ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος: Πόσα καταφύγια υπάρχουν και πόσο πληθυσμό χωράνε

Πώς μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για το καταφύγιο στο οποίο θα μπορούν να μεταβούν σε περίπτωση ανάγκης

ΚΥΠΕ

Στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2200 καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας, έτοιμα να φιλοξενήσουν αν χρειαστεί ανάγκη το 30% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης, σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια για να αυξηθεί ο αριθμός των καταφυγίων και δίδοντας συμβουλές στους πολίτες για το πώς θα λειτουργήσουν πριν αλλά και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιασίδης, είπε αρχικά πως στην Κύπρο υπάρχουν 2200 καταφύγια αυτή τη στιγμή με τα περισσότερα να βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές και γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν με εξεύρεση νέων χώρων. «Είμαστε σε επικοινωνία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις για να μας δώσουν καταλόγους με τους ναούς που έχουν υπόγεια μεγάλα. Επίσης υπάρχουν πολλές νέες αναπτύξεις, οι οποίες πολλές έχουν υπόγειους χώρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι προστασίας», είπε.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιασίδης, τα καταφύγια είναι ειδικά διαρρυθμισμένα με εξοπλισμό αλλά υπάρχουν και οι χώροι προστασίας στους οποίους οι πολίτες μπορούν να καταφύγουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σημείωσε πως αν υπάρχουν σε σπίτια υπόγειοι χώροι, οι κάτοικοι τους μπορούν να καταφύγουν εκεί για να προστατευθούν.

Ερωτηθείς αν τα 2200 καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας είναι άμεσα διαθέσιμα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας απάντησε θετικά, λέγοντας πως τα πλείστα καταφύγια είναι εξοπλισμένα, έχουν τουαλέτες, ντεπόζιτα νερού και αυτά που δεν έχουν αυτή τη στιγμή τουαλέτες, η Υπηρεσία σκοπεύει άμεσα να τα εξοπλίσει με ξηρού τύπου, βιολογικές τουαλέτες.

Σημείωσε, ωστόσο, πως όλα τα καταφύγια είναι για ολιγόωρη παραμονή του πληθυσμού για όση ώρα διαρκούν βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιθέσεις και όχι για όσο χρόνο διαρκέσουν τυχόν συρράξεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε πως τα υφιστάμενα καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας μπορούν να φιλοξενήσουν σήμερα περίπου το 30% του πληθυσμού, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να φτάσουν σε κάποιο στάδιο την κάλυψη του 70% των πολιτών. Παρόλα αυτά, όπως είπε, σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα βρίσκεται εν ώρα κρίσης στην επιστράτευση και κάποιοι άλλοι σε ζωτικές υπηρεσίες.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για το καταφύγιο στο οποίο θα μπορούν να μεταβούν σε περίπτωση ανάγκης, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με τις δύο τηλεφωνικές γραμμές της Πολιτικής Άμυνας στο 22403450 και στο 22403452 και λέγοντας τη διεύθυνση και τον Ταχυδρομικό Κωδικό να ενημερωθούν από τους λειτουργούς της Υπηρεσίας για το πλησιέστερο καταφύγιο.

Διευκρίνισε πως αν στην κλήση απαντήσει το φωνοκιβώτιο της γραμμής, οι πολίτες πρέπει να αφήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους ώστε οι λειτουργοί να επιστρέψουν την κλήση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει τρόπος να αναζητηθούν οι αριθμοί των τηλεφώνων.

Ερωτηθείς πώς καλούνται οι πολίτες να καταφύγουν στα καταφύγια, ο κ. Λιασίδης είπε πως η ειδοποίηση γίνεται μέσω των σειρήνων που υπάρχουν σε όλη την Κύπρο και είναι οι ίδιες που ηχούν κατά τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής. Με τη λήξη του συναγερμού, πρόσθεσε, θα υπάρξει ξανά ένας ήχος συνεχόμενος από τις σειρήνες.

Σε ερώτηση σχετικά με την παροχή τροφών και νερού για τους πολίτες που θα βρίσκονται στα καταφύγια, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως καλό είναι όσοι θα μεταβούν σε αυτά σε περίπτωση συναγερμού, να πάρουν μαζί τους κάτι έκτακτο όπως μπουκάλι νερό και κάποια ξηρά τροφή, τονίζοντας ωστόσο πως η παραμονή τους στα καταφύγια είναι σχεδόν πάντα ολιγόωρη. Αν υπάρξει περίπτωση ανάγκης για μεγαλύτερη παραμονή σε καταφύγια, τότε η Πολιτική Άμυνα έχει πρόνοιες για παροχή τροφής και νερού στους πολίτες, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιασίδης είπε πως με την κρίση που επικρατεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η Πολιτική Άμυνα, ως οφείλει, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ώστε αν χρειαστεί να δράσουν με βάση τα σχέδια που υπάρχουν.

Τέλος, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει χρήση των καταφυγίων, οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία ώστε να μην επικρατήσει πανικός, ο οποίος είναι ό,τι χειρότερο σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση