Kathimerini.com.cy
Δεν έχει τύχει ενημέρωσης για την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, αναφέρει το ΔΣ της Αναισθησιολογικής Εταιρείας Κύπρου, εκφράζοντας απογοήτευση και θέτοντας θέματα ασφάλειας των ασθενών και αξιοπρεπούς απόδοσης των ωφελημάτων των αναισθησιολόγων.
Σε ανοικτή επιστολή του, το ΔΣ της Αναισθησιολογικής Εταιρείας Κύπρου σημειώνει ότι «με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη διακηρυγμένη έναρξη της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) την 1η Ιουνίου 2020».
«Mε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι η ειδικότητα της αναισθησιολογίας, μιας ειδικότητας που ανά το παγκόσμιο θεωρείται ως η βασικότερη και απαραίτητη ιατρική ειδικότητα για την εύρυθμη λειτουργία οποιουδήποτε νοσηλευτικού ιδρύματος, απουσιάζει παντελώς από τον σχεδιασμό της δεύτερης αυτής φάσης», προσθέτει.
Ως Αναισθησιολογική Εταιρεία Κύπρου, σημειώνει, «δεν έχουμε τύχει καμίας ενημέρωσης . Δεν έχουμε λάβει καμιά πληροφόρηση για όλα εκείνα τα θέματα τα οποία αναπτύξαμε στις συναντήσεις με τον ΟΑΥ στις αρχές Νοεμβρίου 2019 και που αφορούσαν ακριβώς τη θέση και τον ρόλο της αναισθησιολογίας, στη δεύτερη ενδονοσοκομειακή φάση του ΓεΣΥ».
Δυστυχώς, συνεχίζει η επιστολή, «ακόμη και τώρα τυγχάνουμε ενημέρωσης από τρίτους για θέματα που αφορούν τους αναισθησιολόγους, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους εντός του ΓεΣΥ».
«Όλα αυτά τα θέματα είχαν τεθεί στις συναντήσεις με τον ΟΑΥ και τονίσαμε πόσο σημαντικά είναι εάν δεν τύχουν ιδιαίτερου χειρισμού και προσοχής. Αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενδονοσοκομειακού ασθενούς μέχρι και την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος», αναφέρεται.
Η κατάσταση, προστίθεται, «έχει φθάσει στο απροχώρητο και ο ΟΑΥ οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Όταν γίνει αυτό, μην έχετε αμφιβολία ότι οι αναισθησιολόγοι της Κύπρου θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα κάνουν το καθήκον τους, όπως το έχουν κάνει και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας COVID-19».
«Δεν πρόκειται, όμως, να δεχθούμε οποιονδήποτε υποβιβασμό, υποτίμηση και περιφρόνηση της ειδικότητας και της δουλειάς μας και καμία έκπτωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουμε», σημειώνεται.
Μεταξύ άλλων, το ΔΣ της Αναισθησιολογικής Εταιρείας Κύπρου ζητά από τον ΟΑΥ «τον διαχωρισμό ή καθορισμό της αμοιβής του αναισθησιολόγου από το πακέτο αμοιβής του νοσηλευτηρίου και των υπόλοιπων ειδικοτήτων, για να γνωρίζει ο κάθε ένας από εμάς την αμοιβή του για κάθε ιατρική πράξη που παρέχει». Θέτει τα ερωτήματα ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας εκ μέρους του ΟΑΥ ώστε να διασφαλίσει ότι η κάθε αμοιβή θα καταλήξει σε αυτόν που τη δικαιούται, αν ο ανώδυνος τοκετός προσφέρεται στο ΓεΣΥ και θα αποζημιώνονται οι αναισθησιολόγοι του ΓεΣΥ καθώς και το δικαίωμα ή όχι των συμβεβλημένων αναισθησιολόγων του ΟΚΥπΥ να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και των ιδιωτών αναισθησιολόγων αντίστροφα.
«Στόχος μας είναι να θέσουμε τα θέματα ασφαλείας των ασθενών μας και να εξασφαλίσουμε την παροχή των ελαχίστων υπηρεσιών για την ποιότητα της νοσηλείας τους στα νοσηλευτήρια. Παράλληλα επιδιώκουμε την αξιοπρεπή απόδοση των ωφελημάτων μας», καταλήγει η επιστολή.