ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καθαρή από νάρκες η νεκρή ζώνη

Για σκοπούς άμυνας διατηρούνται αντιαρματικές, λένε πηγές

ΚΥΠΕ

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι η αποναρκοθέτηση εντός της νεκρής ζώνης ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχουν άλλα ναρκοπέδια εντός της νεκρής ζώνης και οι νάρκες κατά αρμάτων μάχης που παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της αμυντικής οργάνωσης.

Επίσημες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η αποναρκοθέτηση εντός της νεκρής ζώνης «από εμάς θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε. Δεν υπάρχουν άλλα ναρκοπέδια που είναι εντός της νεκρής ζώνης".

Εκεί που υπάρχουν νάρκες, ανέφεραν οι πηγές, «είναι σε περιοχές που δεν είναι επικίνδυνο και επίσης είναι σε σημεία στα οποία είναι απαραίτητο να συνεχίσουν να υπάρχουν. Οταν συμφωνήσαμε για την αποναρκοθέτηση, η συμφωνία δεν ήταν ότι θα αρθούν όλα τα ναρκοπέδια. Η συμφωνία ήταν ότι θα αρθούν τα ναρκοπέδια εντός της νεκρής ζώνης», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Οι νάρκες είναι κατά αρμάτων μάχης, οι οποίες χρειάζονται για αμυντικούς λόγους, «για να μην μπορεί κάποιος να περάσει αλόγιστα», πρόσθεσαν.

Οσον αφορά τις νάρκες κατά προσωπικού, σύμφωνα με τις επίσημες πηγές, «εμείς τις έχουμε καταστρέψει όλες και εκείνες που βρίσκονταν σε ναρκοπέδια και εκείνες οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες διότι είναι υποχρέωσή μας με βάση τη σύμβαση της Οττάβα για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού».

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστρέψει όλες τις νάρκες κατά προσωπικού. Εαν έχουν απομείνει, είναι του τουρκικού στρατού που τις έχει είτε σε ναρκοπέδια είτε αποθηκευμένες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Σημείωσαν ότι «παραμένουν οι αντιαρματικές, οι οποίες είναι σε ναρκοπέδια γιατί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της στρατιωτικής αμυντικής μας οργάνωσης».

Σύμφωνα με την τελευταία γραπτή ενημέρωση από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, ωστόσο, στο νησί εξακολουθούν να υπάρχουν νάρκες κατά προσωπικού, χωρίς να διευκρινίζεται πού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι "μέχρι το 2024, εκτιμάται ότι περισσότερες από 7000 νάρκες κατά προσωπικού και αντιαρματικές νάρκες εξακολουθούν να παραμένουν στο έδαφος σε όλο το νησί, επηρεάζοντας δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης".

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1963/64 και του 1974 δημιουργήθηκαν ναρκοπέδια εντός και εκτός της νεκρής ζώνης τόσο από την Εθνική Φρουρά όσο και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι νάρκες ξηράς, σημειώνεται, δεν καθίστανται ανενεργές. Με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν πιο επικίνδυνες, σημειώνει.

Από τον Ιούλιο του 2016, η UNMAS, (United Nations Mine Action Service) έγινε αναπόσπαστο μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρέχοντας ειδική εμπειρογνωμοσύνη στον σχεδιασμό και τον συντονισμό της δράσης κατά των ναρκών, ικανότητα άρσης ναρκοπεδίων, εποπτεία διασφάλισης ποιότητας και διαχείριση δεδομένων για πληροφορίες σχετικά με τη δράση κατά των ναρκών.

Μεταξύ 2004 και 2011 η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι καταστράφηκαν 27,000 νάρκες από τη νεκρή ζώνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση