ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κούσιος: Μειωμένα κατά 7% τα εργατικά ατυχήματα φέτος

Την περίοδο 2018-2020 εκπαιδεύτηκαν 104 επιθεωρητές του Τμήματος μέσα από 126 ώρες εκπαίδευσης

ΚΥΠΕ

Μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε και τα συγκεκριμένα μέτρα, έχουμε κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να έχουμε μια συνεχή μείωση των εργατικών ατυχημάτων, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι «φέτος η μείωση εκτιμάται ότι είναι γύρω στο 7%». Σημείωσε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων αφορά πρώτα τους εργαζόμενους, αλλά αφορά και συνολικά και τον τόπο και τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Ο Υπουργός μιλούσε στο περιθώριο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, όπου παρουσίασε τη δεκάχρονη συνεργασία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας με το Κέντρο Αριστείας CERIDES, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Στον χαιρετισμό του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός ανέφερε ότι η κοινή και συστηματική προσπάθεια για ανάπτυξη και αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης εντάσσεται στον Πυλώνα 8 της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που αφορά την ενθάρρυνση της προόδου και της έρευνας.

«Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι προφανές ότι επικεντρώνουμε τις δράσεις μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας των εργαζομένων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των επικίνδυνων περιστατικών στον εργασιακό χώρο», ανέφερε.

Σημείωσε, ότι μέσα από τη συνεργασία των δύο θεσμών επιδιώκεται η ανάπτυξη και αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης και της καινοτομίας, για τη χάραξη πολιτικής διασφάλισης της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων, της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, η συνεργασία αυτή συμβάλλει καθοριστικά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας σε σχέση με τις νέες εξελίξεις στον τομέα, υποβοηθώντας την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους, μέσα από ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και μέσα από την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

Με τη σειρά του, ο Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας CERIDES, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Μπούστρας, ανέφερε ότι η συνεργασία ήρθε να καλύψει μια πραγματική ανάγκη, ενώ το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε έδωσε απτά αποτελέσματα και για τους δύο συμβαλλόμενους: το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποκτά επιστημονικά εργαλεία που το βοηθούν στον σχεδιασμό των εκστρατειών και των πολιτικών του και το Κέντρο Αριστείας αποκτά πραγματική εμπειρία μέσα από τον χώρο της εργασίας.

«Βρισκόμαστε στην πρωτοπορία», σημείωσε, αναφέροντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Εκπρόσωποι του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Κέντρου Αριστείας CERIDES παρουσίασαν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της συνεργασίας. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2018-2020 εκπαιδεύτηκαν 104 επιθεωρητές του Τμήματος μέσα από 126 ώρες εκπαίδευσης, με στόχο την παροχή ψηλού επιπέδου γνώσεων σε σχέση με τις νέες εξελίξεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Κατά την πανδημία, 160 επιθεωρητές του δημόσιου τομέα τηλεκπαιδεύτηκαν στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας και υγείας κατά του κορωνοϊού, ενώ άλλοι 230 παρακολούθησαν ηλεκτρονικό σεμινάριο για την επιστροφή στην εργασία.

Επιπλέον, μέσα από το μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία, δόθηκαν γύρω στις 10 υποτροφίες σε επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ μέχρι σήμερα το Μεταπτυχιακό έχει πάνω από 80 αποφοίτους.

Το ερευνητικό έργο του προγράμματος είναι ευρύ, και καλύπτει μεταξύ άλλων την ασφάλεια και υγεία στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στην ασφάλεια και υγεία και τη γήρανση του ανθρώπινου δυναμικού.

Άλλα ερευνητικά έργα που εκπονήθηκαν είναι οι οδηγίες προς τηλεργαζόμενους για την εκτίμηση κινδύνου στον χώρο τους, που οδήγησε στη δημιουργία ειδικού εργαλείου, προσβάσιμου στο κοινό, καθώς και οι έρευνες για τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο, την περίοδο 1999-2020 και το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στην Κύπρο, την περίοδο 2010-2019, για την οποία, ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αριστόδημος Οικονομίδης, είπε ότι θα βοηθήσει «να πείσουμε καλύτερα για τη σημασία της λήψης μέτρων».

ΣΧΟΛΙΑ

Η υπό αναφοράν περίοδος δεν προσφέρεται με τίποτε για σύγκριση καθ’ ότι ήτο περίοδος υποτονικής οικονομικής δραστηριότητος και το οποίο διαφεύγει εσκεμμένα του Κούσιου προς εξυπηρέτηση του διορίσαντος και επαναδιορίσαντος αυτόν στην παραγωγή του τίποτε απ΄ όπου τον εκδίωξε και τον επανέφερε ως λύση ανάγκης για την συνέχιση του τίποτε.
Το άκρον άωτον της αναφοράς της ασυμμετρίας του Κούσιου είναι και η εμπλοκή της Αριστείας (CERIDES) από την καρέκλα του Υπουργείου και μακράν του εργατικού στην πράξη γίγνεσθαι.
ΥΓ: Μια αναφορά περί μείωσης των θανάτων από οδικές συγκρούσεις, το 2022, τους εκτοξεύει καθημερινώς.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση