ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΟΥ Ευρώπης: «Η Κύπρος ακολουθεί από την αρχή τις συστάσεις μας»

Ο Χανς Κλούγκε ανέφερε ότι «από την αρχή είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και η Κύπρος ακολουθεί τις συστάσεις του ΠΟΥ»

ΚΥΠΕ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης Χανς Κλούγκε δήλωσε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ότι από την αρχή ο οργανισμός είναι σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και η Κύπρος ακολουθεί τις συστάσεις του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ο κ. Κλούγκε, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο τακτικής διαδικτυακής διάσκεψης Τύπου στο Facebook, έστειλε μήνυμα προς τις κυβερνήσεις και τις αρχές υγείας να βρουν τρόπους να εισάγουν εκ νέου τις συνήθεις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, γρήγορα και με ασφάλεια, όταν η διασπορά στην κοινότητα τεθεί υπό έλεγχο και προς τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα εμβολιαστούν.  Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί «ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία» που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία των παιδιών και των κοινοτήτων ευρύτερα, με ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η περιφέρεια της Ευρώπης έχει δει μια επανεμφάνιση της ιλαράς καθώς και θανάτους τα τελευταία χρόνια. Τους πρώτους δύο μήνες φέτος η ιλαρά επηρέασει πάνω από 6.000 ανθρώπους στην περιοχή, είπε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την κατάσταση να επιδεινωθεί».

Για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι παραμένει σοβαρή η κατάσταση στην περιφέρεια στην Ευρώπη. Παρόλο που έχει αρχίσει να γίνεται επίπεδη στην δυτική Ευρώπη, αλλά αυξάνονται τα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 18% τις τελευταίες επτά μέρες.

Δυστυχώς, 129.344 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή της Ευρώπης. Σήμερα η ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει το 46% των κρουσμάτων και 66% των θανάτων ανά το παγκόσμιο, είπε.

Για τα μέτρα χαλάρωσης που έχουν αρχίσει να παίρνουν χώρες στην Ευρώπη, σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση» και να είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα μέτρα όταν χρειάζεται.

Η Κύπρος ακολουθεί από την αρχή τις συστάσεις του ΠΟΥ

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την Κύπρο ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι «από την αρχή είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και η Κύπρος ακολουθεί τις συστάσεις του ΠΟΥ, τώρα πράγματι έχει αρχίσει τη σταδιακή χαλάρωση (των περιοριστικών μέτρων)».

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ο Υπουργός Ιωάννου έχει πει, ότι θα πρέπει να ζούμε μαζί με τον κορωνοϊό για κάποιο καιρό». Αυτό, σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης «είναι μια πολύ σοφή δήλωση, που σημαίνει ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά, όπως προχωρεί η Κύπρος».

«Αναγνωρίζω επίσης ότι ο τομέας το τουρισμού είναι για την Κύπρο και για πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη πολύ σημαντικός και γι αυτό, όπως έλεγα, χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και της ευημερίας».

«Θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω αυτό που δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι εθνικές κατευθυντήριες γραμμές», σημείωσε ο ίδιος.

Σε σχέση με το ερώτημα σε ποιο βαθμό είναι βοηθητική η διενέργεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αυτός στην Κύπρο, για να εντοπιστεί η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα ο κ. Κλούγκε ανέφερε ότι σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, η προτεραιότητα είναι στα κρούσματα που είναι συμπτωματικά. «Αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν περισσότερα, τότε σίγουρα του χαιρετίζουμε και το εκτιμούμε γιατί στο τέλος της ημέρας (η προσπάθεια) δεν είναι μόνο για να σταματήσει η αλυσίδα μετάδοσης αλλά να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης ιδιαίτερα στην απουσία ενός εμβολίου ή θεραπείας», πρόσθεσε..

«Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν αφορά μόνο τη διενέργεια εξετάσεων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον περιορισμό, τον μετριασμό και του να δοθεί στην κοινωνία η αίσθηση της κυριότητας και (να ακουστεί) η φωνή της», είπε.
 
Δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για το λεγόμενο σύνδρομο «Καβασάκι»

Απαντώντας σε ερώτηση για το νέο σύνδρομο που έχει εμφανιστεί σε παιδιά o Καθηγητής Άνταμ Φιν επικεφαλής της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ Ευρώπης για τον εμβολιασμό από το Πανεπιστήμιο του Bristol ανέφερε ότι γνωρίζουν για αριθμό υποθέσεων στην Ευρώπη και ίσως και ένας μικρός αριθμός ασθενών στην Βόρειο Αμερική. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για αυτό το σύνδρομο και διενεργείται μια μελέτη παρακολούθησης στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπάρξει μια πιο σαφής κατανόηση του τι συμβαίνει, πρόσθεσε.

Ο κ. Φιν ανέφερε επίσης ότι μόνο ο μισός αριθμός περίπου των παιδιών που εμφάνισαν αυτό το σύνδρομο έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό και ότι αυτή την ώρα δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η διασύνδεσή τους, αν και εικάζεται ότι ενδέχεται να αποτελεί επιπλοκή σε αργότερο στάδιο της μόλυνσης. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ακόμα εικασία αυτή την ώρα, είπε. Το μέγεθος και η ακριβής φύση αυτού του προβλήματος μόλις έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του και θα μάθουμε πολλά περισσότερα εντός των επόμενων ημερών και εβδομάδων, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X