ΚΥΠΕ
Εισφορά ύψους 175 χιλιάδων ευρώ προς τη ΔΕΑ παρέδωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε συνάντηση στο γραφείο του με τον Jakhongir Khaydarov, Προϊστάμενο του Γραφείου για το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, λειτουργοί του UNDP, λειτουργοί του γραφείου της ΔΕΑ καθώς και λειτουργοί του γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εισφορά εντάσσεται στο πλαίσιο στήριξης και υποστήριξης των προσπαθειών της ΔΕΑ από την Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων, προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών τους.
Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόσφατη απόφασή του ενέκρινε εκτάκτως επιπρόσθετο ποσό 77.000 ευρώ για τις ανάγκες συγκεκριμένης εκταφής στις ελεύθερες περιοχές, από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Με αυτή την απόφαση, το συνολικό ποσό της εισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη ΔΕΑ για το 2022 ανέρχεται στις 252.000 ευρώ.
Δέον να σημειωθεί ότι, από την έναρξη του προγράμματος εκταφών της ΔΕΑ, οι απευθείας εισφορές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχονται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το υψηλότερο ποσό, μετά από τις χορηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επισημαίνεται ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται άλλα μέτρα στήριξης του προγράμματος της ΔΕΑ, που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Κυπριακή Δημοκρατία και αφορούν στις έρευνες και στις εκταφές.
Παραδίδοντας την εισφορά ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι ελπίδα και προσδοκία όλων, ειδικά των οικογενειών των αγνοουμένων, είναι η ΔΕΑ να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, ώστε να μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπληρώσει με επιτυχία την ανθρωπιστική της αποστολή.
Αναμένουμε, τόνισε, ότι τις ανθρωπιστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ακολουθήσουν και άλλοι, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, που είναι σε θέση να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη για επίτευξη προόδου. Ο χρόνος, επεσήμανε, είναι αδυσώπητος.
«Οι συγγενείς πρώτου βαθμού φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η κατάσταση αυτή που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Οι ευθύνες και υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, πρέπει να αναληφθούν έστω και την ύστατη για να τερματιστεί η τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες» ανέφερε ο κ. Φωτίου. «Είναι απάνθρωπο και απαράδεκτο», τόνισε ο Επίτροπος «οι οικογένειες να ζουν καθημερινά για σχεδόν μισό αιώνα το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων».
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος ανέφερε ότι από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΔΕΑ, ειδικά αυτό της δραματικής μείωσης στον εντοπισμό λειψάνων και ταυτοποιήσεων, «θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της και θα παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε το πρόγραμμα της ΔΕΑ να καταστεί αποτελεσματικό προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών».