατά την συγκεκριμένη χρονιά υπήρξαν και έμμεσοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών οι οποίοι οφείλονται είτε σε θανατηφόρα δυστυχήματα είτε σε αυτοκτονίες οι οποίες μετά από τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις διαφάνηκε ότι έλαβαν χώρα υπό την επήρεια ναρκωτικών. Έτσι οι άμεσοι και οι έμμεσοι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών ουσιών ανήλθαν κατά το 2016 ανήλθαν στους 15. Η ΥΚΑΝ το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι σε θέση να παρουσιάσει και τα αποτελέσματα όσο αφορά τους θανάτους από χρήση ναρκωτικών για το 2017.
Στόχος της ΥΚΑΝ είναι να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα, σημειώνει στην «Κ» ο Στέλιος Σεργίδης
Χαμηλότερα από ΕΕ
Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Σεργίδης πως βλέπει η ΥΚΑΝ να προδιαγράφονται οι εξελίξεις στο κεφάλαιο των ναρκωτικών μετά και τον θάνατο του 18χρονου από υπερβολική χρήση, λόγω και του ότι μεγάλος αριθμός χρηστών είναι νεαρής ηλικίας, σημείωσε ότι αν και ως χώρα βρισκόμαστε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη αυτό δεν φέρνει καμιά χαλάρωση καθώς η Υπηρεσία έχει στόχο να μειωθούν περαιτέρω τα κρούσματα. Ανέφερε δε ότι η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής από χρήση ναρκωτικών θίγει την αστυνομία και έτσι όλες οι προσπάθειες της στρέφονται στο να παραπέμπει όσα άτομα εμπλέκονται με ουσίες για θεραπεία ώστε να καταστεί εφικτή η παύση στην πορεία προς την εξάρτηση. Απώτερος στόχος είναι οι χρήστες να σταματήσουν και όσοι δεν έχουν «μπει» στη χρήση ουσιών να μην το πράξουν ποτέ.
Τι λένε τα στοιχεία
Τα στοιχεία για το 2016 – που είναι τα πιο πρόσφατα – εμπεριέχονται στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2018 του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA), τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στη Λευκωσία.
Όπως αναφέρεται, το 2016 καταγράφηκαν 229 άτομα σε θεραπεία υποκατάστασης, ενώ εκτιμάται ότι οι προβληματικοί χρήστες οπιοειδών στην Κύπρο ανέρχονται σε 838. Ιδιαιτέρως προβληματικά είναι τα στοιχεία που αφορούν μαθητές, εφόσον στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται ότι στα κορίτσια παρατηρείται μικρή αύξηση στη χρήση κάνναβης, αλλά και στην υπέρμετρη χρήση αλκοόλ, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα και δημιουργεί την ανάγκη για εξειδικευμένα προγράμματα αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ενιαίος ο κύκλος της παραβατικότητας
Συνολικά η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς στην Κύπρο, νοσεί.
Τα αλλεπάληλα κρούσματα εμπρησμών, που δεν έχουν απάντηση από το κράτος παρά και πάλι τις αναφορές για πάταξη, οι επιθέσεις κατά αστυνομικών και τα ναρκωτικά που έχουν φτάσει στις πόρτες των σχολείων, είναι προβλήματα που επιζητούν επικακτικά απάντηση από την κυβέρνηση και τα αρμόδεια υπουργεία.
Σε αυτά τα πλαίσια, η κοινωνία δεν μπορεί παρά να δείχνει την ανησυχία της τόσο για το επίπεδο της εγκληματικότητας όσο και για το νωθρό των κρατικών κινήσεων.