ΚΥΠΕ
Ένας στους πέντε Κύπριους πολίτες είναι υπερτασικός, ενώ το 19,8% των ενηλίκων στη χώρα πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης του«European Society of Cardiology Cardiovascular Statistics 2021», τα οποία παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για την έναρξη Εκστρατείας Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης, η οποία διοργανώνεται και φέτος από την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι ειδικοί έκρουσαν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ υποδείχθηκε πως η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο αυτή, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καθιστική ζωή, την απουσία σωματικής άσκησης, την ανθυγιεινή διατροφή, την παχυσαρκία, το στρες και το κάπνισμα.
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έκθεσης του«European Society of Cardiology Cardiovascular Statistics 2021» το 25% των ενηλίκων πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, με το ποσοστό σε κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας να ανέρχεται στο 32,4%.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο ανέρχεται στο 19,8%, δηλαδή ένας στους πέντε πολίτες είναι υπερτασικός, ενώ προστίθεται πως η υπέρταση είναι πιο συχνή στους άντρες με ποσοστό που ανέρχεται στο 26,5%, σε σύγκριση με τις γυναίκες με 22,3%.
«Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο»
Η φετινή Εκστρατεία Διαφώτισης διοργανώνεται φέτος κάτω από τον τίτλο «Μέτρησε την πίεσή σου, Ρύθμισε την, Ζήσε περισσότερο» και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού, για τους παράγοντες κινδύνου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη, διάγνωση αλλά και την ορθή θεραπεία της υπέρτασης.
Σημειώνεται ότι η Εκστρατεία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με την πολύτιμη στήριξη της Φαρμακοβιομηχανίας Medochemie και τελεί υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
Κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί από διακεκριμένους καρδιολόγους για τις σοβαρές παθολογικές επιπλοκές που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της.
Εξάλλου, διαφωτιστικά φιλμάκια, επιστημονικά άρθρα και ενημερωτικά Δελτία θα φιλοξενηθούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς επίσης θα γίνουν στοχευμένες αναρτήσεις στη σελίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Αύξηση στη συχνότητα αρτηριακής υπέρτασης, αυξημένος αριθμός θανάτων
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Θεόδωρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν πως η συχνότητα της αρτηριακής υπέρτασης έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οδηγώντας παράλληλα σε αυξημένο αριθμό των θανάτων.
Το γεγονός αυτό, υπέδειξε ο Δρ. Χριστοδουλίδης, «καθιστά επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων από τον πληθυσμό, καθώς και της χρήσης των φαρμακευτικών θεραπειών στα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση».
Παράλληλα, κάλεσε το κοινό να μετρά την αρτηριακή του πίεση σε κάθε ευκαιρία και ειδικότερα σε κάθε επαφή με επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη αν η συστολική πίεση είναι μεγαλύτερη από 140 ή / και η διαστολική πίεση μεγαλύτερη από 90.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, αφού συνεχάρη την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και την Φαρμακοβιομηχανία Medochemie για τη διαχρονική στήριξη τους σε τέτοιες προσπάθειες, που στόχο έχουν τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, τόνισε ότι η διαφώτιση «είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική ρύθμιση της υπέρτασης, ώστε να αποφεύγονται οι σοβαρές επιπλοκές της».
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο που η υπέρταση χαρακτηρίζεται συχνά ως σιωπηλός δολοφόνος, γιατί όταν δεν ρυθμίζεται μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ζωής, αναπηρία, ή ακόμα και το θάνατο, ως βασικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων».
«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό και η συχνή μέτρηση της αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τη ρύθμιση της», διεμήνυσε ο Δρ Αγαθαγγέλου.
Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, Νίκος Χρηστίδης, ανέφερε με τη σειρά του πως η εταιρεία «στηρίζει όλες τις δράσεις των γιατρών της Κύπρου, για ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».
Κάλεσε τους πολίτες να διαθέσουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους, να ακούσουν με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών και να ωφεληθούν από αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια.