ΚΥΠΕ
Σχεδόν οι μισοί φαρμακοποιοί του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα», κατήλθαν την Δευτέρα σε 48ωρη απεργία, ως αντίδραση στην απόφαση να αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνου ο Εκτελεστικός Διευθυντής του δημόσιου νοσηλευτηρίου και να γίνουν αλλαγές καθηκόντων, κάνοντας λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας. Δεν παραβιάζεται κανένας Νόμος και όλα αυτά αποσκοπούν στη δημιουργία θέσεων ανώτερων φαρμακοποιών κλίμακας Α13, απαντά ο ΟΚΥπΥ.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του κλαδικού συμβουλίου φαρμακοποιών της Συντεχνίας «Ισότητα», Ευγενία Ευσταθίου, ανέφερε ότι, ενώ η Συντεχνία ανέμενε εδώ και τέσσερις μήνες να επιλυθεί η εκκρεμότητα της απουσίας υπεύθυνου φαρμακοποιού «δυστυχώς, την Πέμπτη το μεσημέρι, εντελώς απροειδοποίητα και αυθαίρετα, το προσωπικό του φαρμακείου ενημερώθηκε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές, όσον αφορά τις θέσεις και τα καθήκοντα του κάθε φαρμακοποιού».
Λέγοντας ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΓΝ Λεμεσού «αυτοδιορίστηκε υπεύθυνος του φαρμακείου», η κ. Ευσταθίου εξέφρασε τη θέση πως «αυτό είναι εντελώς αντίθετο με την νομοθεσία, καθώς η οργάνωση και η διοίκηση ενός νοσοκομειακού φαρμακείου γίνεται αποκλειστικά από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό, βάσει νομοθεσίας».
«Το λέει το Σχέδιο Υπηρεσίας, το έχει εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, αυθαίρετα, να εμπλέκεται μέσα στις λειτουργίες ενός νοσοκομειακού φαρμακείου, που είναι εξειδικευμένος, επιστημονικός χώρος και ο φαρμακοποιός είναι ο μόνος αρμόδιος για να πάρει αυτές τις αποφάσεις», συμπλήρωσε.
Είπε, ακόμη, πως σε περιπτώσεις όπου είναι αναγκαίο, μπορεί να γίνουν αλλαγές σε καθήκοντα, αλλά «δεν έχει καμία λογική, ξαφνικά ν’ αλλάζουμε θέσεις σε όλους και ν’ ανακατεύουμε την τράπουλα και ξαναρίχνουμε και ότι γίνει, χωρίς αιτιολογία και κυρίως χωρίς αρμοδιότητα».
Ήδη, συνέχισε, «ο φαρμακείο λειτουργούσε οριακά, προσπαθώντας να τηρηθούν όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι διαδικασίες, τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποιος να παίρνει τις σοβαρές αποφάσεις» και πρόσθεσε πως «ήμασταν τυχεροί μέχρι τώρα γιατί δεν προέκυψε κάποιο περιστατικό, που να απαιτεί να ληφθεί όντως μια σοβαρή απόφαση».
Η συντεχνία, πρόσθεσε, δεν ζητά τίποτε περισσότερο από τα αυτονόητα, που είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας, «η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη, ότι η οργάνωση και η λειτουργία είναι αρμοδιότητα του υπεύθυνου φαρμακοποιού και υπεύθυνος φαρμακοποιός δεν μπορεί να είναι άτομο που δεν είναι φαρμακοποιός».
Επέκρινε τον ΟΚΥπΥ που δεν μερίμνησε, όπως είπε, ενώ γνώριζε πως θα αποχωρούσε το καλοκαίρι η υπεύθυνος φαρμακοποιός, να καλύψει τη θέση και διερωτήθηκε «γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι η υγεία δεν είναι παζάρι;».
Ερωτηθείσα σχετικά δεν απέκλεισε επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Συντεχνίας.
Κατηγορηματικός πως «κανένας νόμος δεν έχει παραβιαστεί», ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Πάμπος Χαριλάου, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα μέλη της Συντεχνίας «Ισότητας» θα πρέπει να μελετήσουν τον περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου Νόμος του 2017.
«Αναφέρει ρητά ότι υπάλληλος, ο οποίος αποσπάται με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου εξακολουθεί να κατέχει την οργανική θέση από την οποίαν αποσπάται, υπάγεται όμως στον ιεραρχικό διοικητικό έλεγχο του οικείου προϊσταμένου τμήματος, εάν πρόκειται για οργανισμό δημοσίου δικαίου ή του οικείου Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού δημοσίου δικαίου, εάν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο», συμπλήρωσε.
Άρα, συνέχισε, ο κ.Χαριλάου «ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής έχει κάθε δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες» και υπέδειξε πως «αν υιοθετηθεί η άποψη της Συντεχνίας ότι ο ΓΔ δεν έχει καμία εξουσία, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε το τι θα συμβεί σε όλους τους κλάδους, αν ισχυριστούν ότι ο διευθυντής ή η διευθυντική ομάδα ή ακόμη οι λειτουργοί ανθρώπινου δυναμικού δεν έχουν κανένα δικαίωμα όσον αφορά την οργάνωση και διοίκηση των διαφόρων τμημάτων».
«Είναι σαν να καταργούμε τις διευθύνσεις και να παραμένουν μικρά βασίλεια που αυτοδιοικούνται, κάτι που αντίκειται στην όλη φιλοσοφία της διοίκησης, εκτοξεύοντας παράλληλα το κόστος, γιατί θα πρέπει να δημιουργηθούν ανώτερες θέσεις, όπως επιδιώκουν».
Ο Πάμπος Χαριλάου εξέφρασε τη θέση πως οι ενέργειες των φαρμακοποιών μελών της Συντεχνίας «Ισότητα», αποσκοπούν στη δημιουργία θέσεων Α13 για κάθε νοσοκομειακό εργαστήριο και τόνισε ότι «τους έχει γίνει ξεκάθαρο ότι ο Οργανισμός δεν έχει θέσεις προαγωγής βάσει της νομοθεσίας και ούτε δικαιούται να κάνει προαγωγές».
Υπέδειξε δε ότι «έχει προταθεί, γραπτώς, σε όλους τους φαρμακοποιούς, βάσει αρχαιότητας, να αναλάβουν υπεύθυνοι του φαρμακοποιού, αλλά δυστυχώς έχουν όλοι αρνηθεί» και σημείωσε ότι ένας φαρμακοποιός κλίμακας Α12 μπορεί να αναλάβει αυτά τα καθήκοντα.
Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σε ολόκληρο τον Οργανισμό, από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους φαρμακοποιούς που αποσπάστηκαν, υπάρχει μόνο ένας σε κλίμακα Α13 «ο οποίος έτυχε να είναι στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και ο οποίος αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη και του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού», ενώ «στα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι φαρμακοποιοί με κλίμακες από Α9 μέχρι Α12».
Σε σχέση με την αντίδραση για τις αλλαγές καθηκόντων φαρμακοποιών, είπε πως αυτό αφορά 3-4 μέλη της συντεχνίας «Ισότητα» και πως «οι αλλαγές κρίθηκαν σκόπιμο να γίνουν γιατί διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του φαρμακείου».
«Δημιουργούνται διάφοροι τομείς με συντονιστές, αλλά και αναπληρωτές, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του φαρμακείου, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε περιστατικά όπως αυτό που είχαμε το καλοκαίρι, όπου λόγω απουσίας του φαρμακοποιού που ασχολείτο με το προγέμισμα των συριγγών για τους θαλασσαιμικούς δεν υπήρχε άλλο άτομο για να κάνει αυτήν την εργασία και οι θαλασσαιμικοί έμειναν χωρίς την θεραπεία τους».
Υπενθύμισε, παράλληλα, το περιστατικό με το χαλασμένο ψυγείο και την καταστροφή φαρμάκων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που αφορούσαν εξειδικευμένες κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς.
Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, από την απεργία δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα η λειτουργία του φαρμακείου του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.