ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι προτεραιότητες και οι ενδοιασμοί για την χαλάρωση

Η επανεκκίνηση της οικονομίας με φόντο την χαλάρωση των μέτρων συζητήθηκε σε Προεδρικό και Υπουργείο Οικονομικών

Εκ των ων ουκ άνευ είναι η επαναλειτουργία επιχειρήσεων ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Κύπρου για την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι πρέπει, με την πρώτη ευκαιρία, να δοθεί το πράσινο φως. Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης από το πρωί της Τετάρτης 22 Απριλίου, τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι προτεραιότητες, αλλά και οι ενδοιασμοί, με φόντο πάντοτε την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα περιμένει την αποκρυστάλλωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα, καθώς κατά το τριήμερο του Πάσχα είχαν καταγραφεί και κάποιες παρεκτροπές συμπολιτών μας, οι οποίοι έσπασαν την καραντίνα. Αυτός ήταν ίσως και ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις την Τετάρτη, αλλά μετατίθενται για την ερχόμενη Τρίτη 28 Απριλίου, μια ημέρα δηλαδή πριν από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως πληροφορείται η «Κ», κατά τις συσκέψεις σε Προεδρικό και Υπουργείο Οικονομικών, δόθηκε η ευκαιρία στην κυβερνητική και στην επιστημονική πλευρά να καταθέσουν, η μεν τις προτεραιότητες και η δε τους ενδοιασμούς, τις απόψεις και τις συμβουλές της, όσον αφορά στην σταδιακή επαναφορά σε λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Μάλιστα, την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή με την ομάδα των ειδικών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα παρουσιαστεί η πρόταση για την σταδιακή άρση μέτρων, η οποία θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Τετάρτη 29 Απριλίου, για να εγκριθεί.

Άνοιγμα με μάσκες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης, πρώτα στην λίστα της άρσης των περιορισμών θα είναι τα εργοτάξια και οι μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Δεν αποκλείεται, είπε, με την άρση κάθε φορά κάποιων μέτρων να παρατηρείται αύξηση και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Ο ίδιος ευελπιστεί ότι δεν θα ξεφύγει η κατάσταση, καθώς θα δοθούν γραπτώς οι οδηγίες το επόμενο διάστημα για το πώς πρέπει οι πολίτες να συμπεριφέρονται σε αυτούς τους χώρους. Συγκεκριμένα, εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα και γάντια, για τα οποία θα γίνουν σύντομα βίντεο που θα περιγράφουν την διαδικασία σωστής χρήσης, το πώς θα τα φοράμε και το πώς θα τα βγάζουμε, ώστε να αποφύγουμε να μολυνθούμε από αυτά.

Κόκκινες γραμμές

Όπως είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας το πρωί της Τετάρτης 22 Απριλίου στο κρατικό ραδιόφωνο, ήδη έχει στα χέρια του μια μελέτη από την συμβουλευτική ομάδα, στην οποία τίθενται και τα κομβικά σημεία της αύξησης των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνεται ανά δύο εβδομάδες περίπου, κατά την διάρκεια των οποίων θα παρακολουθείται στενά η κατάσταση. Επίσης μετά από κάθε άρση περιοριστικών μέτρων, αναμένεται ότι θα καταγράφεται αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά είναι αναμενόμενη. Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, οι «κόκκινες γραμμές» δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι μεγάλες δειγματοληψίες στους εργαζόμενους και στον γενικό πληθυσμό. Βεβαίως, ακόμα κι όταν θα ολοκληρωθούν οι δειγματοληψίες και η μελέτη των δεδομένων που θα προκύψουν, ενδεχομένως να υπάρχουν και φορείς του ιού που δεν θα έχουν εντοπιστεί. Με τις δικλείδες ασφαλείας που θα τεθούν, ωστόσο, πιστεύεται πως η κατάσταση δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο, εκτιμά ο Δρ Καραγιάννης.

Ικανοποίηση, όχι αποφάσεις

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μετά την συνεδρία στο Προεδρικό το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των μέτρων που λήφθηκαν, σημειώνοντας τη σταθερή καθοδική πορεία των κρουσμάτων. Κατά τη σύσκεψη, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας αναφέρθηκαν σε τομείς της οικονομίας που θα μπορούσαν να επαναδραστηριοποιηθούν στην πρώτη φάση, καθώς και στα μέτρα χαλάρωσης της διακίνησης των πολιτών, πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιδημιολογικοί δείκτες το επιτρέψουν. Επανέλαβαν ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για να μην καταστρέψουμε ό,τι με πολλές θυσίες και υπομονή κατόρθωσε ο λαός μας να επιτύχει το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται ότι, σε καμιά απολύτως απόφαση δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, όπως και καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί για τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που θα επαναλειτουργήσουν κατά την πρώτη φάση.

Η κάθοδος συνεχίζεται

Μόλις έξι νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, από σύνολο 1441 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Λεόντιο Κωστρίκκη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών σχηματίζουν μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. «Επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία, στην οποία βρισκόμαστε και δείχνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε», είπε χαρακτηριστικά. «Ως επιστημονική ομάδα», συνέχισε, «έχουμε ενημερώσει διεξοδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας. Έχουμε καταθέσει διάφορες απόψεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ασφαλώς, η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, που μας επιτρέπει να εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία την επεξεργασία σχεδίου για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα όμως θα πρέπει να γίνουν με προετοιμασία και μεθοδικότητα».

13ος θάνατος

Τους δεκατρείς έφτασαν οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους, εξαιτίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, αφού την Τετάρτη ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 78χρονου, ο οποίος αποδίδεται στην νόσο COVID-19. Όπως είπε, επίσης, ο ηλικιωμένος άνδρας είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση