ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκάλυψη πλάκας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Κύπρου το 1974 στην Ελλάδα

Την αποκάλυψη της πλάκας τέλεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974 – 1979 Αντρέας Θεοδοσίου

ΚΥΠΕ

Τελέστηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου, στο λιμάνι του Πειραιά, η αποκάλυψη πλάκας εις ανάμνηση της άφιξης του πλοίου που μετέφερε το 1974 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Κύπρου, τα οποία φιλοξενήθηκαν από οικογένειες στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη της πλάκας τέλεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974 – 1979 Αντρέας Θεοδοσίου, ο οποίος απηύθυνε επίσης ομιλία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων Νίκος Κέττηρος, ο Δήμαρχος Πειραιά Ιωάννης Μώραλης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, η Διευθύντρια της Α2 Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δέσποινα Λουρμπάκου και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η αναμνηστική πλάκα είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής προς τους ανώνυμους ανθρώπους που, με περίσσευμα καρδιάς, θέλησαν να απαλύνουν το τραύμα από τον “Αττίλα” και να παρηγορήσουν τις τρυφερές ψυχές», ανοίγοντας «τα σπίτια και την αγκαλιά τους σε εκατοντάδες παιδιά από την Κύπρο».

«Ανθρώπους απλούς που ανταποκρίθηκαν αυθόρμητα στο κάλεσμα του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανασίου, εμπνευστή της ιδέας για τη φιλοξενία παιδιών από την αιμάσσουσα Κύπρο, το φθινόπωρο του 1974», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Εκείνα τα παιδιά, στον χρόνο που έμειναν στην Ελλάδα, συνδέθηκαν στενά με τους αναδόχους τους. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες τους, όπως αποτυπώθηκαν στο βιβλίο ενός από αυτά, της Νιόβης Κερκίδου, η οποία μάλιστα του έδωσε τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ευχαριστώ”, δεν είναι απλώς μια πηγαία έκφραση ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς των αναδόχων τους, αλλά και μια θερμή επικύρωση αυτού του δεσμού», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τόνισε, παράλληλα, ότι «ως σήμερα, κανένα από τα Κυπριόπουλα αυτά δεν κατέστη δυνατό να επιστρέψει στο σπίτι που γεννήθηκε, στα κατεχόμενα εδάφη».

«Η σημερινή εκδήλωση μου δίνει, συνεπώς, την ευκαιρία να επαναλάβω ότι το Κυπριακό παραμένει η κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η θέση μας για την επίλυσή του είναι διαχρονικά σταθερή: πλήρης υποστήριξη στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση στην βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου σημείωσε ότι με βαθιά συγκίνηση η κυπριακή Πολιτεία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στους «αδελφούς Έλληνες που με αισθήματα αλληλεγγύης και μεγαλοψυχίας αγκάλιασαν τα Κυπριόπουλα της προσφυγιάς, προσφέροντάς τους όλα όσα τους στέρησε η τουρκική εισβολή του 74».

«Σήμερα, το μυαλό μας δεν μπορεί να μη γυρίσει πίσω, στις τραγικές θύμησες της εισβολής του τουρκικού “Αττίλα”, στις εικόνες των χιλιάδων ανέστιων οικογενειών, στους εγκλωβισμένους, τους νεκρούς, τους αγνοουμένους, την κατεχόμενη γη μας», επισήμανε.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της φιλοξενίας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων πριν από 49 χρόνια, η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο για ένα «ιδιαίτερο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που αναδεικνύει περίτρανα την ουσία και το νόημα της αγάπης, της φιλαλληλίας, της φιλανθρωπίας, του ήθους και της αξιοπρέπειας».

«Σήμερα, μισό αιώνα μετά, […] η Κύπρος μας εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής», σημείωσε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Τέλος, αναφερόμενη στις προκλήσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, εξέφρασε την ευχή η Ευρώπη «στηριγμένη στις σταθερές οικουμενικές αξίες που μεταλαμπάδευσε το ελληνικό πνεύμα, να αντιμετωπίσει ενωμένη τους κινδύνους και τις δυσκολίες των καιρών».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος σημείωσε ότι η Κύπρος χρωστά «εκατομμύρια “ευχαριστώ” σε αυτούς τους ανθρώπους που δέχτηκαν, αγκάλιασαν και αγάπησαν τα προσφυγόπουλα της Κύπρου».

«Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε ούτε τη μισή μας πατρίδα, ούτε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ούτε αυτούς που έφυγαν σε αυτά τα 49 χρόνια προσφυγιάς με τον καημό να γυρίσουν πίσω στη γη τους», ανέφερε. «Γνωρίζουμε πως το μεγάλο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, είναι η τουρκική αδιαλλαξία. Έχουμε όμως υποχρέωση και καθήκον να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε ο κ. Κέττηρος «μόνο με τον διάλογο θα εξευρεθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X