ΚΥΠΕ
Την αποφασιστικότητα της Αστυνομίας να επιβάλει το νόμο και την εφαρμογή των διαταγμάτων, εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανευθυνότητα των λίγων να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών».
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι από την ημέρα που εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα (εκδόθηκαν μέχρι σήμερα συνολικά 9 διατάγματα) με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η Αστυνομία έχει διαφοροποιήσει τα προγράμματα και τις προτεραιότητές της και έχει αναπροσαρμόσει ωράρια και την αριθμητική δύναμη των διαφόρων υπηρεσιών της Δύναμης σε κάθε επαρχία δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των διαταγμάτων.
Είπε ότι αυτό γίνεται με τη συνεργασία όλων των Αστυνομικών Διευθυντών των επαρχιακών με τους οποίους, όπως είπε, είχε την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με θέμα την εφαρμογή και των τελευταίων μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων από τις έξι το απόγευμα.
«Σε λίγο θα έχω κοντά μου τις διαταγές επιχειρήσεων της κάθε επαρχίας. Έχουμε εμπλουτίσει τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των επαρχιών με περισσότερο προσωπικό που νομίζω θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού», είπε.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχει μετακινηθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες που χειρίζονται θέματα ήσσονος σημασίας ή θέματα που ο χειρισμός τους μπορεί να τύχει κάποιας αναβολής για κάποιο χρονικό διάστημα. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της κοινωνίας για την προστασία της ζωής και της υγείας του κυπριακού κοινού», είπε.
Ερωτηθείς αν μετά τις 6 το απόγευμα θα βρίσκονται στους δρόμους αστυνομικοί για έλεγχο συμμόρφωσης με το μέτρο της απαγόρευσης των αχρείαστων μετακινήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «θα είμαστε πιο γρήγορα στους δρόμους, δεν θα μείνουμε την τελευταία στιγμή».
Όπως είπε, θα υπάρχει αυξημένη και αισθητή η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους, οι οποίοι θα προσπαθούν να διευκολύνουν αφενός τον κόσμο, αφετέρου δε θα διενεργούν αυστηρούς ελέγχους ούτως ώστε να εφαρμοστεί πλήρως και το τελευταίο διάταγμα. Εξάλλου, είπε, η Αστυνομία συνεχίζει να διενεργεί ελέγχους και στη βάση των προηγούμενων οκτώ διαταγμάτων.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανευθυνότητα των λίγων να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το νόμο και την εφαρμογή των διαταγμάτων με οποιοδήποτε τρόπο», τόνισε.
Απηύθυνε έκκλησης προς τους πολίτες να εφαρμόζουν τις οδηγίες που θα τους δίνει η Αστυνομία, οι οποίες είναι οι οδηγίες, όπως είπε, που έδωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και περιλαμβάνονται στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.
Ερωτηθείς αν το έργο της Αστυνομίας θα συνδράμει και η Εθνική Φρουρά, είπε ότι «και προηγουμένως η Εθνική Φρουρά μας βοηθούσε στα δύο αεροδρόμια, κάποια μέλη (της Αστυνομίας) που υπήρχαν εκεί έχουν αποσπαστεί σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις σε μια προσπάθεια να μπορέσουμε να επιβάλουμε τα διατάγματα γιατί αυτή η προσπάθεια είναι κοινή και θα πρέπει να καταβάλλεται από όλους».
«Δεν είναι μόνο η Εθνική Φρουρά που δίνει αυτό τον αγώνα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι και οι ιατρικές υπηρεσίες, το προσωπικό, η Πολιτική Άμυνα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα Δημαρχεία, τα Κοινοτικά Συμβούλια»», είπε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί έχουν ήδη έρθει σε επαφή μαζί μας ή εμείς ήρθαμε σε επαφή μαζί τους για να μπορέσουμε να διεξάγουμε αυτό τον αγώνα εναντίον αυτού τα του αόρατου εχθρού. Θα πρέπει να νικήσουμε αυτό τον αγώνα και τη μάχη, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε».
Όσον αφορά το αποδεικτικό στοιχείο που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες για το σκοπό της διακίνησής τους, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί ο καθένας περί τίνος πρόκειται για να προσθέσει ότι «για κάποιους ίσως να είναι μια δικαιολογία για να παρανομήσουν».
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να αποδείξει τον σκοπό της μετακίνησης του χωρίς να παραβιάζει το διάταγμα. Όπως είπε, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα τους και κάποιο αποδεικτικό στοιχείο όπως είναι για παράδειγμα μια ιατρική συνταγή που θα δικαιολογεί τη μετάβαση τους σε κάποιο φαρμακείο ή σε ένα ιατρικό κέντρο.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι θα βρίσκεται στην κρίση του κάθε αστυνομικού να κρίνει αν δικαιολογείται ή όχι η μετακίνηση κάποιου πολίτη.
Ανέφερε ότι οι καταγγελίες δεν είναι αυτοσκοπός, προσθέτοντας ότι « το κύριο και το μοναδικό μέλημα μας είναι η προστασία της υγείας ενός εκάστου των συμπολιτών μας και τίποτε άλλο».
Οι ποινές που προβλέπονται, είπε, για την παράβαση ενός διατάγματος είναι μέχρι έξι μήνες φυλάκιση ή και χρηματικό πρόστιμο 400 λιρών Κύπρου, λόγω του ότι πρόκειται για παλιά νομοθεσία, όπως εξήγησε.
Είπε, επίσης, ότι υπάρχει στα σκαριά διαδικασία για να μπορούμε να εκδίδουμε εξώδικα που προβλέπουν χρηματικό πρόστιμο €150 ευρώ. Μέχρις ότου τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα εξώδικα η Αστυνομία θα προβαίνει στις καταγγελίες και στην παραπομπή των παραβατών ενώπιον της δικαιοσύνης με μη εξώδικη ρύθμιση, είπε.
Αναφορικά με τον αξιωματικό του Αρχηγείου Αστυνομίας που βρέθηκε θετικός στον ιό, είπε ότι βρίσκεται σε καραντίνα και η κατάσταση του είναι πολύ καλή και δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα του ιού.
Είπε επίσης ότι τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του τέθηκαν σε καραντίνα και αυτοπεριορισμό και «μέχρι στιγμής ευτυχώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους είναι αρνητικά» και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο αρνητικά να είναι και τα υπόλοιπα δείγματα.
«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς της ηγεσίας ούτως ώστε τα μέλη μας να προστατεύονται, έχουμε προμηθευτεί με μάσκες, με γάντια, με αντισηπτικά, απολυμαντικά, φόρμες μιας χρήσης για επικίνδυνες αποστολές και ενέργειες της Αστυνομίας και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε άλλο κρούσμα. Και αυτό εξαρτάται και από την ευσυνειδησία και την πειθαρχία που θα πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της Δύναμης», κατέληξε.