ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφορετικά τεστ με διαφορετικά αποτελέσματα για φοιτήτρια

Σύγχυση για το αν είναι θετικός ή αρνητικός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα μέθοδος του Λεόντιου Κωστρίκη κατέδειξε αρνητικό τον φοιτητή του Πανεπιστήμιου Κύπρου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης στο «Τρίτο Πρόγραμμα», δεν αμφισβητείται το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ, επισημαίνοντας πως είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο περιστατικό να διένυε τις τελευταίες μέρες κατά τις οποίες ήταν θετικό διότι η δειγματοληψία έγινε πριν 4 μέρες.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως τα αποτελέσματα της μεθόδου Κωστρική είναι απόλυτα σωστά, διευκρινίζοντας όμως ότι ο φοιτητής θα ξανακάνει τεστ τις επόμενες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι, η νέα μεθοδολογία βασίζεται σε αμερικανική πατέντα του Καθηγητή Κωστρίκη (US 7,709,188B2) και θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τη διαδικασία δεξαμενοποίησης δειγμάτων (sample pooling). Η μέθοδος αυτή είναι η μοναδική στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί από τρεις διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα από τον World Health Organization SARS CoV-2 External Quality Assessment Programme (WHO SARS CoV-2 EQAP), το European Center for Prevention and Disease Control (ECDC) και από το Quality Control for Molecular Diagnostics, UK (QCMD).

Η φοιτήτρια του ΠΚ δεν ήταν εξ αρχής θετική στον κορωνοϊό

Αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν για κρούσμα φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δρ Κωστρίκης τόνισε ότι η φοιτήτρια δεν ήταν εξ αρχής θετική στο κορωνοϊό και πως ήταν λανθασμένη η αρχική διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τη βρήκε θετική.

«Το δείγμα επαναλήφθηκε χθες από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου κι είναι αρνητικό. Άρα φαίνεται το θετικό είναι λανθασμένο. Επίσης, η φοιτήτρια επανέλαβε το τεστ σε εξωτερικό ιδιωτικό εργαστήριο, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν επίσης αρνητικό. Η φοιτήτρια είναι αρνητική. Έκαμαν λάθος στην πρώτη διάγνωση. Η πρώτη διάγνωση που έγινε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι λανθασμένη. Στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου χρησιμοποιήθηκε η δική μου τεχνική και στο εξωτερικό εργαστήριο οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα άλλα εργαστήρια», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει περαιτέρω σε τι συνίσταται η δική του τεχνική, ανέφερε ότι είναι είναι βασισμένη σε μια πατέντα δική του που κατοχυρώθηκε στην Αμερική το 2011 κι χρησιμοποιείτο για τη διάγνωση του SARS 1 της πρώτης επιδημίας του ιού.

«Είναι τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται σωστή διάγνωση ακόμη κι αν ο ιός μετακινηθεί γενετικά, όταν δηλαδή υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού, χρησιμοποιεί αυξημένο αριθμό γονιδίων για τη διάγνωση, χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζουμε θετικό δείκτη στο πείραμα κι έχει ορισμένα στοιχεία τα οποία αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα να μην γίνει λάθος. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου προσάρμοσα αυτή την πατέντα για το SARS 2. Εκτός από ότι την προσάρμοσα, την αξιολόγησα με τρεις διεθνείς οργανισμούς που κάνουν αξιολογήσεις διαγνωστικών μεθοδολογιών και τα αποτελέσματα που είχαμε ήταν 100% σωστά», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως, ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι βιοτεχνολογική εταιρεία, άρα αυτό το κάναμε στα πλαίσια της έρευνας μας και σε ένα ερευνητικό εργαστήριο. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως πρέπει αυτή η μεθοδολογία να χρησιμοποιηθεί από μια βιοτεχνολογική εταιρεία και να την προσαρμόσει και να την παράγει σε μεγάλους αριθμούς σε άλλα κέντρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X