Σε διάστημα μιας εβδομάδας αναμένεται ότι θα φανεί αν οι Κύπριοι πολίτες τήρησαν αυστηρά τα μέτρα περιορισμού. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ακολουθεί μια πτωτική πορεία, παρά το ότι την Τρίτη 21 Απριλίου ανακοινώθηκαν 12 νέα κρούσματα από το Υπουργείο Υγείας. Τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται μέρα με την ημέρα στο νησί μας, επιτρέπει στην Κυβέρνηση και στους επιστήμονες να συζητούν την επόμενη μέρα, αυτήν της έναρξης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήδη συζήτησε με τους κοινωνικούς εταίρους τους τέσσερις παράγοντες που θα συμβάλουν στην χαλάρωση των μέτρων στην Κύπρο, με τον Δρ Μάριο Λοΐζου να επαυξάνει το απόγευμα της Τρίτης, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να αναθεωρήσουμε ως χώρα τους στόχους μας.
Εστίες μόλυνσης
Από τα 12 επιβεβαιωμένα περιστατικά που ανακοινώθηκαν, τα 11 προέκυψαν μετά από την ιχνηλάτηση επαφών και το 1 από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20 χιλιάδων επαγγελματιών. «Τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Επιστημονικής Ομάδας ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή πορεία», ήταν το σχόλιο του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκκη, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, για να προσθέσει στην συνέχεια ότι «οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη εστίες μολύνσεως μέσα στην κοινότητα, τις οποίες θα πρέπει να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε. Μέχρι τότε, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να μην κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε ότι η μάχη έχει κριθεί». Σε ερώτηση της «Κ» σε σχέση με κάποια υπό διερεύνηση περιστατικά μη συμμόρφωσης κατά το εορταστικό τριήμερο του Πάσχα, ο κ. Κωστρίκκης είπε ότι σε μια βδομάδα θα έχουμε στοιχεία τα οποία θα μας υποδεικνύουν αν έγιναν και σε ποιο βαθμό παραβιάσεις των διαταγμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σε μοναστήρι σε δύο μοναστήρια παλαιοημερολογιτών στο Αβδελλερό καταγγέλθηκαν συνάξεις την Μ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, «στο Αβδελλερό υπάρχουν δύο μοναστήρια Παλαιοημερολογιτών, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε η Αστυνομία εντοπίστηκαν να αποχωρούν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από το ανδρικό μοναστήρι δέκα περίπου άτομα τα οποία και καταγγέλθηκαν για παράβαση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό των κινήσεων και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ». Πρόσθεσε ότι «δέκα άλλα άτομα εντοπίστηκαν να αποχωρούν από το γυναικείο μοναστήρι το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν βίντεο στα οποία φαίνεται πλήθος πιστών να βρίσκεται έξω από εκκλησία στην κοινότητα Αβδελλερού με αναμμένα κεριά, παρά τα περιοριστικά μέτρα και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για τήρηση τους».
Σε εργαστήριο εξέτασης δειγμάτων για κορωνοϊό. Πηγή: ΓΤΠ
Μικρές νίκες
Ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου, επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους αριθμούς που αφορούν στα νέα κρούσματα, καθώς και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ των γενικών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15:00 το απόγευμα της Τρίτης, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο αναφοράς 16 άτομα, με τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και την κατάστασή τους να είναι σταθερή. Πρόσθεσε ότι διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν, μέχρι εκείνη την ώρα, συνολικά δέκα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Σύμφωνα με τον Δρ Λοΐζου, τα δεδομένα συνεχίζουν να είναι θετικά, αφού υπάρχει μια σημαντική μείωση τόσο του αριθμού των νέων κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Έχουμε πετύχει πολλές μικρές νίκες», είπε χαρακτηριστικά, που «μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και με προσοχή όταν έλθει η ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων». Πρόσθεσε ότι «η ανάσα που παίρνουμε σιγά-σιγά, μάς επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σωφροσύνη την επόμενη μέρα, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς».
Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Προεδρικό. Πηγή: ΚΥΠΕ
Συσκέψεις στο Προεδρικό
Τους τέσσερις παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλουν καταλυτικά στην σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων συζήτησε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες και με εταίρους της οικοδομικής βιομηχανίας, με θέμα την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε ενημέρωση για την διαχείριση της πανδημίας, ενώ άκουσε και τις απόψεις των δύο πλευρών σε σχέση με την στρατηγική της Κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων. Η στρατηγική για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξαρτηθεί πλήρως από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις συστάσεις της επιστημονικής ομάδας, τη συστηματική παρακολούθηση μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά και τη δυνατότητα λήψης και διατήρησης μέτρων ασφάλειας, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.