ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εγκρίθηκε από Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον

Τι λέει αναλυτικά το ψήφισμα

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής, με 24 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, ενέκρινε σχέδιο Ψηφίσματος για την υιοθέτηση του ψηφίσματος A/RES/76/300 της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, κατόπιν εισήγησης της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Το ψήφισμα καλεί σε προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για να κατοχυρωθεί νομικά και συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα βιώσιμο, υγιές περιβάλλον.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Η πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξήρε την πολύ καλή δουλειά που έγινε για ένα τόσο εξαιρετικό ζήτημα.

Στην τοποθέτησή της η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι 600-800 άνθρωποι στην Κύπρο χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Air Quality Report), λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.

Ειδικότερα, είπε, με βάση δηλώσεις του Προϊσταμένου της Ερευνητικής Ομάδας για την Ποιότητα του Αέρα, οι Λευκωσιάτες χάνουν ενάμιση χρόνο από τη ζωή τους και ο αέρας μας είναι χειρότερος από αυτόν του Παρισιού, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία, κατατάσσεται τελευταία σε κάλυψη δέντρων και χώρων πρασίνου ανάμεσα σε 38 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής ηπείρου, με μόλις 4%.

Διερωτήθηκε ποια κληρονομιά θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές προθέτοντας ότι οι νέοι και οι νέες μας δεν θα μπορούν πλέον να παραμείνουν σε αυτή τη γη, εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα.

Η ανεξάρτητη βουλευτής είπε εξάλλου ότι το δικαίωμα σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον συνδέεται με όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και με όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τι λέει αναλυτικά το ψήφισμα

Η Βουλή με το ψήφισμα αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, η μη βιώσιμη διαχείριση και χρήση των φυσικών πόρων, η ρύπανση του αέρα, του εδάφους και του νερού, η μη ορθή διαχείριση των χημικών ουσιών και των αποβλήτων, η συνεπαγόμενη απώλεια βιοποικιλότητας και η μείωση των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα, παρεμβαίνουν στην απόλαυση ενός καθαρού, υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.

Η Ολομέλεια αναγνωρίζει τη  σημασία της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν ως διαχειρίστριες, ηγέτιδες και φορείς αλλαγής για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Αναγνωρίζει επίσης ότι οι ένοπλες συγκρούσεις, οι πόλεμοι και η στρατιωτική επιθετικότητα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία ευρύτερα από την περιοχή της σύγκρουσης και πολύ μετά τη λήξη της, υπονομεύοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη ζωή και σε ένα υγιές περιβάλλον.

Η Ολομέλεια καλεί την Kυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αναλάβουν δράσεις που να προάγουν ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, έχοντας κατά νουν τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις και να υιοθετήσουν πολιτικές για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της ανάπτυξης ικανοτήτων και να μοιράζονται καλές πρακτικές, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση ενός καθαρού, υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος.

Καλούνται επίσης η Kυβέρνηση και οι τοπικές αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση να καθορίσει ειδική στρατηγική προστασίας και στήριξης στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεων από φυσικές καταστροφές και να ενισχύσει τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η Βουλή καλεί επίσης τις αρμόδιες διωκτικές αρχές να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τις νομοθεσίες που προστατεύουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής και σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία όλων των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών «Natura 2000», στη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων διατήρησης και στη λήψη δραστικότατων μέτρων για την άρση των παραβιάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση