ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζητούν παρέμβαση Κανάρη για την κατάσταση στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Κοινή επιστολή στην Υπ. Υγείας από την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών

ΚΥΠΕ

Σε κοινή επιστολή τους προς την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών καταγγέλλουν την πολύ σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων (ΤΕΝΕ) στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, καλούν την Υπουργό Υγείας «να παρέμβει για την επέκταση των κλινών, τη στελέχωση και εκπαίδευση στο Τμήμα καθώς το ΤΕΝΕ αποτελεί τη μοναδική κλειστή δομή ψυχιατρικής νοσηλείας οξέων περιστατικών εφήβων στην Κύπρο».

Όπως επισημαίνουν «η μετά COVID εποχή είναι κρίσιμη περίοδος για το Τμήμα καθώς καταγράφονται αυξημένα αιτήματα για εισαγωγές παιδιών και εφήβων, τα οποία το ΤΕΝΕ δεν μπορεί να αναλάβει λόγω της έλλειψης κλινών», ενώ σημειώνουν ότι «με βαθιά ανησυχία και έντονο προβληματισμό, καταγγέλλουμε ότι δυστυχώς οι Υπηρεσίες αναπόφευκτα παραπέμπουν τέτοια περιστατικά στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας που περιθάλπει αποκλειστικά ενήλικες.

Οι συντεχνίες αναφέρουν πως «η διευθέτηση ενέχει κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των παιδιών και εφήβων που υποχρεώνονται να λάβουν τη θεραπεία τους σε ακατάλληλο γι’ αυτούς χώρο, μαζί με ενήλικες ψυχικά πάσχοντες».

Οι συντεχνίες αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα ανηλίκου  που παραπέμφθηκε για θεραπεία στο υπερπλήρες Νοσοκομείο Αθαλάσσας στο οποίο, όπως αναφέρουν, λαμβάνουν θεραπεία ενήλικες, λόγω έλλειψης κλινών στο ΤΕΝΕ.

«Το Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν είναι κατάλληλος χώρος για νοσηλεία παιδιών και εφήβων λόγω απουσίας εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων και διαδικασιών που απαιτούνται για την ποιοτική και ασφαλή νοσηλεία παιδιών και εφήβων», τονίζουν.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως «η ποιοτική και ασφαλής ενδονοσοκομειακή νοσηλεία παιδιών και εφήβων απαιτεί ειδική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των λειτουργών ψυχικής υγείας σε εξατομικευμένες ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, σε παρεμβάσεις αποκλιμάκωσης (de-escalation) βίαιων συμπεριφορών και στην ασφαλή ακινητοποίηση ανήλικου ασθενούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση