ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλειστό λόγω ζητημάτων ασφάλειας το Κολυμβητήριο Αγλαντζιάς

Αναζητούν στέγη οι αθλητές - Διαπιστώθηκαν προβλήματα ασφάλειας και υγείας της πισίνας

ΚΥΠΕ

Την απόφαση να κλείσει το Κολυμβητήριο της Αγλαντζιάς πήρε ο Δήμος Λευκωσίας, μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε θέματα ασφάλειας και υγείας της πισίνας. Μετά την απόφαση αυτή, οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αγλαντζιάς καλούνται να βρουν άλλες πισίνες για να συνεχίσουν να προπονούνται, ενώ σχετική επιστολή στάλθηκε και στον ΚΟΑ και αναμένεται απάντηση.

Οι επιλογές στην πρωτεύουσα για πισίνες που να μπορούν να φιλοξενήσουν αθλητές είναι περιορισμένες, καθώς το μεγαλύτερο Κολυμβητήριο της πρωτεύουσας, αυτό του Δήμου Λευκωσίας στον Άγιο Ανδρέα διαθέτει μόνο πισίνα 25 μέτρων αφού η πισίνα των 50 μέτρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μετά το κλείσιμο της για αναβάθμιση σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν.

Στην μοναδική 25άρα πισίνα του Κολυμβητηρίου της Λευκωσίας φιλοξενείται ήδη μεγάλος αριθμός κολυμβητών και αθλητών, ενώ τη λύση καλείται να δώσει ο ΚΟΑ, στον οποίο ο Δήμος Λευκωσίας έχει αποταθεί μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου της Αγλαντζιάς.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου της Αγλαντζιάς είπε πως η υπηρεσία Ασφαλείας και υγείας η οποία επισκέφθηκε το κολυμβητήριο, εντόπισε σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγείας.

Όπως είπε, τα προβλήματα είχαν διαπιστωθεί εδώ και λίγους μήνες και υπήρξε μια προσπάθεια να δοθεί μία παράταση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου της Αγλαντζιάς δεδομένου και του γεγονότος ότι γίνονταν έργα στο άλλο κολυμβητήριο, αυτό της Λευκωσίας. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, ήταν να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στους αθλητές αλλά και σε αυτούς που έκαναν χρήση του κολυμβητηρίου για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ο κ. Προύντζος ανέφερε πως πράγματι κατάφεραν να δώσουν μια παράταση στη χρήση του κολυμβητηρίου, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμισή του, καθώς υπήρχε εγκεκριμένη χρηματοδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση.

Ωστόσο, όπως είπε, επειδή παρουσιάζονταν πολλά σοβαρά ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά προβλήματα, καθώς και εισροή νερού στο μηχανοστάσιο λόγω προβληματικών αντλιών, δεν μπορούσε να ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς να γίνουν εργασίες αναβάθμισης του μηχανοστασίου.

Ο κ. Προύντζος πρόσθεσε πως έγινε μια εκτίμηση δαπάνης για εκείνες τις κατασκευαστικές εργασίες με στόχο να προχωρήσει ο Δήμος και σε ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και σε βασικές κατασκευαστικές εργασίες για να αποκατασταθούν τα προβλήματα ασφάλειας και υγείας και για να τοποθετηθεί ένα στέγαστρο. Σε εκείνη τη φάση, ανέφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, προέκυψε μυρωδιά γκαζιού που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού και αμέσως δόθηκε οδηγία να κλείσει το κολυμβητήριο μέχρι να διαπιστωθεί το πρόβλημα.

«Έχουμε ζητήσει από το ΕΤΕΚ τον διορισμό εμπειρογνωμόνων, έχουμε αποστείλει επείγουσα επιστολή στον ΚΟΑ με την οποία ενημερώνουμε για το πρόβλημα και ζητούμε να επιχορηγηθούν οι κατασκευαστικές εργασίες προκειμένου να μπορέσει να γίνει η ανακαίνιση. Επίσης, ζητήσαμε από τον ΚΟΑ να βοηθήσει και να βρεθεί λύση για να τους αθλητές και τους αθλούμενους του Ναυτικού Ομίλου Αγλαντζιάς και αναμένουν την απάντηση», είπε.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε αφορά το ζήτημα επιβίωσης του Ν.Ο Αγλαντζιάς, ο οποίος λάμβανε μια επιχορήγηση από τον Δήμο Αγλαντζιάς για να έχει τη διαχείριση και τη συντήρηση του κολυμβητηρίου ολόκληρη τη σεζόν, πλην των μηνών του καλοκαιριού, όταν η διαχείριση δινόταν πίσω στο Δήμο.

Απαντώντας σε αυτό το μέρος, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε πως αυτό είναι ένα ζήτημα καθώς ο Δήμος Λευκωσίας δεν επιχορηγούσε κανένα Ναυτικό Όμιλο ή σωματείο. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πρόσθεσε, πως δεν μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ Δήμου και Ναυτικού Ομίλου Αγλαντζιάς.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ποιος θα διαχειρίζεται και θα συντηρεί το κολυμβητήριο της Αγλαντζιάς, αν σταματήσει να το πράττει ο Ναυτικός Όμιλος, ο κ. Προύντζος είπε πως αυτό θα καθοριστεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και αποφασιστεί το πώς θα γίνεται η χρήση του κολυμβητηρίου.

Ο κ. Προύντζος επανέλαβε πως ο Δήμος έδρασε άμεσα και αποτάθηκε με επιστολή στον ΚΟΑ ώστε να βρεθεί λύση για τους αθλητές. Ερωτηθείς, ωστόσο, αν ο ΚΟΑ έχει ανταποκριθεί, είπε πως ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση. «Θα επιδιώξω να μιλήσω με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ για να τονίσω τη σημασία επείγουσας επίλυσης του προβλήματος» είπε.

Σε παρατήρηση πως το πρόβλημα με τους αθλητές της κολύμβησης μετά και το κλείσιμο του κολυμβητηρίου Αγλαντζιάς είναι τεράστιο, ο κ. Προύντζος είπε πως γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, «αλλά κανένας δεν πρέπει να μπαίνει σε μια πισίνα που είναι επικίνδυνη».

Ερωτηθείς πόσο χρόνο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες, ο κ. Προύντζος είπε πως δεν θα ήθελε να μπει σε μια θεωρητική συζήτηση για το χρόνο αποπεράτωσης των έργων, σημειώνοντας ωστόσο πως το μέγεθος των εργασιών αλλά και ο χρόνος υλοποίησής τους θα είναι πολύ λιγότερος από αυτόν του Κολυμβητηρίου Λευκωσίας.

Για το ίδιο θέμα, ο Αντιδήμαρχος Λευκωσίας και πρώην Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να δώσει τη δική του θέση, επιβεβαίωσε τα όσα ανέφερε ο Χαράλαμπος Προύντζος για τα θέματα που διαπιστώθηκε ότι ανέκυψαν στο κολυμβητήριο. Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, ήταν κυρίως εξαιτίας της παλιάς τεχνολογίας στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου, και για αυτό το λόγο είπε ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς είχε εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι από το Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο είναι εγκεκριμένο, για ενεργειακή αναβάθμιση.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως η μόνη του διαφωνία με τον όλο χειρισμό του θέματος είναι για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου. «Θεωρώ πως έπρεπε να βρεθεί μια λύση για τους αθλητές πριν πάρουμε την απόφαση για οριστικό κλείσιμο», είπε και σημείωσε πως πρέπει να δίδεται μεγάλη σημασία σε θέματα άθλησης και αθλητισμού, κάτι στο οποίο ο πρώην Δήμος της Αγλαντζιάς έδινε τεράστια, όπως ανέφερε, σημασία διαχρονικά και για αυτό, είπε, παρά τα οικονομικά προβλήματα του Ν.Ο Αγλαντζιάς τον διατηρούσε εν ζωή.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα πως ο ΚΟΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην ταλαιπωρηθούν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου.

Σε ό,τι αφορά το Κολυμβητήριο, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως συμφωνεί με τον Δήμαρχο πως πρέπει να γίνουν ενέργειες αναβάθμισης. «Δεν αμφισβητούμε κανένα πόρισμα, είμαστε στα ίδια μήκη κύματος, με τη μόνη διαφωνία πως έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική λύση με τους αθλητές και μετά να κλείσει το κολυμβητήριο της Αγλαντζιάς», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X