ΚΥΠΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή της σύμβασης του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση 50 προκατασκευασμένων πράσινων περιπτέρων (Green Kiosks) για χωριστή ανακύκλωση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές όλων των επαρχιών της Κύπρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η σύμβαση υπογράφηκε από το Τμήμα και τον ανάδοχο του έργου, στην παρουσία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, λόγω του ότι αποτελεί ορόσημο στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026.
Θα δέχονται χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και ειδικές ροές, ενώ επιπρόσθετα δύνανται να προστεθούν υλικά που μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν.
«Η σύμβαση θα έχει διάρκεια εικοσιπέντε (25) μήνες και η αξία της ανέρχεται στις €3.274.000 μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ», αναφέρεται.
Τα Πράσινα Περίπτερα θα εγκατασταθούν σε πενήντα (50) απομακρυσμένες και ορεινές τοπικές Αρχές σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ Κοινότητες στην Επαρχία Λευκωσίας, 16 Κοινότητες στην Επαρχία Πάφου, 14 Κοινότητες στην Επαρχία Λεμεσού, δέκα Κοινότητες και έναν Δήμο στην Επαρχία Λάρνακας και μια Κοινότητα στην Επαρχία Αμμοχώστου. Η εγκατάσταση των Πράσινων Περιπτέρων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Το Πράσινο Περίπτερο αποτελεί ένα μικρό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών κατάλληλα διαμορφωμένο σε ένα μικρό τροποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο (container), το οποίο δέχεται διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά από πολίτες.
Προστίθεται ότι στόχος του Πράσινου Περιπτέρου είναι να καταγράφει την ποιότητα και την ποσότητα των εισερχόμενων υλικών, καθώς και να επιτυγχάνει λεπτομερή διαχωρισμό και ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας και αξίας. Διαθέτει επίσης ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα λόγω φυσικής παρουσίας χειριστή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πράσινο Περίπτερο θα δέχεται χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και ειδικές ροές, ενώ επιπρόσθετα δύνανται να διατεθούν στο Πράσινο Περίπτερο υλικά που μπορούν εύκολα, χωρίς κανενός είδους επεξεργασία, να επαναχρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια, CD και βιβλία. Σε ό,τι αφορά τις ειδικές ροές, αυτές αποτελούνται από τα βρώσιμα λίπη και έλαια (τηγανέλαια), λαμπτήρες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μικρού μεγέθους, καθώς και οικιακές μπαταρίες – συσσωρευτές.
Τα Πράσινα Περίπτερα αποτελούν δράση του Έργου LIFE IP CYzero WASTE- LIFE20/IPE/CY/000011, «Έξυπνη Παρακολούθηση και Αποτελεσματική Μείωση Αποβλήτων στην Κύπρο». Ο σχεδιασμός του Πράσινου Περιπτέρου αποτελεί πρωτότυπη μονάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως εταίρος του έργου, και εφαρμόστηκε με επιτυχία σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά στην Ελλάδα.