ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τακτική που έσωσε το Βένετο και η Κύπρος

Στην επιθετική δειγματοληψία και στην αποφυγή νοσηλείας μεγάλου ποσοστού νοσούντων είχαν ευεργετικά αποτελέσματα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το δημοσίευμα της Financial Times, σχετικά με το πώς οι δύο γειτνιάζουσες περιοχές της Ιταλίας, Βένετο και Λομβαρδία, που πρώτες μπήκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, διαχειρίστηκαν τα περιστατικά κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η πρώτη να καταγράφει πολύ μικρότερο αριθμό θανάτων από την δεύτερη. Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν στο Βένετο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ελαχιστοποίησαν την διασπορά του ιού στα νοσοκομεία της περιοχής και συνέβαλαν στην πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσής του στην κοινότητα.

Πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες, ειδικότερα για την Κύπρο, όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία καλούνται να χειριστούν τα περιστατικά της νόσου COVID-19, αποδεκατίζονται με νοσηλευτές, γιατρούς και ασθενείς να έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Υπενθυμίζεται ότι στην Πάφο είχαν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα από τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιο Νικολόπουλο. Βάσει των στοιχείων, στην Πάφο καταγράφονταν 34 κρούσματα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, ενώ ακολουθούσε η Λευκωσία με 15. Παράλληλα, η Πάφος κατέγραφε μέχρι τότε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων στην Κύπρο, με 23%.

Βένετο και Λομβαρδία

Αν και είναι δύο γειτονικές περιοχές της Ιταλίας, οι πόλεις Βένετο και Λομβαρδία χειρίστηκαν με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά τα περιστατικά κορωνοϊού. Από τα όσα δημοσιεύονται στην Financial Times την Δευτέρα 6 Απριλίου, το ποσοστό θνησιμότητας στην Λομβαρδία ανέρχεται στο 17,6% ενώ στο Βένετο μόλις στο 5,6%. Βάσει της ερμηνείας που δίνουν επιστήμονες, το Βένετο δεν νοσήλευσε μεγάλο αριθμό νοσούντων από κορωνοϊό, ενώ εφάρμοσε και επιθετική μέθοδο δειγματοληψίας στην κοινότητα.

Χάρτης του Βένετο

Η Λομβαρδία η οποία είναι μια περιοχή με 10 εκατομμύρια κατοίκους, μέχρι το περασμένο Σάββατο, μετρούσε 8656 νεκρούς, το 56,3% των συνολικών θανάτων στην Ιταλία, ενώ το Βένετο το οποίο έχει πληθυσμό 4,9 εκατομμυρίων κατοίκων, είχε μόλις 607 θανάτους από τον ιό. Οι αριθμοί αυτοί αποδίδονται στο υψηλότερο επίπεδο της ιχνηλάτησης επαφών και διενέργειας εξετάσεων, σύμφωνα με τους Ιταλούς επιστήμονες. Η κυβερνήτης του Βένετο είχε εξαρχής καταρτίσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξετάσεων στην κοινότητα με γρήγορα τεστ με την μέθοδο του drive-through, αλλά και σε ιατρικά κέντρα, σε μεγαλύτερο βαθμό ακόμα και από τις προτροπές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Μάλιστα, βάσει των συμβουλών των επιστημόνων της περιοχής, το Βένετο έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 133.289 εξετάσεις από το Σάββατο, το δεύτερο υψηλότερο στην Ιταλία μετά τις 141.877 της Λομβαρδίας, παρά το ότι διαθέτει τον μισό πληθυσμό.

Η γειτνιάζουσα Λομβαρδία

Νοσηλεία

Καταλυτικό ρόλο στον μικρότερο αριθμό θανάτων στο Βένετο, φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η μειωμένη, σε σχέση με της Λομβαρδίας, νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό. Στο Βένετο μόλις το 20% των ασθενών νοσηλεύθηκε, με τους υπόλοιπους να προτρέπονται, απλώς, να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Από την άλλη, στην Λομβαρδία νοσηλεύθηκε το 65% των ασθενών με κορωνοϊό. Ο Giorgio Palù, ένας εκ των κορυφαίων ιολόγων στην Ευρώπη, ανέφερε ότι όσο περισσότερους ασθενείς μεταφέρεις σε νοσοκομεία, τόσο μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών δημιουργείς, καθώς στα αρχικά στάδια κανείς δεν προνόησε να υποβάλει σε εξετάσεις το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των πληροφοριών που αναγράφονται στο δημοσίευμα της Financial Times, περισσότεροι από 60 γιατρούς και νοσηλευτές έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας της νόσου COVID-19 στην Ιταλία, με τους πλείστους στην περιοχή της Λομβαρδίας. Επίσης, μια ομάδα γιατρών από το νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII στην πόλη Bergamo της Λομβαρδίας προειδοποιούσαν τον Μάρτιο ότι τα νοσοκομεία είχαν καταστεί η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού, γι’ αυτό έπρεπε μεγαλύτερος αριθμός ασθενών να λαμβάνει θεραπεία κατ’ οίκον.

Βένετο και Λομβαρδία ήταν οι πρώτες περιοχές στην Ιταλία και στην Ευρώπη που τέθηκαν σε καραντίνα.

Στην Κύπρο

Παρά το γεγονός ότι και στην Κύπρο τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν πληγεί από τα κρούσματα κορωνοϊού, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα εδώ δεδομένα με της Ιταλίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε στην «Κ», ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, στην Κύπρο δεν υπήρξε μαζική νοσήλευση ασθενών με κορωνοϊό σε αντίθεση με την Ιταλία, ενώ εμείς εξ αρχής λάβαμε αυστηρά μέτρα και εφαρμόσαμε πρωτόκολλα διαχείρισης, μη αφήνοντας την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως έγινε στην Ιταλία.

Ακόμα ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, είναι το ότι στην Κύπρο έχει οριστεί το νοσοκομείο αναφοράς, στο οποίο νοσηλεύονται τα περιστατικά για τα οποία αυτό κρίνεται αναγκαίο, εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης. Επίσης, αρκετά άτομα θετικά στον ιό βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και λαμβάνουν οδηγίες από τους ειδικούς, εάν δεν υπάρχει λόγος νοσηλείας τους, πρόσθεσε. Καταλήγοντας, δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι σε μερικές μέρες θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε προς τα πού κατευθυνόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X