ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατηγορίες για σχεδιαζόμενη επίθεση, fake news με θύμα... ένα παιδί

Τι αναφέρει στην «Κ» η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στον αφρό της επικαιρότητας βρέθηκε το ζήτημα που αναδύθηκε στο άκουσμα των όσων ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Περιφερειακού Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, Πόλυς Πολυκάρπου, ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημογραφικού, για σχεδιαζόμενη ένοπλη επίθεση από μαθητή στο εν λόγω σχολείο.

Το χρονικό

Συγκεκριμένα ο κος. Πολυκάρπου ανέφερε ότι η Διεύθυνση ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία για πληροφορίες που έφτασαν κοντά της από συμμαθητές του νεαρού στους οποίους ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε όλα όσα σχεδίαζε να πράξει. Οι Αρχές εντόπισαν χάρτη του σχολείου με σημειωμένα σημεία, εντός της οικίας όπου διαμένει ο μαθητής χωρίς, ωστόσο, να ανευρεθεί οποιοσδήποτε οπλισμός.

Σημαντικότερο όλων το γεγονός πως το παιδί νιώθει στοχοποίηση έχοντας ταυτοποιηθεί με αποτέλεσμα να αρνείται να μεταβεί στο σχολείο

Στον αντίποδα, το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το συμβάν χαρακτηρίζοντας το «fake news» ενημερώνοντας μέσω γραπτής ανακοίνωσης του πως η είδηση είναι ψευδής προσθέτοντας πως «δεν πρέπει ούτε να αναπαράγεται από ΜΜΕ μια τέτοια ψευδής είδηση ούτε να σχολιάζεται».

Σε ότι αφορά τη διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών προστίθεται ότι το σχολείο ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το ΥΠΠΑΝ μερίμνησε έτσι που το θέμα εξετάσθηκε από την Αστυνομία ενώ από την αστυνομική εξέταση προέκυψε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό απειλής ή πρόθεσης χρήσης βίας ή όπλου και ότι το όλο συμβάν οφειλόταν σε παραπληροφόρηση. Επιπλέον, η αναφορά που έγινε τότε, δεν σχετιζόταν με τον γειτονικό χώρο φιλοξενίας μεταναστών.

Ερωτηματικά, στοχοποίηση - Αρνείται να πάει σχολείο το παιδί

Μιλώντας στην «Καθημερινή» η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το συμβάν, στοχοποιώντας ουσιαστικά ένα μαθητή που στα στενά πλαίσια μίας μικρής κοινωνίας όπως η δική μας μοιάζει πλέον «δακτυλοδεικτούμενος» παρά το γεγονός πως οι κατηγορίες εναντίον του αποδείχθηκαν ψευδείς.

Σε σχέση με τη σειρά δράσεων από πλευράς Επιτρόπου μας αναφέρθηκε πως μετά και την διάψευση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού απέστειλε γραπτή επιστολή με σειρά ερωτημάτων με σκοπό να πληροφορηθεί επίσημα για τα γεγονότα. Η μητέρα του νεαρού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με αρμόδιο Λειτουργό του γραφείου της Επιτρόπου ενώ μόλις σήμερα (Πέμπτη 5 Μαίου) η μητέρα απέστειλε γραπτή επιστολή προς την κυρία Δέσπω Μιχαηλίδου αναφερόμενη στα προβλήματα που εγέρθηκαν μέσα από τον ντόρο που ξέσπασε όταν το ζήτημα είδε το φως της επικαιρότητας. Σημαντικότερο όλων το γεγονός πως το παιδί νιώθει στοχοποίηση έχοντας ταυτοποιηθεί με αποτέλεσμα να αρνείται να μεταβεί στο σχολείο αφού δεν νιώθει καλά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της μητέρας.

Καμία εξουσιοδότηση, λανθασμένη συσχέτιση και ετεροχρονισμένες αντιδράσεις

Θεωρείται μάλιστα άξιο απορίας -κάτι που επιβεβαιώνει και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού πώς και με ποιο σκεπτικό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων μετέβη στην Επιτροπή παραθέτοντας -και μάλιστα ετεροχρονισμένα- τα όποια στοιχεία (αφού η υπόθεση αφορούσε τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και μάλιστα αφ ης στιγμής που από τις έρευνες της Αστυνομίας δεν προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό ή επιλήψιμο. Υπερτονίζεται το γεγονός πως συνομιλώντας με άλλα μέλη του Συνδέσμου Γονέων ο κύριος Πολυκάρπου δε φαίνεται να είχε εξουσιοδότηση ή σύμφωνη γνώμη για να προβεί στις όποιες καταγγελίες ή να δημοσιοποιήσει στοιχεία αμφιβόλου προέλευσης.

Πολλώ δε μάλλον εάν ληφθεί υπόψη πως η συγκεκριμένη συνεδρία αφορούσε ζητήματα που άπτονται του μεταναστευτικού προβλήματος και του κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας αιτητών ασύλου Πουρνάρα τη στιγμή που διασαφηνίστηκε στην «Κ» πως ο εν λόγω μαθητής δεν έχει καμία μεταναστευτική βιογραφία και δεν συνδέεται καθ’οποιονδήποτε τρόπο με τις μεταναστευτικές ροές. Έστω και ασυναίσθητα όμως δημιουργούνται εντυπώσεις από τη στιγμή που επιλέχθηκαν οι όποιες καταγγελίες να κοινοποιηθούν στην συγκεκριμένη συνεδρία.

Τι μέλλει γενέσθαι - Τα επόμενα βήματα

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν αναφερόμαστε σε παιδιά, δε μπορούμε να εκτοξεύουμε κατηγορίες με προχειρότητα» πρόσθεσε η κυρία Μιχαηλίδου προσθέτοντας επίσης πως ο τρόπος που προβλήθηκε το συμβάν αποπροσανατόλισε από το πραγματικό πρόβλημα που είναι η επιβάρυνση της περιοχής από τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών. Ερωτηθείσα σχετικά με τις επόμενες δράσεις στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία αλλά και την επανένταξη του παιδιού ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, να τύχει της απόλυτης στήριξης από το περιβάλλον και τον περίγυρο του. Θα πρέπει να εξεταστεί επίσης η στήριξη του από τις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας ή αν χρειάζεται η επιστράτευση παιδοψυχολόγου με σκοπό το παιδί να ενθαρρυνθεί, να νιώσει την έμπρακτη στήριξη και να μιλήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X