ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε συζήτηση για την 3η δόση εμβολίου από φθινόπωρο

Σκέψεις για ενισχυτική δόση σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – αναμένεται έξαρση της πανδημίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου θεωρείται βέβαιο πως θα δρομολογήσει σοβαρές διεργασίες και αποφάσεις, που θα αφορούν πρώτον την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, με τους επιστήμονες να αναμένουν έξαρση, και δεύτερον στην περαιτέρω θωράκιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με την χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Μια ανάγκη που προκύπτει και από τα περιστατικά θανάτων εμβολιασμένων, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός είναι μικρός αλλά και ενδεχομένως ο θάνατός τους να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που επιβαρύνθηκαν με τον ιό. Σε επιστημονικό επίπεδο, ο προβληματισμός για το τι μέλει γενέσθαι από τον ερχόμενο Αύγουστο ήδη υπάρχει. Στην Κύπρο οι σχετικές διεργασίες που αφορούν το ενδεχόμενο χορήγησης 3ης δόσης εμβολίου είναι σε πρώιμα στάδια, με τους επιστήμονες να δείχνουν σημάδια προβληματισμού όχι τόσο για την αναγκαιότητα της ενισχυτικής δόσης αλλά για την προτεραιοποίηση επαναεμβολιασμού του πληθυσμού. Το στίγμα στο θέμα αυτό αναμένεται να δώσει το ευρωπαϊκός και αμερικάνικος οργανισμός φαρμάκων, έχοντας ενώπιον τους χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία που έχουν εισέλθει σε μια διαδικασία εθνικής στρατηγικής επανεμβολιασμού.

Το πλαίσιο συζήτησης

Στην Κύπρο η συζήτηση που φαίνεται να υπάρχει σε επιστημονικό και υπηρεσιακό επίπεδο υγειονομικών αρχών για την αναγκαιότητα ή όχι ενισχυτικής δόσης, εστιάζεται σε τρείς παράγοντες. Πρώτον το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχει συμπληρωθεί η δεκάμηνη, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, προστατευτική ανοσία της ομάδας του πληθυσμού που εμβολιάσθηκε αρχές του τρέχοντος έτους. Δεύτερον αναμένεται έξαρση της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα που σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση του δεκάμηνου τοίχους ανοσίας, κάποιες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως υπερήλικες, να χρήζουν ενίσχυσης και παράτασης της ανοσίας. Τρίτον αναμένονται και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού κάτι που δημιουργεί την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για τον εμβολιασμό. Αυτό που για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι να καθοριστεί η προτεραιοποίηση εμβολιασμού ομάδων, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι , υπερήλικες, και κλειστές δομές.

Οι εμβολιασμένοι

Μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί είναι οι πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρά τον σχετικά μικρό αριθμό νέων κρουσμάτων αλλά και νοσηλειών. Μια επιστημονική εξήγηση που δίδεται έχει να κάνει με τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο υπάρχουν άλλες σχετικές απόψεις που δεν εντοπίζουν κανένα συσχετισμό, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία κάποιας μελέτης που να δείχνει πως η τελευταία μετάλλαξη είναι παθογόνα. Στα ζητήματα που εκ των πραγμάτων προκύπτουν με τις ΜΕΘ, έρχονται να προστεθούν και τα περιστατικά θανάτων εμβολιασμένων που νόσησαν σοβαρά. Σε επίπεδο Συμβουλευτικής Ομάδας τα συγκεκριμένα περιστατικά αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και υπό το πρίσμα ότι αφορούν τη «συντριπτική μειοψηφία» των περιστατικών που νόσησαν σοβαρά και κατέληξαν. Επί του παρόντος οι εξηγήσεις που δίνονται για τους εμβολιασμένους που κατέληξαν βασίζονται σε εκτιμήσεις που συνοδεύονται με ερωτηματικό.

-Ειδικά σε μεγάλες ηλικίες το ανοσοποιητικό τους σύστημα να μην μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς με υψηλό τίτλο αντισωμάτων.

-Να είχαν εμβολιασθεί αλλά δεν είχαν την καλύτερη ανοσιακή απάντηση για το λόγο ότι ήταν υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα.

Το πιο σημαντικό που χρήζει διερεύνησης είναι αν από τα περιστατικά αυτά προκύπτει θέμα μειωμένης ανοσίας που να ανατρέπει την υπάρχουσα βιβλιογραφία για το τοίχος προστασίας των εμβολιασμένων από 9 έως 12 μήνες. Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, συνεχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο ότι η συντριπτική πλειοψηφία (9 στους 10) όσων νόσησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση