ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στάση εργασίας από τους νοσηλευτές του ΓΝ Λάρνακας - Τι απαντά ο ΟΚΥπΥ

Όλες οι πληροφορίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εξάωρη στάσης εργασίας πραγματοποιούν από τις 08:00 οι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Αφορμή σύμφωνα με τον Ανδρόνικο Ανδρονίκου Νοσηλευτικό Λειτουργό του ΓN Λάρνακας είναι ότι «το Νοσοκομείο Λάρνακας έχει αποδομηθεί από νοσηλευτικό προσωπικό» λόγω και της ξαφνικής μετακίνησης αριθμού νοσηλευτών στο ΓΝ Αμμοχώστου. Αναφέρει επίσης ότι «τα μέτρα θα κλιμακωθούν από την Δευτέρα 11 Ιουλίου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαιριλάου εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι «με την διευθέτηση αυτή κλίνουν δέκα κλίνες στο ΓΝ Λάρνακας και το αντίστοιχο προσωπικό μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου». «Μέλημα μας είναι να αναπτύξουμε τις απαραίτητες κλίνες για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη για νοσηλεία με Covid-19», είπε.

Ο κ. Ανδρονίκου ανέφερε ότι το προσωπικό που έμεινε στους θαλάμους είναι προσωπικό ασφαλείας, δεν θα παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα, θα ανταποκρίνονται μόνο στα επείγοντα περιστατικά και στην φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Διαβαίωσε ταυτόχρονα ότι «δεν θα αφήσουμε τους ασθενείς κατ' ουδένα λόγο. Ο σκοπός μας είναι ο ασθενής και τους ασθενείς μας ποτέ δεν τους εγκαταλείπουμε».

Ο κ. Ανδρονίκου, μιλώντας εκ μέρους του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «καταλήξαμε να κατέλθουμε τουλάχιστον για σήμερα σε μια εξάωρη στάση διαμαρτυρίας διότι έχουμε αναγκαστεί εκ των πραγμάτων».

Υποστήριξε ότι ο ΟΚΥπΥ «εκθέτει το νοσοκομείο Λάρνακας ανεπανόρθωτα».

«Ο λόγος που κάνουμε την στάση εργασίας σήμερα και τα μέτρα αυτά θα κλιμακωθούν από την Δευτέρα 11 Ιουλίου είναι στο ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχουμε προειδοποιήσει ότι το Νοσοκομείο Λάρνακας έχει αποδομηθεί από νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο», ανέφερε.

Όλες οι εισηγήσεις μας, όλες οι ανησυχίες μας, είπε, «ήταν εις ώτα μη ακουόντων». Δυστυχώς, ανέφερε, «αναγκαστήκαμε σήμερα να κατέλθουμε διότι βλέπουμε με την στάση αυτή του ΟΚΥπΥ ότι οδηγεί το νοσοκομείο Λάρνακας σε μια πλήρη αποδόμηση με σκοπό ως φαίνεται να το κλείσουν».

Ο κ. Ανδρονίκου κάλεσε «τους Λαρνακείς πολίτες εάν θέλουν να έχουν νοσοκομείο στην περιφέρεια να αντιδράσουν και αυτοί». Εμείς ως νοσηλευτές, είπε, «πονούμε το νοσοκομείο θέλουμε να υπάρχει ένα νοσοκομείο το οποίο να εξυπηρετεί τους Λαρνακείς και όχι μόνο, τον τουρισμό που έχουμε σαν Λάρνακα που δεν θα έχει που να αποταθεί».

«Είναι καιρός πλέον κάποιοι να αναλάβουν κάποιες ευθύνες για αυτά που συμβαίνουν στο νοσοκομείο Λάρνακας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έφτασε ο κόμπος στο χτένι γι’ αυτό και κατεβαίνουμε σήμερα σε αυτή την διαμαρτυρία».

Είπε επίσης ότι «το προσωπικό αυτό τον καιρό στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας δουλεύει ασταμάτητα, πρωί, απόγευμα, νυχτέρι χωρίς ρεπό αρκετές φορές. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εξουθενωθεί και αυτό κανείς δεν το βλέπει όσες φορές και αν το είχαμε τονίσει».

Αντί να ενισχυθούμε με προσωπικό λόγω προβλημάτων υποστελέχωσης, ανέφερε, «ήρθαν χθες βράδυ η ώρα 22:00 με εντολή σήμερα το πρωί τέσσερα άτομα με δικτατορικό καθεστώς να φύγουν για να ενισχύσουν κάποιο άλλο νοσοκομείο».

Αυτό, είπε, «δεν μπορεί να συμβαίνει. Υπάρχουν και τα οργανωμένα σύνολα που πρέπει και εμείς να έχουμε μια ενημέρωση για το τι συμβαίνει, τι γίνεται. Αγωνιούμε για το νοσοκομείο Λάρνακας αγωνιούμε για τον Λαρνακέα πολίτη αγωνιούμε για τους ασθενείς. Δυστυχώς οι πράξεις αυτές μας οδήγησαν σε αυτή την στάση εργασίας που θα είναι για έξι ώρες σήμερα και εάν δεν υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση μάλλον θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα από Δευτέρας».

Ο κ. Ανδρονίκου ανέφερε πως «Το Νοσοκομείο Λάρνακας αυτή την στιγμή στελεχώνεται με 371 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εκ των οποίων τα 13 άτομα απουσιάζουν σε άλλο νοσοκομείο και αυτή την στιγμή υπάρχουν στο νοσοκομείο 358 νοσηλευτές εκ των οποίων απουσιάζουν 13 άτομα (για λόγους ασθενείας – με Covid ή έπρεπε να χειρουργηθούν- ή βρίσκονται με άδεια μητρότητας κλπ)».

Αναφέρθηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε για το ΓΝ Λάρνακας, την οποία παρουσίασε ο ΟΚΥπΥ στους νοσηλευτές «για το πώς θέλει να λειτουργεί το νοσοκομείο Λάρνακας και σύμφωνα και με τον αριθμό των κλινών».

«Σύμφωνα με την μελέτη έπρεπε αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο Λάρνακας να υπάρχουν τουλάχιστον – εφόσον συμπληρωθούν πρώτα οι αριθμοί που έχουν προτείνει για τις ανάγκες του νοσοκομείου - να έρθουν ακόμη 15 άτομα», είπε. Δηλαδή, πρόσθεσε, «αν μου συμπληρώσει αυτό τον αριθμό συν τα 15 άτομα, θα θέλω συν 32 άτομα για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως έχει εισηγηθεί ο ΟΚΥπΥ».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Ανδρονίκου, «όταν έχουμε προβεί σε ενέργειες και διαβούλευση με τους εκάστοτε υπεύθυνους του ΟΚΥΠΥ ήταν σαν να μην λέγαμε τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Αυτό, σημείωσε, «μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Ο Θεόδωρος Τράπελης Νοσηλευτικός Λειτουργός Χειρουργείων του ΓΝ Λάρνακας, τοποθετούμενος εκ μέρους της ΠΑΣΥΝΟ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «έχουμε βρεθεί εξ απροόπτου με τις αποφάσεις των διοικητικών στελεχών του ΟΚΥπΥ οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ του προσωπικού».

Σύμφωνα με τον ίδιο το Νοσοκομείο έχει βρεθεί σε μια δυσμενή κατάσταση στην παρούσα φάση. «Υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες και μέσα στην Covid, το αντιλαμβανόμαστε, όμως με την υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείο εδώ και αρκετό καιρό και με βάση τις μελέτες που προσπαθούν να γίνει σχετικά με την στελέχωση μεταξύ των συντεχνιών και του ΟΚΥπΥ φαίνεται διαπιστώνεται και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να προσφέρουμε προσωπικό η ανάγκη είναι να προσλάβουμε προσωπικό», πρόσθεσε.

Με τις χθεσινές αποφάσεις, είπε ο κ. Τράπελης, «μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων, όμως εμείς ως συντεχνία με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε θα αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και εντός της ημέρας θα υπάρχει και το ανάλογο δελτίο Τύπου με τις αποφάσεις που θα λάβουμε οι οποίες θα πρέπει να είναι και είναι πάντα προς το συμφέρον του νοσηλευτικού κλάδου».

Η θέση του ΟΚΥπΥ

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα ο Πάμπος Χαριλάου, Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «χθες το απόγευμα έγινε μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των διευθύνσεων όλων των νοσηλευτηρίων και της κεντρικής διοίκησης όπου αξιολογήθηκε η κατάσταση όσον αφορά την Covid-19».

Κρίθηκε και αποφασίστηκε ανέφερε ο κ. Χαριλάου «ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες σε όλα τα νοσηλευτήρια ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Κάνουμε αρχή με την Λευκωσία στην οποία αναπτύσσονται περισσότερες κλίνες, ακολουθεί η Λεμεσός και από εβδομάδας θα λειτουργήσει και θάλαμος Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Υπάρχει ανάγκη για να ανοίξουν περισσότερες κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο δεν θα κλείσει - όπως γινόταν στα προηγούμενα κύματα – τις υπηρεσίες του για τους υπόλοιπους άλλους ασθενείς ανέφερε.

Τόνισε πως «στο παρόν στάδιο κρίθηκε σκόπιμο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας να μην λειτουργήσει θάλαμος covid19 και ένας μικρός αριθμός νοσηλευτών να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν περισσότερες κλίνες.

Να σημειωθεί ανέφερε ο κ. Χαριλάου «ότι για δυο εβδομάδες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας υπήρχαν δέκα κλίνες για ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν για άλλους λόγους αλλά ήταν και θετικοί στον κορωνοιό χωρίς οι κλίνες αυτές να είχαν πληρότητα, αφού νοσηλεύονται ένας με δυο ασθενείς».

Άρα είπε, «με την διευθέτηση αυτή κλίνουν δέκα κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και το αντίστοιχο προσωπικό μεταφέρεται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου».

«Μέλημα μας είναι να αναπτύξουμε τις απαραίτητες κλίνες για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη για νοσηλεία με Covid-19» κατέληξε ο κ. Χαριλάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση