ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού

Η ανακοίνωση Υπ. Υγείας

ΚΥΠΕ

Τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία προσφέρει ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Υγείας ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι ο Οκτώβριος είναι και φέτος ο μήνας Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο και το σύνθημα για το 2024 είναι «Κλείνοντας το κενό: Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού για όλους».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF βασικός στόχος του φετινού μήνα μητρικού θηλασμού είναι η διασφάλιση για τις μητέρες που θηλάζουν, της δυνατότητας να έχουν την ουσιαστική και πολυεπίπεδη υποστήριξη που χρειάζονται.

Στην Κύπρο, από το 2010 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την πιο πρόσφατη έκθεση που αφορά στο έτος 2022, η πρακτική του μητρικού θηλασμού κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό, παρουσιάζει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην πρόθεση των μητέρων να θηλάσουν. Συγκεκριμένα, ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας η οποία βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF. Συγκεκριμένα, συνιστά όπως, οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό.

Αναφέρει επίσης ότι, είναι σημαντικό οι μητέρες να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες ώστε αυτός να συνεχίσει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους.

Μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι θηλάζουσες μητέρες που το επιθυμούν, να συνεχίσουν τον θηλασμό έως και τα δύο έτη ή και περισσότερο.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, σημειώνεται, ουσιαστικής σημασίας είναι η δημιουργία μιας «Φιλικής προς το Βρέφος και τον Θηλασμό Κοινωνίας» με την ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμπεριφορών και τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται, εργάζονται και αναπτύσσονται.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία μέσω της επιλογής ολιστικών προσεγγίσεων στις δράσεις, την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μητέρων, την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση