ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολα ξαναπάμε σε lockdown

Από τα αποτελέσματα της υπερβολικής χαλάρωσης των πολιτών θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο πισωγύρισμα

Τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά το τετραήμερο 21-24 Μαΐου, με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, δεν περνούν απαρατήρητα από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργού Υγείας. Μάλιστα, οι ειδικοί άρχισαν να προειδοποιούν το κοινό όπως μην χαλαρώνει από τις πρώτες κιόλας μέρες, παραγράφοντας τα μέτρα αυτοπροστασίας και την τήρηση των αποστάσεων, καθώς δεν αποκλείεται αυτές οι συμπεριφορές να μας οδηγήσουν ξανά στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, από πλευράς επιδημιολογικής ομάδας έχουν τεθεί και τα όρια, με την μεγαλύτερη προσοχή να στρέφεται στους επαναπατρισμούς, αλλά και στην επικείμενη επαναλειτουργία των αεροδρομίων και την άφιξη τουριστών στο προσεχές μέλλον.

Όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, η επαναφορά περιοριστικών μέτρων θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς υπερβολικής χαλάρωσης που φαίνεται να παρουσιάζουν οι πολίτες. Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα, εκτός κι αν αρχίσουν και πάλι να παρατηρούνται επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 σε αριθμούς των τριάντα-σαράντα για διάστημα πέντε ημερών συνεχόμενα. Αυτή την στιγμή, φαίνεται ότι τα περιστατικά στην Κύπρο είναι μηδέν, είπε, εξηγώντας ότι, εκτός από τα επτά τα οποία αφορούν σε επαναπατρισθέντες, το όγδοο αφορούσε σε άτομο που προέκυψε από την διαδικασία της ιχνηλάτησης, γεγονός που δεν το καθιστά νέο κρούσμα. Θεωρητικά δεν έχουμε πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Κύπρο – αν είχαμε, με την συμπεριφορά του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, θα επιδεινωνόταν, είπε στην συνέχεια ο καθηγητής. Ο ίδιος, παράλληλα, πιστεύει ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της επιδημίας, όσον αφορά στην Κύπρο, πάντοτε, αλλά με το άνοιγμα των αεροδρομίων, πρέπει να προσέξουμε από τα εισαγόμενα κρούσματα.

Χρειαζόμαστε σταθεροποίηση

Σε σχέση με διάφορες παρατυπίες και συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με την άρση περιοριστικών μέτρων, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης επανέλαβε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε, καθώς χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες σταθεροποίηση. Αν μετά την επαναλειτουργία καταστημάτων, χώρων εστίασης και την επικείμενη επαναλειτουργία ξενοδοχείων από τις αρχές Ιουνίου, διαπιστωθεί ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα, δεν υπάρχει λόγος πλέον να ανησυχούμε, ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε για ακόμα δεκαπέντε μέρες να τηρούμε σωστά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Συνοψίζοντας, το συμπέρασμα στο οποίο μπορεί να καταλήξει κάποιος, είπε, τέλος, ο Δρ Καραγιάννης, είναι το ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα η επιστροφή σε συνθήκες lockdown. Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα διαμορφωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, μετά την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης και των διαφόρων άλλων τομέων της οικονομίας.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση